Να δώσει νόημα στην πορεία της προανακριτικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Novartis, μετά και την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιχειρεί ο πρόεδρός της Θ. Δρίτσας.
«Η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS συνεχίζει το έργο της μέχρι τη σύνταξη τελικού πορίσματος», δηλώνει, επισημαίνοντας ότι η εντολή που έδωσε η Ολομέλεια της Βουλής αποφασίζοντας την συγκρότησή της, ήταν «να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή μη σχετικές διώξεις και, σε αρνητική περίπτωση, να επιβεβαιωθεί η διωκτική αρμοδιότητα της ελληνικής δικαιοσύνης».
«Κανείς επομένως δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νόμιμη υποχρέωση της επιτροπής να ερευνήσει την αρμοδιότητα. Χλευαστικά σχόλια σε βάρος του κύρους της μόνο ανεπίτρεπτη πολιτική σκοπιμότητα εξυπηρετούν», αναφέρει ο κ. Δρίτσας. Θεωρεί μάλιστα ότι οι απόψεις που διατυπώθηκαν σχετικά με την αρμοδιότητα ή μη της επιτροπής να μπει στην ουσία της διερεύνηση της υπόθεσης αποτελούν «πλούτο μοναδικό από νομική και πολιτική άποψη στα ιστορικά δεδομένα της λειτουργίας ανάλογων επιτροπών», ο οποίος «αποτελεί παρακαταθήκη για τη νοηματοδότηση των ρυθμίσεων του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου Περί ευθύνης Υπουργών».
Όσον αφορά την πρόσκληση των πολιτικών προσώπων προκειμένου να εκφράσουν γνώμη για την αρμοδιότητα της επιτροπής, κάτι που αρνήθηκαν και οι εννέα (ο Ευ. Βενιζέλος είχε τοποθετηθεί επ’ αυτού με δική του πρωτοβουλία), ο κ. Δρίτσας σημειώνει ότι ορθά η επιτροπή τους κάλεσε χωρίς όμως να τους στερήσει το δικαίωμα να επεκταθούν σε όποια ζητήματα εκείνοι επιλέξουν. Ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην «κοσμιότητα με την οποίαν απάντησαν στην πρόσκλησή μας οι κ.κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, Δημήτριος Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λυκουρέτζος, Μάριος Σαλμάς, Ιωάννης Στουρνάρας και Γεώργιος Κουτρουμάνης σε αντίθεση με τους ανεπίτρεπτους ισχυρισμούς και τις απαράδεκτες ύβρεις ή ειρωνείες που περιείχαν οι απαντητικές επιστολές των κ.κ Αντώνη Σαμαρά, Ανδρέα Λοβέρδου και Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη».
Τέλος, διαβεβαιώνει ότι η επιτροπή «εργάζεται με σοβαρότητα και αντικειμενικότητα, ώστε η υπόθεση Novartis να φτάσει στην πλήρη διερεύνηση» και τονίζει: «Δεν έχει δικαίωμα και δεν προαναγγέλλει αθώους, δεν έχει δικαίωμα και δεν κατασκευάζει ενόχους. Έχει υποχρέωση και αυτό κάνει, να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες του συνταγματικού και νομοθετικού πλαισίου, ώστε να σταματήσει η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και να επαναθεμελιωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό».