Πετρόπουλος: Παραμένει στόχος μας η αποτροπή μείωσης συντάξεων

«Παραμένει στόχος μας η αποτροπή μείωσης των συντάξεων», δήλωσε στην Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος, αναφορικά με την νομοθετημένη περικοπή συντάξεων από 1.1.2019.

«Παραμένει στόχος μας η αποτροπή μείωσης των συντάξεων», δήλωσε στην Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος, αναφορικά με την νομοθετημένη περικοπή συντάξεων από 1.1.2019.

Μετά τον υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο ο οποίος έχει πει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάει στις κάλπες με μειωμένες τις συντάξεις και ότι θα αναζητήσει τρόπο να αναπληρώσει τα μέτρα που έχει δεσμευτεί να πάρει, ο κ. Πετρόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε επίπεδο ΑΕΠ. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα έχουν αποδοθεί όλες οι συντάξεις που εκκρεμούν και μετά το 2018 θα αποδίδονται τρεις μήνες μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Όταν όμως του υπενθύμισαν οι βουλευτές της ΝΔ ότι τα ίδια έλεγε και για το 2017, απάντησε ότι «το παρελθόν μας στοιχειώνει και με αυτό συγκρουόμαστε και ελπίζω να τελειώσουμε σύντομα την σύγκρουση αυτή». «Πιστεύω ότι θα γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικός ο ΕΦΚΑ και ελπίζω να τελειώσουμε φέτος με την απόδοση των συντάξεων», είπε, σημειώνοντας ότι «δώσαμε ίδιο χρόνο έκδοσης συντάξεως για όλους από την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται από τότε που υπέβαλλε αίτηση» και διαβεβαιώνοντας ότι «θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα».

Μάλιστα για αυτό είπε ότι αλλάζει ο επικεφαλής του ΕΦΚΑ «με βάση τις στοχεύσεις, την ταχύτητα λειτουργίας του ΕΦΚΑ, την ταχύτητα απόδοσης συντάξεων». «Εκεί είχαμε τις μεγάλες καθυστερήσεις, οφείλουμε να δώσουμε λύσεις», υπογράμμισε.

Είχαν προηγηθεί ωστόσο οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν από τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη, ο οποίος υπενθύμισε την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα επιταχυνθεί και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία απονομής των συντάξεων. «Διαπιστώνουμε δυστυχώς μία βραδύτητα να συνεχίζεται και να αναπαράγει ένα σκληρό κοινωνικό πρόβλημα εις βάρος ίσως και πάνω από 100.000 συνταξιούχων που είτε λαμβάνουν έναντι σύνταξη είτε δεν λαμβάνουν ακόμα», είπε ο κ. Φίλης.

Τόνισε δε ότι «είναι πολύ σημαντικό θέμα και θα ήθελα να υπάρξει εδώ ρητή κυβερνητική δέσμευση ότι θα ολοκληρωθεί το έργο με την επίσπευση μέχρι το καλοκαίρι για τις εκκρεμούσες υποθέσεις». «Το μείζον είναι πότε θα πάρουν τις συντάξεις τους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.