Σύσκεψη, παρουσία του υπουργου Δικαιοσυνης Σταύρου Κοντονή, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, στον Άρειο Πάγο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο προεδρος του Αρείου Παγου Βασίλειος Πέππας, καθως και οι αντιπρόεδροι του ανωτατου δικαστηρίου.

«Ελπίζω να αντιληφθεί η Τουρκία ότι δεν έχει θέση στη διεθνή κοινότητα ως ταραξίας, αλλά ως ισότιμο μέλος που σέβεται το διεθνές δίκαιο», δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός, ερωτηθείς για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δυο Ελλήνων αξιωματικών στην Τουρκία.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κοντονής είπε:

«Η Τουρκία, ενώ στα διεθνή fora δείχνει συμπεριφορά εναρμόνισης με τους διεθνείς κανόνες, επί της ουσίας πράττει προς μια κατεύθυνση παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Θεωρώ, όπως θεωρεί και η Κυβέρνηση, ότι ήταν μια υπόθεση που έπρεπε να λήξει άμεσα αλλά δυστυχώς – σε ένα κλίμα έντασης το οποίο πυροδοτεί η Τουρκία – συνεχίζεται η κράτηση των δυο στρατιωτικών μέσω της παρέλκυσης της δικαστικής διαδικασίας».

Όσον αφορά στη σύσκεψη με τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο κ. Κοντονής κατέστησε σαφές ότι πραγματοποιήθηκε ενόψει της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί με αντικείμενο τις αλλαγές στο Οργανισμό λειτουργίας των δικαστηρίων: «Είχαμε μια παραγωγική, πολύωρη συζήτηση. Μπορούμε να δρομολογήσουμε λύσεις για χρόνια προβλήματα της Δικαιοσύνης».