Ηταν πολύ προσβλητικός απέναντι στον Φώτη Κουβέλη στη νέα του τηλεοπτική εμφάνιση (ως συνήθως χωρίς αντίλογο) ο Πάνος Καμμένος. Με μία «αποικιοκρατική, σχεδόν περιφρονητική συμπεριφορά» προς τον αναπληρωτή υπουργό του – όπως σημειώνουν «γαλάζιοι» βουλευτές – ο υπουργός Αμυνας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «το υπουργείο είμαι… εγώ»! Οτι αυτός είναι που χαράζει την πολιτική του υπουργείου του, αλλά σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Βγάζοντας δηλαδή έξω από τη χάραξη της πολιτικής τον κ. Κουβέλη που έχει, όπως είπε, συγκεκριμένες αρμοδιότητες: για τα… στρατιωτικά νοσοκομεία και την αμυντική βιομηχανία. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί ότι ο κ. Κουβέλης δεν αντέδρασε. Ούτε βεβαίως και ο Αλέξης Τσίπρας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…
Ποιος χαράζει τη γραμμή στο Αμυνας;
Την πολιτική του υπουργείου Εθνικής Αμυνας όλοι γνωρίζουμε (εκτός εάν κάτι άλλαξε με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) ότι την καθορίζει (χαράζει) το ΚΥΣΕΑ, στο οποίο προεδρεύει ο Πρωθυπουργός και όχι ο εκάστοτε ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος μπορεί να κάνει προτάσεις, όπως προτάσεις μπορεί να κάνει και ο υπουργός Εξωτερικών, ή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Αλλωστε το ΚΥΣΕΑ για αυτόν τον σκοπό ιδρύθηκε. Για να χαράζει την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας. Εν αναμονή της ίδρυσης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (εάν ποτέ γίνει).
***
Είναι όμως και το άλλο θέμα που βγάζει μάτι. Ο κ. Καμμένος είπε ότι αυτός έδωσε το πράσινο φως για τον «διορισμό» (και όχι τοποθέτηση, που είναι πιο κομψή έκφραση) του κ. Κουβέλη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας. Εδωσε, δηλαδή, τη συγκατάθεσή του με την προϋπόθεση πως θα έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Το θέμα είναι ότι οι αναπληρωτές υπουργοί (από τον καιρό της θεσμοθέτησης αυτής της κυβερνητικής ιδιότητας) δίνουν λόγο στον Πρωθυπουργό, ο οποίος και καθορίζει και τις αρμοδιότητές τους. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Κουβέλης πήρε ακριβώς τις ίδιες αρμοδιότητες που είχε και ο προκάτοχός του Δημήτρης Βίτσας (σήμερα υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής), ούτε μία περισσότερη ούτε μία λιγότερη.
Εσω-υπουργικός καβγάς
Εν πάση περιπτώσει αυτός ο ιδιότυπος ενδοκυβερνητικός (ή… εσω-υπουργικός) «πόλεμος» ανάμεσα σε υπουργό και αναπληρωτή υπουργό, όσο συνεχίζεται εκθέτει και τους δύο και πρωτίστως εκθέτει και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που δημιούργησε αυτό το δίδυμο στο πιο νευραλγικό υπουργείο της χώρας, στο οποίο βεβαίως «το λακωνίζειν» είναι επιβεβλημένο. Δεν μπορεί δηλαδή να τσακώνονται αυτοί οι δύο μέσω… τηλεοράσεως. Να λέει, για παράδειγμα, ο ένας ότι είναι «υπερτροφικές» οι δηλώσεις του άλλου για τους έλληνες στρατιωτικούς και να απαντά ο άλλος (πάλι μέσω τηλεοράσεως) ότι «δικαιώθηκα στα περί ομηρείας, το είπε και ο Μητσοτάκης». Ελεος πια.
Ο Καραμανλής, ο Τσίπρας και ο Καμμένος
Ως γνωστόν, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν ομιλεί ποτέ δημοσίως. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν ομιλεί με συνεργάτες του ή με βουλευτές της ΝΔ, στους οποίους έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Σας μεταφέρω λοιπόν ορισμένους από τους προβληματισμούς του κ. Καραμανλή, έτσι όπως μου τους μετέφεραν βουλευτές (και πρώην υπουργοί) που συναντήθηκαν τη Δευτέρα μαζί του. Τώρα, θα πείτε, έχει ενδιαφέρον τι λέει ένας πρώην πρωθυπουργός στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του; Διαβάστε και βγάλτε εσείς τα συμπεράσματά σας…
Χωρίς συμφωνία για το Μακεδονικό
Πρώτα απ’ όλα εκφράζει την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν με τη γείτονα Τουρκία και κυρίως για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ Κύπρου, που δεν βλέπει να σταματούν και μετά τη συνάντηση της Βάρνας. Οι προκλήσεις, λέει, θα συνεχιστούν και ενδεχομένως να κλιμακωθούν. Ο Ερντογάν, λέει, είναι απρόβλεπτος. Οσον αφορά το Μακεδονικό, δεν βλέπει να έρχεται η συμφωνία στη Βουλή. Και τούτο γιατί δεν πρόκειται να ψηφιστεί χωρίς αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων και επειδή η άλλη πλευρά (εννοεί τα Σκόπια) δεν δείχνει διάθεση για λύση. Ούτε βεβαίως μπορούν να γίνουν πράξεις (ή αποφάσεις) οι διεθνείς πιέσεις που ενδέχεται να ασκηθούν.
***
Πάμε τώρα στα εσωτερικά. Τον πρώην πρωθυπουργό τον φοβίζει η έλλειψη συντονισμού που υπάρχει στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα. Υπάρχει ένα δύσκολο τρίγωνο στην κυβερνητική πολιτική (Μαξίμου, υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών). Δεν είναι βέβαιος ότι οι κ.κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς συνεργάζονται μεταξύ τους (εάν μιλιούνται μεταξύ τους) και κυρίως δεν γνωρίζει ποιον ο Πρωθυπουργός συμβουλεύεται όσον αφορά τα θέματα Εξωτερικών και Αμύνης. Μόνον ο διπλωματικός του σύμβουλος κ. Καλπαδάκης δεν φτάνει, λέει.
Καραμανλής και το σκάνδαλο Novartis
Ο κ. Καραμανλής όμως μίλησε και για το σκάνδαλο Novartis λέγοντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα και Καμμένου να ζητεί συναίνεση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τη στιγμή που θέλει να «χώσει» οκτώ γαλάζια στελέχη (ανάμεσά τους και έναν πρώην πρωθυπουργό) στη φυλακή. Αυτοί οι διχασμοί που προκαλεί η κυβέρνηση, αναφέρει, έχουν δυσμενή αντίκτυπο προς τα έξω, κάτι που πρέπει να γνωρίζει ο κ. Τσίπρας. Τέλος, κάνει και μια πρόβλεψη για το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές. Πιστεύει ότι οι Τσίπρας και Καμμένος θα εξαντλήσουν την τετραετία, εκτός αν συμβεί κάτι απρόοπτο, το οποίο όμως δεν προσδιόρισε. Αυτά μου μετέφεραν, αυτά σας είπα και αμαρτίαν ουκ έχω.
Ποιους ρωτάει η Φώφη; Αμηχανία και μούδιασμα μαθαίνω πως προκάλεσε στη Χαρ. Τρικούπη η νέα παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου στο ζήτημα της Αναθεώρησης του Συντάγματος που προωθεί η Φώφη Γεννηματά. Οι επιτελείς της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής αιφνιδιάστηκαν από τους αυστηρούς τόνους που χρησιμοποίησε ο κ. Βενιζέλος στην κριτική του καθώς περίμεναν ότι μετά την παρέμβασή του με το άρθρο του στα «Νέα» δεν θα «σήκωνε» και άλλο το θέμα. Μούδιασμα προκάλεσε και η αναφορά του στον Ανδρέα Λοβέρδο και η επισήμανση ότι ούτε αυτός ρωτήθηκε από την κυρία Γεννηματά για την πρωτοβουλία της. «Ποιους ρωτάει η κυρία Γεννηματά;» αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος.
Μετά το πέρας της συνέντευξης Βενιζέλου, την οποία παρακολούθησαν με θρησκευτική ευλάβεια στη Χαρ. Τρικούπη, ήταν φανερή η διάθεση να μη «ριχτεί λάδι στη φωτιά».
Ωστόσο, αποτελεί κοινό τόπο ότι αυτές τις δύο μέρες βλέπουμε μια σύγκρουση από το μέλλον. Η συνέχεια, αν υπάρξει, από την πλευρά Γεννηματά, αναμένεται με ενδιαφέρον.
Νίκησε ο Αζόρ
Το νομοσχέδιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τα ζώα ήταν ένα ακατάλληλο νομοσχέδιο. Αποδεικνύει, όπως αναφέρει το Ποτάμι, την προχειρότητα με την οποία συνηθίζουν να νομοθετούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η διαχείριση και η προστασία κατοικίδιων και αδέσποτων ζώων απαιτεί διάλογο, σχέδιο και ευαισθησία στην πράξη. Η δε υποχώρηση της κυβέρνησης, μετά τη γενική κατακραυγή, αποδεικνύει, σε κάθε περίπτωση, τη χρησιμότητα της δημόσιας διαβούλευσης (opengov), την οποία κατά κανόνα παρακάμπτουν οι κυβερνώντες.
Η δόση και το μαξιλαράκι
Για να ξέρετε: Από τα 5,7 δισ. ευρώ της δόσης που εκταμιεύεται την Τετάρτη, τα 3,3 δισ. ευρώ θα καλύψουν τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες, τα 1,9 δισ. ευρώ θα πάνε για το «ταμειακό μαξιλάρι» που σχηματίζεται για τη μετά το Μνημόνιο εποχή και τα 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Η δεύτερη υπο-δόση ύψους 1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί τον Μάιο μόνον υπό την προϋπόθεση πως ενδιάμεσα η ελληνική κυβέρνηση θα έχει μειώσει επαρκώς τις καθυστερούμενες πληρωμές της προς τον ιδιωτικό τομέα.
Ενας «ποταμίσιος» για δήμαρχος
Ως φαιδρά πράγματα, ανάξια ακόμα και για διάψευση χαρακτηρίζουν στο Ποτάμι τις φήμες ότι δήθεν ο Στ. Θεοδωράκης ενδέχεται να τα βρει με τον Αλέξη Τσίπρα με αντάλλαγμα τη στήριξη της υποψηφιότητάς του στον δήμο της Αθήνας. Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι ένας άλλος «ποταμίσιος» δεν χάνει το ενδιαφέρον του για τον δήμο της Αθήνας. Αλλωστε το έχει ξανακάνει και συγκέντρωσε στις προηγούμενες εκλογές το 7% και έβγαλε και δύο έδρες. Δεν είναι άλλος από τον βουλευτή Γιώργο Αμυρά, που όταν ερωτάται για τον δήμο της Αθήνας αφήνει το ζήτημα ανοικτό. Το θέμα είναι πού θα προλάβει: Να μεταπηδήσει στη ΝΔ ή να είναι υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας.
HeliosPlus