Αιχμάλωτοι του Ερντογάν

Η νέα απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης

Η νέα απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης των δύο ελλήνων στρατιωτικών αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η περιπέτεια αυτή θα κρατήσει για αρκετό καιρό ακόμα. Είναι προφανές ότι η τακτική Ερντογάν είναι να αφήνει το χρόνο να περνά, να μεταφέρει όλο και μεγαλύτερη πίεση στην Αθήνα και να συνδέει εμμέσως αλλά σαφώς την απελευθέρωση τους με την υπόθεση της έκδοσης των 8 τούρκων στρατιωτικών.
Παρά τις προτροπές των ευρωπαίων, στη σύνοδο της Βάρνας, να προχωρήσει σε μια κίνηση καλής θέλησης και να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς ο ανεξέλεγκτος τούρκος ηγέτης επιμένει στην ίδια επιθετική τακτική και στη συντήρηση ενός κλίματος έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών. Παριστάνει μεν ότι τον ενδιαφέρει η συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη συμμόρφωση με τους κανόνες καλής γειτονίας που προαπαιτούνται.
Η ελληνική κυβέρνηση που υποτίμησε πλήρως το περιστατικό, θεωρώντας ότι θα επιλυθεί διά της συνηθισμένης οδού των τοπικών διαπραγματεύσεων, βρίσκεται τώρα εγκλωβισμένη σε μια αμήχανη στάση, ελπίζοντας στις μεσολαβήσεις τρίτων,που αποδεικνύονται όμως ανεπαρκείς. Ο υπουργός Άμυνας,εξαντλείται από την πλευρά τους σε επικοινωνιακά, ανέξοδα και αναποτελεσματικά δήθεν υπερπατριωτικά παιγνίδια, ενώ διάφοροι ανεγκέφαλοι πλασάρουν ακόμα πιο επικίνδυνα παιγνίδια περί ανταλλαγής.
Προφανώς η κατάσταση ούτε απλή είναι, ούτε εύκολα διαχειρίσιμη. Όταν έχεις απέναντι σου ένα Ερντογάν που πουλά άκρατο εθνικισμό και δεν διστάζει να προκαλεί ακόμα και παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας του, είναι σαφές ότι τα περιθώρια συνεννόησης δεν είναι πολλά.
Εξίσου σαφές όμως είναι ότι δεν μπορεί η αιχμαλωσία των δύο να συντηρείται επί μακρόν και η Ελλάδα να περιορίζεται σε εκκλήσεις. Ο μόνος δρόμος που έχει η ελληνική πλευρά είναι να κινητοποιήσει όλες τις διπλωματικές της δυνάμεις και να αναζητήσει την ουσιαστική – και όχι μόνο τη λεκτική – στήριξη των συμμάχων στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και οπουδήποτε αλλού. Και βέβαια να διαμορφώσει ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο που θα αποτελεί την ασπίδα απέναντι στις όποιες τουρκικές προκλήσεις.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.