Πριν από μερικές εβδομάδες ο Σταύρος Θεοδωράκης πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον οδήγησε εκεί μια, όπως χαρακτηρίστηκε, ρομαντική οπτική της πολιτικής.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού πίστευε και πιστεύει ότι ανεξάρτητα από τις εσωτερικές αντιπαλότητες, στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων και ειδικά αυτή την περίοδο που στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπάρχουν ανησυχητικές εξελίξεις, η εθνική συνεννόηση προβάλλει ως πρώτη προτεραιότητα.
Ωστόσο, αυτή την περίοδο στη χώρα δεν υπάρχει η συνήθης εσωτερική αντιπαλότητα. Η κυβέρνηση με βάση ένα υπαρκτό σκάνδαλο, της Novartis, ανατίναξε κάθε προϋπόθεση συνεννόησης επιχειρώντας να ενοχοποιήσει όχι μόνο δέκα πολιτικά πρόσωπα αλλά συνολικά τους αντίπαλους πολιτικούς χώρους, με διαδικασίες που έχουν χαρακτηριστεί «σκευωρία».
Όλη η αντιπολίτευση και το Ποτάμι αποχώρησαν από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει το φως αλλά το σκότος. Δεν επιδιώκει, δηλαδή να διαλευκανθεί η υπόθεση αλλά να πλανώνται, οι χρήσιμες για την προεκλογική «αντιπαράθεση» που επιδιώκει, σκιές πάνω από τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Ο Γιάννης Δραγασάκης, στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε ότι η διαχωριστική γραμμή μνημόνιο-αντιμνημόνιο, έχει ξεπεραστεί. Η ουσία της, όμως, αυτή που οδήγησε σε ένα πρωτοφανή διχασμό την κοινωνία, όχι μόνο δεν έχει εγκαταλειφθεί αλλά ζει και βασιλεύει στην προεκλογική στρατηγική που, μεθοδικά, οικοδομεί ο κ. Τσίπρας.
Απλά οι δύο κόσμοι απέκτησαν άλλα χαρακτηριστικά. Ο αντιμνημονιακός, παρά την υποταγή τους στους δανειστές, εξακολουθεί να εμφανίζεται το νέο, το έντιμο, που πολεμά τη διαφθορά, που δεν έχει λερωμένα τα χέρια του. Ο μνημονιακός, κατηγορείται ως ο κόσμος του παλιού και του διεφθαρμένου που έπαιρνε τις μίζες με τροχήλατες βαλίτσες στα υπουργεία και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πιστεύει κάποιος σε αυτή τη χώρα που ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η προεκλογική περίοδος στην οποία εισερχόμαστε να χαρακτηριστεί από κλίμα εθνικής συνεννόησης;
Ακόμα και αν υπάρχει, δεν μπορεί να είναι ο κ. Θεοδωράκης.
Όχι μόνο γιατί είναι ένας από τους από τους πολιτικούς αρχηγούς που ξεγελάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015. Αλλά και γιατί γνωρίζει ότι οι σπόροι της πόλωσης, που εμποδίζει κάθε προσπάθεια συνεννόησης, προέρχονται και από την καρδιά της κυβέρνησης.
Για παράδειγμα, το γραφείο Τύπου του Ποταμιού δεν θα εξέδιδε μια σειρά εμπρηστικών, γεμάτων υποτιμητικά και ειρωνικών σχόλια για τους πολιτικούς του αντιπάλους χωρίς να υπάρχει, το λιγότερο, η ανοχή του.
Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν η εθνική συνεννόηση αποτελεί πρώτη προτεραιότητα αλλά αν, πραγματικά, τη θέλει η κυβέρνηση.