Το 2017 τα αποτελέσματα του oμίλου ΤΙΤΑΝ κινήθηκαν ικανοποιητικά ως απόρροια της ζήτησης στην αγορά των ΗΠΑ. Τα κέρδη μειώθηκαν καθώς στακέρδητου2016είχανσυμπεριληφθεί 90 εκατ. απότηναναγνώρισηπρόσθετωνφορολογικώναπαιτήσεωναπόζημιέςπαρελθουσώνχρήσεωνστιςΗΠΑ ενώ επηρεάστηκαν και από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρέμεινε ουσιαστικά σταθερός και ανήλθε σε 1.505,8 εκ., καταγράφοντας οριακή κάμψη0,2%σεσύγκρισημετο2016,ενώταλειτουργικάκέρδηπροφόρων,τόκωνκαιαποσβέσεωνανήλθαν σε 273,4εκ. εμφανίζονταςκάμψη 1,9%.Τα έκτακτα γεγονότα (τοπρόγραμμαεθελούσιας εξόδου στην ΑίγυπτοκαιστηνΕλλάδακαιοτυφώναςΊρμαστηΦλόριντα)μείωσανταλειτουργικάκέρδηκατά17εκ. έναντιέκτακτωνκονδυλίωνύψους6,7εκ.πουείχανεπιβαρύνειτααποτελέσματατου2016.

Επιπλέον,η σημαντικήυποτίμησητηςαιγυπτιακήςλίραςστατέλητου2016καιηενδυνάμωσητουευρώέναντιτου δολαρίου κατά τη διάρκεια του 2017, επηρέασαν αρνητικά τα φετινά αποτελέσματα. Με σταθερές συναλλαγματικέςισοτιμίες ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών θα ήταν υψηλότερος κατά €148εκ. και τα λειτουργικάκέρδη,EBITDA,θαήτανυψηλότερακατά€18εκ.

Τακαθαράκέρδημετάταδικαιώματαμειοψηφίαςκαιτηνπρόβλεψηγιαφόρουςανήλθανσε€42,7εκ.,σε σύγκρισημεκέρδη€127,4εκ.το2016.

Το 4ο τρίμηνο του 2017 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 361,3 εκ. καταγράφοντας κάμψη 6,1% και τα λειτουργικάκέρδηπροφόρων,τόκωνκαιαποσβέσεωνανήλθανσε58,9εκ.,χαμηλότερακατά19,9%έναντι του συγκριτικά δυνατού 4ου τριμήνου 2016. Τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους ανήλθαν σε 9,6 εκ.

Η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας και η εξασθένηση του δολαρίου εκτός από τα ετήσια αποτελέσματα, επηρέασαν αρνητικά και τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, που έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου 2018, τη διανομή μερίσματος 0,05 ευρώ ανά μετοχή καθώς και την επιστροφή κεφαλαίου 0,50ευρώ ανά μετοχή.

Τα τελικά ποσά που θα διανεμηθούν ανά μετοχή θά προσαυξηθούν κατά το ποσό που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρία.


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΗΑμερικήυπήρξεκαιτο2017ηκινητήριαδύναμηγιατηνκερδοφορίατουΟμίλου.Ηζήτησηγιαδομικά υλικάδιατήρησετησυνεχήανοδικήπορείαπουέχεικαταγράψειτατελευταίαχρόνια,στηριζόμενηστην οικονομική ανάπτυξη, τη βελτιωμένη εμπιστοσύνη καταναλωτών και επενδυτών, την αύξηση της απασχόλησηςκαιτωνεισοδημάτων,ταχαμηλάεπιτόκιακαιτηβελτίωσητηςδημοσιονομικήςθέσηςτων επίμέρουςΠολιτειώνόπουδραστηριοποιείταιοΌμιλος.

ΗTITANAmericaεπωφελήθηκεαπότιςσυνθήκες της αγοράς εκμεταλλευόμενη την πλεονεκτική της θέση, χάρη στο εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων περίπου €240 εκ. που υλοποίησε τα τελευταία τρία χρόνια και που είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της λειτουργικής της αποδοτικότητας και την επέκταση της παρουσίας της στους τομείς σκυροδέματος, αδρανών και ιπτάμενης τέφρας.

Τααποτελέσματαεπηρεάστηκαναπότιςπρόσκαιρεςεπιπτώσειςπουείχεγιατονκατασκευαστικόκλάδοο τυφώναςΊρμαπουέπληξετηνπολιτείατηςΦλόριντατονΣεπτέμβριο2017,καθώςεπίσηςαπότιςαντίξοες καιρικέςσυνθήκεςπουεπικράτησανιδιαίτερατοτελευταίοτρίμηνοτουέτους.

Συνολικά,το2017οκύκλοςεργασιώνστιςΗΠΑπαρουσίασεαύξηση9,9%καιανήλθεσε873,2εκ.ενώτα λειτουργικάκέρδηαυξήθηκανκατά27,5%καιανήλθανσε185,1εκ. Στην Ελλάδα το 2017 η οικοδομική δραστηριότητα περιορίστηκε περαιτέρω, μετά την ολοκλήρωση ορισμένωνμεγάλωνδημόσιωνέργων στοπρώτοεξάμηνο τουέτους.

Ηιδιωτικήοικοδομήπαρέμεινεσε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, παράτην αύξηση της ζήτησης από τον ανερχόμενο τουριστικό κλάδο. Οι εξαγωγές συνεχίστηκαν με υψηλούς ρυθμούς, όμως η ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων επηρέασαν τα περιθώρια κερδοφορίας.

Τα αποτελέσματαεπίσηςεπηρεάστηκαναπότοκόστοςαναδιάρθρωσηςύψους4εκ.λόγωτουπρογράμματος εθελούσιαςεξόδουπουπροσφέρθηκεστουςεργαζόμενουςτο4ο τρίμηνο.Συνολικά,οκύκλοςεργασιώντου τομέαΕλλάδας και ΔυτικήςΕυρώπης το 2017 ανήλθε σε 248,7εκ. και ήταν χαμηλότερος κατά 4,8% σε σύγκρισημετο2016.

Ταλειτουργικάκέρδηανήλθανσε18,3εκ.από36,4εκ.το2016,παρουσιάζοντας πτώση 49,7% έναντι του προηγούμενου έτους. Στις χώρες τηςΝοτιοανατολικήςΕυρώπης ηκατασκευαστική δραστηριότηταανέκαμψεκαι η ζήτησηγια δομικάυλικάσημείωσεαύξηση.

Ταλειτουργικάπεριθώριαενισχύθηκαναπότουςυψηλότερουςόγκους, αλλά επιβαρύνθηκαν από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος. Ο κύκλος εργασιών το 2017 παρουσίασε αύξηση 10,5% και ανήλθε σε 225,7 εκ., ενώ τα λειτουργικάκέρδη βελτιώθηκανκατά1,2%καιανήλθανσε56,9εκ.

ΗΑίγυπτοςεπηρεάστηκεέντονααπότιςσυνέπειεςτηςμεγάληςυποτίμησηςτηςαιγυπτιακήςλίραςτο2016. Ηζήτησητσιμέντουστηναγοράπαρουσίασεκάμψη4,7%σεσύγκρισημετο2016.Τοκόστοςενέργειας,το οποίοσεμεγάλοβαθμότιμολογείταισεσκληρόνόμισμα,κατέγραψεσημαντικήαύξηση,ηοποίαθαήταν κατάπολύυψηλότερηεάνδενείχανολοκληρωθείεγκαίρωςοιεπενδύσειςγιατηλειτουργίατωνγραμμών παραγωγήςμεστερεάκαύσιμακαιδενείχεαυξηθείηχρήσηεναλλακτικώνκαυσίμων.

Οιτιμέςπώλησης σημείωσαν βελτίωση σε τοπικό νόμισμα αλλά μεγάλη μείωση σε ευρώ και διαμορφώθηκαν σε επίπεδαπου δεν αντισταθμίζουν την αύξηση του κόστους που προέκυψε από την υποτίμηση και τον υψηλό πληθωρισμό. Επιπλέον, τα αποτελέσματα του 2017 επιβαρύνθηκαν από το έκτακτο κόστος αναδιάρθρωσης μέσω προγράμματοςεθελούσιαςεξόδουύψους6,3εκ.πουπροσφέρθηκετο3οτρίμηνο.Οκύκλοςεργασιώντο 2017ανήλθεσε158,2εκ.καιπαρουσίασεπτώση36,5%.

Ταλειτουργικάκέρδη,EBITDA,ανήλθανσε€13,2 εκ.παρουσιάζονταςμείωση67,8%σεσύγκρισημετο2016. 3 ΌσοναφοράτιςκοινοπραξίεςτουΟμίλου,στηΒραζιλίαηπορείατηςζήτησηςτο2017παρέμεινεπτωτική, μεαισθητήόμωςεπιβράδυνσητηςπτώσηςκαιάνοδοτωντιμώντο2ο εξάμηνοτουέτους,μετάτηβελτίωση πουκατέγραψανκύριοιοικονομικοίδείκτες (ΑΕΠ,ιδιωτικήκατανάλωση,πληθωρισμόςκ.α.).

Τακαθαρά αποτελέσματα της θυγατρικής μας εταιρία τα οποία αναλογούν στον Όμιλο, ήταν ζημιές ύψους €9,5 εκ. το 2017.ΣτηνΤουρκίαηζήτησηαυξήθηκε,προερχόμενηαπόδημόσιαέργακαιέργαπουυλοποιούνταιμε συμπράξειςδημόσιουκαιιδιωτικούτομέα.

Ωστόσο,οέντονοςανταγωνισμόςμετάτηλειτουργίαδύονέων γραμμών παραγωγής στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται ηAdocim,περιόρισετηδυνατότητααύξησης των πωλήσεων, ενώ το κόστος παραγωγής επηρεάστηκε από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων. Παράλληλα, η διολίσθηση της τουρκικής λίρας επηρέασε περαιτέρω την κερδοφορία της Adocim.

Τα καθαράκέρδητηςθυγατρικήςμαςεταιρίαςταοποίααναλογούνστονΌμιλο,ανήλθανσε€0,5εκ.το2017, έναντι€3,6εκ.το2016.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣΚΑΙΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

ΟιεπενδυτικέςδαπάνεςτουΟμίλουτο2017,ανήλθανσε€123εκ.,μειωμένεςκατά€28εκ.σεσύγκρισημε το2016καικατάτομεγαλύτερομέροςτουςαφορούνεπενδύσειςγιατηνεπέκτασητωνδραστηριοτήτων στιςΗΠΑ. Το 2017, οι λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου ανήλθαν σε €118 εκ., μειωμένες κατά €7 εκ. σε σύγκρισημετο2016.ΟκαθαρόςδανεισμόςτουΟμίλουστις31.12.2017ανήλθεσε€723εκ.,υψηλότερος κατά€62εκ.έναντιτουδανεισμούστοτέλοςτου2016.

Στις31.12.2017,οσυνολικόςαριθμόςιδίωνμετοχώνπουείχεστηνκατοχήτηςηΕταιρίαήταν4.164.719, από τις οποίες, 4.054.246 ήταν κοινές και 110.473 προνομιούχες χωρίς ψήφο μετοχές. Τα δικαιώματα ψήφουαπότιςίδιεςκοινέςμετοχέςπουείχεστηνκατοχήτηςηΕταιρίααντιπροσωπεύουνποσοστό5,26% τωνσυνολικώνδικαιωμάτωνψήφου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑΓΕΓΟΝΟΤΑΜΕΤΑΤΗΝΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΤΟΥΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Τον Ιανουάριο του 2018, ολοκληρώθηκε η διάθεση πρόσθετων εγγυημένων ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας €100 εκ., από την TITAN Global Finance PLC στο πλαίσιο της έκδοσης των €250 εκ. ομολογιώνΝοεμβρίου2017μετοκομερίδιο2,375%,μεαποτέλεσμασυνολικόποσόομολογιών€350εκ. λήξεωςΝοεμβρίου2024.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣΓΙΑΤΟ2018

Οι προοπτικές του Ομίλου για το 2018 διαφαίνονται καταρχήν θετικές, με κύριο μοχλό ανάπτυξης και κερδοφορίαςτηναγοράτωνΗΠΑκαιπαράτιςπροκλήσειςσεΑίγυπτοκαιΕλλάδα. ΣτηνΑμερική,σύμφωναμετιςεκτιμήσειςτηςένωσηςτσιμεντοβιομηχανιών,PCA,ηζήτησηαναμένεταιότι θαπαρουσιάσεισυνεχήάνοδοτηνπενταετία2018–2022.
Οκλάδοςοικιστικώνακινήτωνκαιτακονδύλια για έργα υποδομής στις σημαντικότερες Πολιτείεςόπου έχει παρουσία οΤιτάναςπροβλέπεταινααυξηθούν, στηριζόμενα στα εύρωστα δημόσια οικονομικά και την αύξηση του πληθυσμού.Ο Τιτάνας είναι σωστά τοποθετημένος γιαναεκμεταλλευτεί την άνοδοτης αγοράς,έχοντας ισχυρήπαρουσίασεεπεκτεινόμενες μητροπολιτικές περιοχές και περίσσια παραγωγικού δυναμικού στις παραγωγικές εγκαταστάσεις του.

Επιπλέον, θετική επίδραση στον κατασκευαστικό κλάδο εκτιμάται ότι θα έχει βραχυπρόθεσμα και η φορολογικήμεταρρύθμισηπουψηφίστηκεστιςαρχέςτουχρόνου. ΣτηνΕλλάδα ηζήτησηφέτος εκτιμάταιπωςθα κυμανθείσεεπίπεδαακόμηχαμηλότερατου2017,καθώς δεν προβλέπεται να εκκινήσουν νέα μεγάλα έργα βραχυπρόθεσμα και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, παρά την εμφάνιση ορισμένων έργων τουριστικού χαρακτήρα.

Η παραγωγή τσιμέντου στην Ελλάδα και το 2018 θα διοχετευτεί κατά το μεγαλύτερομέροςτηςσε εξαγωγικούςπροορισμούς. ΣτιςχώρεςτηςΝοτιοανατολικήςΕυρώπηςτοενδιαφέρονπουεπιδεικνύειεκνέουηΕυρωπαϊκήΈνωση,σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη δημιουργεί προσδοκίες για ήπια ανάπτυξη του κλάδου κατασκευών σε βάθοςχρόνου.

ΤαεργοστάσιατουΟμίλουταοποίαλειτουργούνσεεπίπεδακατά πολύ χαμηλότερα τηςδυναμικότητάς τους,είναιέτοιμαναανταποκριθούνστιςαπαιτήσειςτηςαγοράςμε ανταγωνιστικούςόρους. Στην Αίγυπτο, ο κλάδος τσιμέντου συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Η ζήτηση εκτιμάται ότι θα ανακάμψει, καθώς οι επιπτώσεις της υποτίμησης σταδιακά απορροφώνται, η οικονομία καταγράφει υψηλότερουςρυθμούςανάπτυξης,υλοποιούνταικαιξεκινούννέαμεγάλακαισημαντικάέργα.

Όμως,η ήδη υπερβάλλουσα προσφορά αναμένεται να οξυνθεί με την επικείμενη είσοδο νέου παραγωγικού δυναμικού,ηοποίαθασυμπιέσειτουςσυντελεστέςλειτουργίαςτωνυφιστάμενωνεργοστασίων.

ΗTitan CementEgyptέχονταςεξελιχθείσεέναναπότουςπιοανταγωνιστικούςπαραγωγούςτηςχώρας,παραμένει προσηλωμένηστηνπεραιτέρωμείωσητουκόστουςπαραγωγήςκαιπαράλληλακαταβάλλειπροσπάθειες γιατηνουσιαστικήβελτίωσητωντιμώνπώλησης.

ΣτηνΤουρκία,εκτιμάταιότιηζήτησηθακινηθείανοδικάκαιτο2018,στηριζόμενηστησυνέχισημεγάλων δημόσιωνέργωνκαισταέργαπουπραγματοποιούνταιαπόσυμπράξειςδημόσιουκαιιδιωτικούτομέα.

ΣτηΒραζιλία,ηβελτίωσημακρο‐οικονομικώνδεικτώνκαιοιεκτιμήσειςγιαοικονομικήανάπτυξηστοάμεσο μέλλον, λειτουργούν ενθαρρυντικά για την επαναδραστηριοποίηση του κλάδου κατασκευών και δημιουργούνπροσδοκίεςγιασταθεροποίησηκαιαρχήτουκύκλουανάκαμψηςεντόςτουέτους.