Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος δηλώνει οπαδός του ΠΑΟΚ. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου συχνά επαίρεται για την οπαδική του συνείδηση και μάλιστα εντός του Κοινοβουλίου παρά τα όσα θλιβερά συμβαίνουν ενίοτε -με πιο πρόσφατη την εισβολή Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο με το κουμπούρι στην ζώνη- και τους συμβολισμούς που εκπέμπονται.
Αυτή την φορά έκανε ένα βήμα παραπέρα. Με το βρετανικό χιούμορ που τον διακρίνει, συνέδεσε την Αριστερά …με τον ΠΑΟΚ για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της επιλογής Κουτεντάκη για το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή.
«Η Αριστερά και οι Παοκτζήδες έχουν ένα κοινό: είναι μεγαλόκαρδοι, ποτέ δεν είναι μικροπρεπείς και ως Παοκτζής μπορώ να δεχθώ ότι ο καλύτερος πασαδόρος στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ δεν ήταν κάποιος Παοκτζής αλλά ο Μουστακίδης που έδινε φοβερές πάσες και κάρφωναν οι άλλοι», ανέφερε για να πει με τον τρόπο αυτό στον βουλευτή της ΔΗΣΥ Ι. Κουτσούκο, ότι με την ερώτηση που του υπέβαλλε σχετικά με την τοποθέτηση του Φρ. Κουτεντάκη στην θέση του συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού, του έδωσε την καλύτερη …πάσα για να απαντήσει.
«Η ερώτηση που κάνει ο κ. Κουτσούκος είναι σε τέτοιο επίπεδο που μπορούμε να τον λέμε από δω και πέρα …Μουστακίδη του ΠαΣοΚ», είπε ο κ. Τσακαλώτος, καθώς «μου δίνει την μεγάλη ευκαιρία να εξηγήσω την τεράστια διαφορά διαδικασίας στο τι γινόταν παλιότερα και τι γίνεται τώρα». Και υπενθύμισε την περίπτωση της άλλοτε συντονίστριας του Γραφείου Προϋπολογισμού, Στέλλας Μπαλφούσια, η οποία απομακρύνθηκε από την θέση της το 1011: «Έκανε μία έκθεση που έλεγε ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος και ο κ. Βενιζέλος την έδιωξε την άλλη μέρα», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όταν ήρθε στα πράγματα, δεν έδιωξε τον πρώην συντονιστή του Γραφείου Π. Λιαργκόβα. Όπως ανέφερε μάλιστα «οι παλιότεροι μόλις δεν τους άρεσε κάποιος τον έδιωχναν κι έβαζαν κομματικό υποψήφιο διότι ο κ. Λιαργκόβας, μπορεί να είναι φίλος μου, αλλά ήταν στις λίστες της ΝΔ, όμως εμείς τον δεχθήκαμε, τον σεβαστήκαμε, τον αφήσαμε, είχαμε πολύ καλή σχέση μαζί του, έλεγε και θετικά πράγματα, δεχθήκαμε και κριτική και νομίζω από δω και πέρα περιμένω και άλλες παρόμοιες ερωτήσεις από τον κ. Κουτσούκο ώστε να με βοηθήσει στο έργο μου να …“καρφώνω” όπως θα έπρεπε».
Ο κ. Κουτσούκος έκανε λόγο για «κρυάδες» εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών: «Αντιπαρέρχομαι τα κρύα ανέκδοτα του κ. Τσακαλώτου. Τα έχει κάνει εισαγωγή από κει που μεγάλωσε και σπούδασε, αλλά δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες. Μου θυμίζει το παλιό ανέκδοτο που είπε ο σοβιετικός στον αμερικανό “κι εσείς βασανίζετε τους μαύρους”», σχολίασε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ υπενθυμίζοντας ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού «είχε επιλέξει τον προηγούμενο επικεφαλής με μια διακομματική συναίνεση». «Η επιλογή σας ταυτίζει τον θεσμό του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που έχει την ευθύνη να παρατηρεί την εξέλιξη του προϋπολογισμού να κάνει παρατηρήσεις και προτάσεις, με ένα κομματικό σας στέλεχος», του είπε, επισημαίνοντάς του ότι «θα μπορούσατε να κάνετε μία αξιοπρεπή συναινετική επιλογή που προφανώς θα ήταν προσκείμενη σε σας». «Το γεγονός όμως ότι παραβλέψετε όλη την θεσμική διαδικασία, ότι δώσατε την συναίνεση σας για να μην πω ότι υποδείξατε τον πολιτικό σας υφιστάμενο να σας ασκεί έλεγχο και να κάνει υποδείξεις επί του προϋπολογισμού του δικού σας, είναι λυπηρό», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούκος (ο κ. Κουτεντάκης ήταν γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΚ).
Περνώντας στην αντεπίθεση ο κ. Τσακαλώτος επιτέθηκε στο ΠαΣοΚ και το πελατειακό κράτος του: «Το ΠαΣοΚ ήταν το χειρότερο στο πελατειακό κράτος γιατί την προηγούμενη φορά όταν βγήκε ο κ. Λιαργκόβας τα τρία κόμματα βάλατε από έναν άνθρωπο στο Γραφείο Προϋπολογισμού, έναν το ΠαΣοΚ, έναν η ΝΔ και έναν η ΔΗΜΑΡ και προς τιμήν του κ. Μεϊμαράκη (σ.σ. ήταν τότε Πρόεδρος της Βουλής), όταν κάναμε (ο ΣΥΡΙΖΑ) ένσταση, αμέσως έκανε επέκταση της επιτροπής από τρία άτομα σε τέσσερα για να υπάρχει και η διαφορετική άποψη».
Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε της επιλογής Κουτεντάκη λέγοντας ότι έκανε εξαιρετική δουλειά και «το ότι έχουμε πάντα πλεόνασμα είναι από τη δική του δουλειά, καταλαβαίνει τα δημοσιονομικά του κράτους και εμείς διαλέγουμε ανθρώπους επειδή έχουν αξία και ξέρουμε να ξεχωρίσουμε αυτός που είναι άξιοι από εκείνους που δεν είναι».