Κίνημα Αλλαγής: Αυτόνομος πόλος και όχι συμπλήρωμα

Η Φώφη Γεννηματά έθεσε το Κίνημα Αλλαγής σε εκλογική ετοιμότητα. Και κλείνοντας τις εργασίες του ιδρυτικού Συνεδρίου παρουσίασε μια δέσμη θέσεων σε δώδεκα συν ένα ζητήματα πολιτικής, οι οποίες, όπως τόνισε, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο «προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας» για την επόμενη μέρα των εκλογών στην περίπτωση που οι κάλπες δεν βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η Φώφη Γεννηματά έθεσε το Κίνημα Αλλαγής σε εκλογική ετοιμότητα. Και κλείνοντας τις εργασίες του ιδρυτικού Συνεδρίου παρουσίασε μια δέσμη θέσεων σε δώδεκα συν ένα ζητήματα πολιτικής, οι οποίες, όπως τόνισε, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο «προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας» για την επόμενη μέρα των εκλογών στην περίπτωση που οι κάλπες δεν βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η κυρία Γεννηματά αρχικά σκόπευε να τις παρουσιάσει στην ομιλία της, στο άνοιγμα του Συνεδρίου. Προτίμησε όμως να τις αφήσει για το τέλος και ως απάντηση στον «ζωηρό διάλογο» που προεξοφλούσε ότι θα γινόταν, και έγινε, στο Συνέδριο για τις μετεκλογικές συμμαχίες.

Οι θέσεις αυτές που θα εξειδικευθούν και θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο το επόμενο διάστημα, όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση των προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έχουν ως στόχο να εμφανίσουν το Κίνημα Αλλαγής ως «δύναμη εθνικής συνεννόησης» την οποία «μπορεί να επιβάλει στο πολιτικό σκηνικό» υπό την προϋπόθεση ότι θα ενισχυθεί εκλογικά. Οτι οι πολίτες θα δώσουν στο Κίνημα Αλλαγής την «τρίτη εντολή» επιβραβεύοντας τη στρατηγική του διακριτού, αυτόνομου πόλου. Η Φώφη Γεννηματά έδειξε να μένει ασυγκίνητη στα ανοίγματα των Κυριάκου Μητσοτάκη και Γιάννη Δραγασάκη. «Φάνηκαν να διαγωνίζονται στην ανάγκη για συνεργασίες, αλλά δεν τα κατάφεραν, δεν έπεισαν» ανέφερε.

Στρατηγική χωρίς αμφισβήτηση


Η στρατηγική του αυτόνομου πόλου που ακολουθείται δεν δέχεται αμφισβήτηση στον πυρήνα της λογικής της. Απαντες συμφωνούν στο ότι το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να αναδείξει τη δική του πρόταση και να περάσει το μήνυμα πως διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή και όχι συμπληρώματος στο πολιτικό σκηνικό, επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή και σε κάθε περίπτωση διψήφια εκλογική επίδοση. Ωστόσο δέχεται κριτική σε δύο κυρίως σημεία. Οτι εκλαμβάνεται και ως πολιτική των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και ότι επιμένει σε «εθνική συνεννόηση», η οποία στην παρούσα φάση, με την κυβέρνηση να δημιουργεί σκοπίμως κλίμα έντασης προκειμένου να εξυπηρετήσει τους εκλογικούς σχεδιασμούς, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί.

Η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Συνέδριο ήταν ηχηρή. Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόνισε ότι είναι άλλο πράγμα οι διαφορές με τον συντηρητικό χώρο και άλλο πράγμα η αναγκαία ύπαρξη «μετώπου δημοκρατίας» κατά του «διαρκούς πραξικοπήματος» που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά μιας κυβέρνησης που μετά την οικονομία μεταφέρει την πόλωση και τον διχασμό στα εθνικά θέματα στους θεσμούς δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «έχει ήδη αρχίσει μια άγρια προεκλογική περίοδος με την κυβέρνηση να είναι απολύτως αδίστακτη, να μην ορρωδεί προ ουδενός» και με αφορμή την υπόθεση Νovartis και τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις προειδοποίησε: «Ερχονται κι άλλα. Δεν θα στοχεύουν μόνο όσους είναι κατά του γλοιώδους φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ολόκληρη τη δημοκρατική παράταξη». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση την πιο ανίκανη και επικίνδυνη που πέρασε από τη χώρα, αλλά και του Γιώργου Καμίνη, ο οποίος επισήμανε ότι η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη διακυβέρνηση της χώρας είναι στρατηγικής σημασίας για λόγους εθνικούς αλλά και για λόγους δημοκρατίας.

Αναταράξεις για τη σύμπραξη με ΝΔ

Τα επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά. Η Φώφη Γεννηματά, τονίζουν, έχει ξεκάθαρα πει ότι όσο παρατείνεται ο βίος αυτής της κυβέρνησης τόσο το χειρότερο για τη χώρα. Διαφωνούν όμως με τη σύναψη μετώπων «που περνάνε το μήνυμα ότι επιλογή μας είναι να συνεργαστούμε, μετά τις εκλογές, με τη ΝΔ». Στο Κίνημα Αλλαγής μπορεί το κλίμα να μην είναι φιλικό για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ενδεχόμενο μιας «μονομερούς σύμπραξης» με τη ΝΔ προκαλεί αναταράξεις. Συναντά αντιδράσεις στη βάση του ΠαΣοΚ, δεν φαίνεται αποδεκτή από τον Γιώργο Παπανδρέου, αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ενώ στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης θεωρούν ζήτημα επιβίωσης για τον νέο φορέα τη θέση ότι δεν θα συνεργαστεί μετεκλογικά με τη ΝΔ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε τον δρόμο της αντιπολίτευσης αν το εκλογικό ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής δεν του επιτρέψει να παίξει καθοριστικό ρόλο στο μετεκλογικό σκηνικό.
Σε κάθε περίπτωση η στρατηγική του αυτόνομου πόλου είναι αυτή που θα ακολουθηθεί, με ευλάβεια, ως τις εκλογές. «Το Συνέδριο αποφάσισε. Η συζήτηση για τη στρατηγική μας έχει τελειώσει» αναφέρουν στο «Βήμα» στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά.

Μια άλλη συζήτηση που έληξε προτού καν αρχίσει είναι αυτή της εικόνας που παρουσιάζει το Κίνημα Αλλαγής στη Βουλή. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος προσπάθησε να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία στο Συνέδριο αλλά κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν. Η διατήρηση της αυτονομίας των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΣΥ και το Ποταμιού ήταν όρος της συμφωνίας Γεννηματά – Θεοδωράκη. Ωστόσο ο Γιώργος Καμίνης προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να δίνεται η εικόνα ότι πάμε λίγο μαζί και λίγο χώρια», που έχει πολιτικό και εκλογικό κόστος, επισημαίνοντας την ανάγκη ενιαίας και καθαρής εικόνας, ειδικά στο Σκοπιανό. Η αναφορά αυτή του δημάρχου Αθηναίων εκτιμήθηκε ως ευθεία βολή κατά του Σταύρου Θεοδωράκη. Η στάση του επικεφαλής του Ποταμιού, στην περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή πρόταση για την επίλυση του Μακεδονικού, δεν θεωρείται δεδομένη και προκαλεί συζητήσεις. Πάντως ο Σταύρος Θεοδωράκης που πέτυχε με την εμφάνισή του στο Συνέδριο να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την γκρίνια που υπήρχε στις τάξεις των συνέδρων του ΠαΣοΚ, αποσπώντας το χειροκρότημά τους, στο ζήτημα αυτό κινήθηκε, όπως λέγεται, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

«Πόλεμος» για τη ριζοσπαστική ανανέωση

Αναβρασμός επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Οι βουλευτές εμφανίζονται οργισμένοι και εξαπολύουν σφοδρά πυρά κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ πρότεινε το Συνέδριο, στο πλαίσιο της «ριζοσπαστικής ανανέωσης», να αποφασίσει στις εκλογές που θα γίνουν από το 2021 και μετά να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι βουλευτές που, από το 2005, έχουν συμπληρώσει τέσσερις θητείες στη Βουλή. Ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών με αποδέκτη τη Φώφη Γεννηματά, που όπως λέγεται αιφνιδιάστηκε καθώς είχε συμφωνηθεί οι προτάσεις προς ψηφοφορία να κατατεθούν μέχρι το μεσημέρι. Μπροστά στον κίνδυνο να δυναμιτιστεί το Συνέδριο, το ζήτημα δεν ετέθη σε ψηφοφορία.

Ομως, ο κ. Ανδρουλάκης δείχνει αποφασισμένος να επαναφέρει την πρότασή του – που δείχνει τον δρόμο της αποστρατείας στη μισή σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ – στο επόμενο Πολιτικό Συμβούλιο. Από το περιβάλλον του μεταδίδεται ότι δεν μπορεί στο καταστατικό να υπάρχει πρόβλεψη για θητείες και να μην εφαρμόζεται. «Οποιος θέλει στα 70 του χρόνια να είναι υποψήφιος και στις μεθεπόμενες εκλογές, να βγει και να το πει δημόσια» υπογραμμίζεται. Αλλωστε, και το καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής προβλέπει την ύπαρξη ορίου θητειών για τους βουλευτές. Επιτελικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη που κάνουν προσπάθεια να εμποδίσουν δηλώσεις δυσφορίας από την πλευρά των βουλευτών, υπογραμμίζουν ότι μια τέτοια συζήτηση δεν είναι επιθυμητή. Ωστόσο, η ανανέωση και ειδικά των ψηφοδελτίων απασχολεί ιδιαίτερα την κυρία Γεννηματά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.