Τράπεζα Πειραιώς: Μόνο με δυναμική ανάκαμψη το 2018 δεν θα φέρουν ύφεση τα νέα μέτρα

Απαραίτητη θεωρεί η Τράπεζα Πειραιώς μία ισχυρή δυναμική ανάπτυξη στο β' εξάμηνο του 2018, προκειμένου η ελληνική οικονομία να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό το νέο κύμα δημοσιονομικής λιτότητας χωρίς να επιστρέψει στην ύφεση.

Απαραίτητη θεωρεί η Τράπεζα Πειραιώς μία ισχυρή δυναμική ανάπτυξη στο β’ εξάμηνο του 2018, προκειμένου η ελληνική οικονομία να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό το νέο κύμα δημοσιονομικής λιτότητας χωρίς να επιστρέψει στην ύφεση.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της τράπεζας σε έκθεση με τίτλο «Ελληνική Οικονομία: Τάσεις και Προοπτικές», η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να επαναενεργοποιηθεί το 2019, με 2 δισ. ευρώ περικοπές συντάξεων και το 2020, με 2 δισ. ευρώ αύξηση φορολογικών εσόδων.
Συγκεκριμένα σημειώνουν ότι για να μην έχουν αυτά τα μέτρα σημαντική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα, θα πρέπει η ελληνική οικονομία να αξιοποιήσει την ανάκαμψη που σημειώθηκε στους περισσότερους τομείς και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη, επωφελούμενη από την αύξηση της απασχόλησης και της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, η πορεία της οικονομίας το 2018 θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι της αναφέρουν πως το 2018 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα «έτος με λιγότερες προκλήσεις», καθώς δεν προβλέπεται να εφαρμοστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα και οι αποπληρωμές του χρέους είναι χαμηλές, γεγονός που περιορίζει στο ελάχιστο την ανάγκη κρατικών εκδόσεων.
Ταυτόχρονα, τονίζουν πως το 2018 αποτελεί «έτος λήψης αποφάσεων», καθώς ορισμένα πολύ σημαντικά ζητήματα – τα οποία μέχρι τώρα έχουν αναβληθεί – θα πρέπει να κλείσουν.
«Βασικό είναι το ζήτημα της βιωσιμότητας / αναδιάρθρωσης του χρέους, της ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης, της προληπτικής γραμμής στήριξης/ ταμειακού αποθέματος, καθώς και της διαδικασίας παρακολούθησης μετά την λήξη του προγράμματος» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.