Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί με τους μετανάστες στο λιμάνι της Πάτρα θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 29 Μαρτίου στις 15.00 έναντι της εισόδου του λιμανιού (είσοδος πρώην εργοστασίου Πειραϊκής Πατραϊκής) σύλλογοι και φορείς της περιοχής του νότιου διαμερίσματος με τη συμμετοχή των τοπικών Ενώσεων Αστυνομικών και Λιμενικών Υπαλλήλων.
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας και η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αχαΐας –Αιτωλοακαρνανίας –Φωκίδας ζητούν: «Λύση για το λιμάνι τώρα – ανθρώπινες συνθήκες για τους κατοίκους, ένστολους, οδηγούς, τουρίστες και αλλοδαπούς –όχι στη νέα Ειδομένη της Πάτρας»
Ειδικότερα σημειώνουν ότι «δυστυχώς παρά τις συνεχείς παραινέσεις και τις εκκλήσεις μας το τελευταίο 6μηνο προς πάσα κατεύθυνση αλλά και την ανάδειξη του θέματος μέσω των ΜΜΕ, ακόμα και σήμερα εκατοντάδες αλλοδαποί συνωστίζονται στην λιμενική ζώνη της Πάτρας με ραγδαία αυξανόμενους ρυθμούς, έχοντας ιδρύσει κυρίως δυο άτυπους καταυλισμούς επιπέδου σκουπιδότοπου στα παλιά εργοστάσια ΑΒΕΞ και Λαδόπουλου. Με περιστατικά όπως επιθέσεις κατά Λιμενικών και Αστυνομικών, καταστροφές σε υλικά αγαθά μετά από πετροπόλεμους, συμπλοκές, συλλήψεις, παγίδες με πετονιές κατά δικυκλιστών, περιστατικά βίας, τραυματισμών και απόπειρας ανθρωποκτονίας μεταξύ των αλλοδαπών, καταστροφές σε φορτηγά οχήματα και φορτία αλλά και τον θάνατο νεαρού αλλοδαπού από τροχαίο ατύχημα ενώ διέσχιζε την παραλιακή οδό με σκοπό να εισέλθει στο λιμάνι, η κατάσταση εκτραχύνεται καθημερινά.»
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι αστυνομικών και λιμενικών τονίζουν ακόμη πως το ενδιαφέρον της Πολιτείας συνεχίζει να είναι ανύπαρκτο, οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών παραμένουν άθλιες και τείνουν να ομοιάζουν με αυτές άλλων περιοχών που πρόσφατα όλοι θαυμάσαμε. «Παράλληλα καθημερινά το σύνολο των Αστυνομικών και Λιμενικών δυνάμεων της περιοχή αναλώνεται σε μια διαδικασία απομάκρυνσης των αλλοδαπών από τις περιφράξεις του Λιμανιού, ένα ατέρμονο ¨πέρα-δώθε¨ εκατοντάδων ατόμων που προσπαθούν κατά ομάδες και από διάφορα σημεία να παραβιάσουν τις περιφράξεις. Η όλη κατάσταση που επικρατεί έχει οδηγήσει κατοίκους, επαγγελματίες οδηγούς, μεταφορικές εταιρίες, τουρίστες, Λιμενικούς και Αστυνομικούς στα όρια των αντοχών τους.»
Και καταθέτουν μια σειρά από προτάσεις:
– Οι ηγεσίες των Σωμάτων να προβούν στην σύσταση ειδικών υπηρεσιών στην Πάτρα, όπως έχουμε εδώ και καιρό προτείνει, με σκοπό την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης στην περιοχή μας, στελεχωμένη βέβαια με αστυνομικούς και λιμενικούς που θα ενισχύσουν την περιοχή, έως την αποκατάσταση του προβλήματος.
– Οι αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την προσωρινή στέγαση σε ειδικά διαμορφωμένες δομές, την σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των αλλοδαπών, την απογραφή καιτο διαχωρισμό τους ανά κατηγορία με άμεση απομάκρυνση των παράτυπων μεταναστών.
– Η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λάβει πρωτοβουλίες και να απαιτήσει άμεση και οριστική επίλυση του προβλήματος από την κεντρική εξουσία μετά από σύγκληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
– Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της περιοχής μας να θέσουν και πάλι το ζήτημα στην Βουλή των Ελλήνων.
– Η Εισαγγελική Αρχή να διεξάγει, εφόσον κρίνει, έρευνα σχετικά με την πιθανή ύπαρξη κυκλωμάτων διευκόλυνσης της παράτυπης μετανάστευσης και εκμετάλλευσης των αλλοδαπών, όπως μεταξύ άλλων έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα.
– Ο Οργανισμός Λιμένα Πατρών Α.Ε. να προβεί άμεσα στην κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών αποτροπής της παράτυπης μετανάστευσης και ειδικότερα την ανακατασκευή της περίφραξης του Λιμένα.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου κατά την επίσκεψη στην αχαϊκή πρωτεύουσα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας είχαν «εξαφανιστεί» οι μετανάστες από το λιμάνι ενώ σε σύσκεψη που είχε συμμετάσχει τότε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε πει ότι «ακόμα κι αν καταφέρουν παράνομα να φύγουν από την Πάτρα, θα τους πιάσουν σε άλλη χώρα και θα τους γυρίσουν πίσω. Επειδή πρόκειται για νέα παιδιά κυρίως, η λύση είναι να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, γιατί αν δεν γίνουν κάποιες ενέργειες το θέμα θα συσσωρεύεται και το πρόβλημα θα μεγαλώνει. Πρέπει να γίνει συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία, με τις ΜΚΟ και με αρμόδια υπουργεία ώστε να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα με το οποίο οι άνθρωποι αυτοί θα διοχετευθούν σε παραγωγικές δραστηριότητες. Προσωπικώς δεν είμαι υπέρ της λύσης του φράκτη, γιατί έξω από το φράχτη τι θα κάνουν οι άνθρωποι; Εγώ σταθερά ως επιλογή μου υποστηρίζω και προσπαθώ, οι άνθρωποι αυτοί να στεγαστούν σε σπίτια και όχι σε κέντρα ούτε σε καταυλισμούς. Πρέπει και οι μετανάστες να πειστούν ότι πρέπει να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Με τον τρόπο αυτό προχώρησε και το πρόγραμμα στην Κρήτη. Και αυτή τη στιγμή, εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Και εκεί υπήρχε δισταγμός στην κοινωνία, αλλά τελικώς είδαν τα οφέλη.»
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας επισημαίνονταν ότι στη σύσκεψη οι Λιμενάρχες ανέφεραν ότι τα Λιμεναρχεία τους είναι πλήρη από πλευράς στελέχωσης και ότι είναι καλά από πλευράς εξοπλισμού και υπηρεσιακών μέσων. Ανέφεραν μόνο μικρά θέματα κτιριακής υποδομής, τα οποία ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε τη διάθεση να διευθετήσει.