Περιμένει την «καυτή πατάτα» της Novartis η Τουλουπάκη

Με την πλέον καυτή υπόθεση στα χέρια της, αυτή της Novartis, συμπληρώνεται στις αρχές Απριλίου το πρώτο έτος της - διετούς - θητείας της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Με την πλέον καυτή υπόθεση στα χέρια της, αυτή της Novartis, συμπληρώνεται στις αρχές Απριλίου το πρώτο έτος της –διετούς –θητείας της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Με τη δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα να βρίσκεται σε μια, κατά κοινή ομολογία, προβληματική διαδικασία στην Προκαταρκτική της Βουλής, το σενάριο επιστροφής του φακέλου στα χέρια της τακτικής Δικαιοσύνης όχι μόνο παραμένει ενεργό, αλλά και αναζωπυρώνει φόβους ότι θα ακολουθήσει πραγματική μάχη, αυτή τη φορά με την ίδια την Εισαγγελία Διαφθοράς –τόσο την κυρία Τουλουπάκη όσο και τους επίκουρους εισαγγελείς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη που «τρέχουν» την υπόθεση.
Εν αναμονή εξελίξεων, δικαστικές πηγές τονίζουν προς «Το Βήμα» ότι τα πολεμικά επιχειρήματα περί «σκευωρίας» εις βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων, με εμπλοκή και των ίδιων των εισαγγελέων, «δεν αγγίζουν τους τελευταίους εκ τοις πράγμασι, αφού η ίδια τους η ιστορία μπορεί να τα αποδομήσει». Εστιάζοντας ειδικά στην κυρία Τουλουπάκη, οι συγκεκριμένες πηγές επισημαίνουν ότι ουδέποτε η εισαγγελέας ήταν πολιτογραφημένη κομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως δεν ήταν και σε κανέναν άλλο πολιτικό χώρο. Η οικογένειά της άλλωστε, χάρη στον πατέρα της, πρώην πρόεδρο του ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης Χαράλαμπο Τουλουπάκη, διατηρούσε –όπως λένε –ανέκαθεν δεσμούς με την οικογένεια του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μέλη της πατρικής της οικογένειας, όπως ο αδελφός της Εμμανουήλ, γνωστός αγγειοχειρουργός στην Κρήτη, φέρεται μάλιστα κατά το παρελθόν ότι έχουν δεχθεί προτάσεις από το κόμμα της ΝΔ για κάθοδο στον εκλογικό στίβο, χωρίς ουδέποτε να αποφασίσουν ανάμειξη.
Σε ό,τι αφορά τις έωλες μέχρι στιγμής καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν, επισημαίνουν ότι ήταν πολλές οι φορές εκείνες κατά τις οποίες η εισαγγελέας ρωτούσε επίμονα για την αξιοπιστία των κατατεθειμένων πληροφοριών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων την αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμμένο. «Η ίδια ήταν υποχρεωμένη να δεχθεί τις μαρτυρίες χωρίς καμία αξιολόγηση, η όποια «ταύτισή» της με τους μάρτυρες είναι ανεπίτρεπτη» επισημαίνουν.

Αμιγώς εισαγγελικά κριτήρια

Τα ίδια πρόσωπα συστήνουν επίσης ένα φλασμπάκ, στο κοντινό και απώτερο παρελθόν, στο έργο της εισαγγελικής λειτουργού, όταν ακόμη θήτευε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υπό τον Ηλία Ζαγοραίο –με τον οποίο παρεμπιπτόντως τους συνδέει βαθιά και πολύχρονη φιλία από τον καιρό που ήταν υποψήφιοι στην Εθνική Σχολή Δικαστών. «Ισως η πιο ισχυρή απόδειξη του ότι η Τουλουπάκη κινείται με αμιγώς εισαγγελικά κριτήρια είναι η «μεταχείριση» που επεφύλαξε σε ορισμένα από τα σημερινά εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, όπως για παράδειγμα αυτά του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του νυν ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, σε υποθέσεις παλαιότερες, της Λίστας Λαγκάρντ και του Αθήνα 9.84 αντιστοίχως. Οι εισαγγελείς –μεταξύ αυτών και η Τουλουπάκη –δεν τους ανέμειξαν, διότι έκριναν ότι δεν έπρεπε να τους αναμείξουν, θα ήταν άδικο, δεν υπήρχαν τα στοιχεία για να το κάνουν. Τα δομικά χαρακτηριστικά των προσώπων δεν αλλάζουν κατά περίσταση» τονίζουν.
Σε κάθε περίπτωση, η εισαγγελέας Διαφθοράς έχει μακρύ δρόμο αμφισβήτησης να διανύσει, ακόμη και οι αντοχές της –δεν υπάρχει αμφιβολία –θα δοκιμαστούν σκληρά. Μέχρι να πέσει η αυλαία της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, η αποστολή σταδιακά στη Βουλή του υλικού από τις κατασχέσεις στα γραφεία της Novartis (το οποίο φθάνει στα χέρια της τμηματικά από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών) θα εξακολουθήσει να τη θέτει στο στόχαστρο.

Νέος γύρος αντιπαράθεσης

Το τέλος των εργασιών στο Κοινοβούλιο αναμένεται δε να σημάνει νέο γύρο αντιπαράθεσης και στη Δικαιοσύνη ως προς το μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η δικογραφία. Η εμφυλιοπολεμική διάθεση δεν έχει εξάλλου εξαλειφθεί, με ένα κομμάτι δικαστών να επιμένει, παρότι σιωπά επί του παρόντος, ότι η υπόθεση λόγω σπουδαιότητας θα πρέπει να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή. Το κάδρο γύρω από το πρόσωπό της θα συνθέσει και ο Αρειος Πάγος, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε –μεταξύ άλλων –εις βάρος της ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο,τι κι αν επακολουθήσει, το βέβαιο είναι ότι έχει δουλειές με φούντες και για το δεύτερο έτος της θητείας της: ο θόρυβος γύρω από την υπόθεση Novartis έχει προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, καταιγισμό καταγγελιών στην Εισαγγελία Διαφθοράς για πλείστες όσες υποθέσεις, νέες αλλά και παλαιότερες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.