Βασίλης Κικίλιας: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται, ούτε να εφησυχάζει»

Ελλειμμα στρατηγικής καταλογίζει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Βασίλης Κικίλιας.

Ελλειμμα στρατηγικής καταλογίζει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Βασίλης Κικίλιας. Ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ θεωρεί ότι σε αυτή τη μεταβατική εποχή, κατά την οποία τα συμφέροντα στην περιοχή μας αναδιατάσσονται, η Ελλάδα οφείλει να ενισχύσει συστηματικά τις σχέσεις της με εταίρους και συμμάχους, προβάλλοντας τη γεωπολιτική θέση της. Σημειώνει ότι καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες προκειμένου να παραμείνει η Τουρκία στην επιρροή της Δύσης. Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι δεν έδωσε την απαραίτητη σημασία στο θέμα των δύο στρατιωτικών. «Εξι ημέρες μετά το περιστατικό αποφάσισε ο κ. Τσίπρας να συγκαλέσει κυβερνητικό συμβούλιο και δειλά να «διεθνοποιήσει» το θέμα. Θα έπρεπε να γίνει αμέσως παράσταση στην αναπληρώτρια γραμματέα του ΝΑΤΟ κυρία Γκοτμέλερ –η οποία βρισκόταν στη χώρα μας ακριβώς τις ημέρες που έγινε το συμβάν και συνομιλούσε με την κυβέρνηση για άλλα θέματα –να μεταβεί αμέσως ο ακόλουθος Αμύνης από την Αγκυρα στην Αδριανούπολη, προκειμένου να παρέμβει» τονίζει.
Η τουρκική προκλητικότητα έχει αυξηθεί και πολλοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους. Ακόμα και ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να είπε στην αρμόδια Επιτροπή στη Βουλή ότι ο Ερντογάν σχεδιάζει θερμό επεισόδιο για να μας πάει «καβάλα» στη διαπραγμάτευση. Πώς το σχολιάζετε;
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται, αλλά δεν πρέπει και να εφησυχάζει. Η Ελλάδα επιζητεί την ειρήνη εξαντλώντας όλες τις διπλωματικές οδούς στα διεθνή φόρα, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Ομως, οφείλει να μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπερασπίζεται τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα. Βασική προϋπόθεση είναι η ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της. Να εκπέμπει σοβαρότητα, στιβαρότητα και υπευθυνότητα. Να διακατέχεται από αυτοπεποίθηση και θάρρος. Μπορεί η τουρκική κλιμάκωση να είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα, εμένα όμως με ενδιαφέρει ποια είναι η στρατηγική μας. Και πάντως όλα και όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος».
Εκτιμάτε ότι η Τουρκία σταδιακά απομακρύνεται από τη Δύση;
«Η τουρκική κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη και η Τουρκία μια χώρα αποσταθεροποιημένη. Η ηγεσία της δείχνει να απομακρύνεται από τη Δύση και ειδικώς από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε γίνονται σοβαρές προσπάθειες να αποτραπεί αυτή η πορεία απομάκρυνσης. Επειδή όμως κάθε χώρα διέπεται από ισχύ και συμφέρον, για να καταλάβει κανείς πού πηγαίνει η Τουρκία χρειάζεται να αποκωδικοποιήσει το συμφέρον της και να μετρήσει την ισχύ της».
Επί Τραμπ η Αμερική έχει επιστρέψει στον απομονωτισμό και η ΕΕ έχει ελάχιστη παρέμβαση στην περιοχή. Πιστεύετε ότι η ευρύτερη περιοχή μας βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ενδέχεται να δούμε ακόμα και αλλαγές συνόρων;
«Τα συμφέροντα στη ΝΑ Μεσόγειο και στα Βαλκάνια είναι τεράστια. Να είστε σίγουροι ότι τόσο η Αμερική που βρίσκεται σε μια μεταβατική εποχή όσο και η ΕΕ με τις εγγενείς αδυναμίες της έχουν υψηλό ενδιαφέρον για την περιοχή. Οφείλουμε να ενισχύουμε συστηματικά τις σχέσεις μας με εταίρους και συμμάχους, προβάλλοντας τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Αυτό ακριβώς που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου σταθεί και όπου βρεθεί, από ΗΠΑ και Κατάρ μέχρι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις Βρυξέλλες.
Είμαστε το νοτιοανατολικότερο σύνορο του Δυτικού κόσμου μαζί με την Κύπρο και αποτελούμε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας. Εχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητες και το σθένος των ανδρών και γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων».
Οι Πάνος Καμμένος και Φώτης Κουβέλης εμφανίζονται με διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Τι συνέπειες πιστεύετε ότι θα έχει αυτό, όταν η κυβέρνηση έχει ανοίξει ταυτόχρονα όλα τα εθνικά θέματα;
«Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου η δομή είναι καθετοποιημένη, δεν υπάρχουν απόψεις. Και μάλιστα διαμετρικά αντίθετες. Υπάρχει μία θέση και η εντολή που την ακολουθεί. Οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις της πολιτικής ηγεσίας συνιστούν τεράστιο κίνδυνο. Φαντάζεστε, σε ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, τη στιγμή της κρίσης, να υπάρξουν δύο διαφορετικές εκτιμήσεις και άρα δύο διαφορετικές εντολές;».
Εσείς με τον κ. Καμμένο πού ακριβώς διαφωνείτε; Στο Μακεδονικό εκφράσατε παρόμοια άποψη κατά του όρου Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής χώρας.
«Ο κ. Καμμένος έχει πει ότι στηρίζει απολύτως τον ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά, που διαπραγματεύεται ονομασία με τον όρο Μακεδονία. Την ίδια στιγμή δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχθεί τον όρο Μακεδονία. Παράλληλα όμως τονίζει ότι θα πάει μέχρι τέλους με τον κ. Τσίπρα και αγκαζέ με τους συντρόφους των «53», όπως ο κ. Τσακαλώτος και η κυρία Αχτσιόγλου, οι οποίοι είναι αναφανδόν υπέρ της ξεκάθαρης χρήσης του Μακεδονία.
Τι σχέση έχει η ΝΔ με αυτή την αλλοπρόσαλλη, οπορτουνιστική και τυχοδιωκτική πολιτική συμπεριφορά; O κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος έβαλαν τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες, γιατί χρησιμοποίησαν τα εθνικά θέματα προκειμένου να πλήξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Ο ελληνικός λαός δεν τους συγχωρεί ότι έβαλαν τα κόμματά τους πάνω από τη χώρα».

Τι έπρεπε να γίνει για τις συλλήψεις στον Εβρο

Δύο απόψεις έχουν εκφραστεί και στη ΝΔ σχετικά με το πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τη σύλληψη των δύο στρατιωτών στον Εβρο. Εσείς αν ήσασταν στη θέση του κ. Καμμένου τι διαφορετικό θα κάνατε;
«Η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπισε τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών, τηρώντας σοβαρή, υπεύθυνη και εθνική στάση. Από τη στιγμή που το πρόβλημα δεν λύθηκε εντός του πρώτου κρίσιμου 24ώρου, η κυβέρνηση θα έπρεπε να γνωρίζει ότι μπαίνουμε σε μια επίπονη διαδικασία. Eξι ημέρες μετά το περιστατικό αποφάσισε ο κ. Τσίπρας να συγκαλέσει κυβερνητικό συμβούλιο και δειλά να “διεθνοποιήσει” το θέμα. Θα έπρεπε να γίνει αμέσως παράσταση στην αναπληρώτρια γραμματέα του ΝΑΤΟ κυρία Γκοτμέλερ – η οποία βρισκόταν στη χώρα μας ακριβώς τις ημέρες που έγινε το συμβάν και συνομιλούσε με την κυβέρνηση για άλλα θέματα – να μεταβεί αμέσως ο ακόλουθος Αμύνης από την Αγκυρα στην Αδριανούπολη προκειμένου να παρέμβει. Επιπλέον να διοριστούν οι καλύτεροι δικηγόροι προκειμένου να εκπροσωπήσουν τους δύο έλληνες στρατιωτικούς μας. Τώρα, δυστυχώς, κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας μιας χώρας με δυσδιάκριτο τον διαχωρισμό δικαστικής, νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας».

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε ένα ακόμα θλιβερό ναυάγιο στο Αγαθονήσι με 16 νεκρούς μετανάστες. Με βάση την απειλή του Ερντογάν να ανοίξει την κάνουλα του Μεταναστευτικού προς την Ευρώπη, τι εκτιμάτε ότι θα συμβεί τους επόμενους μήνες στο Αιγαίο;
«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα. Και πρόκειται για μια ακόμα μεγάλη τραγωδία που επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία την οποία έχει υπογράψει, επιτρέποντας σε διακινητές προσφύγων και μεταναστών να δρουν ανενόχλητοι.
Η Ελλάδα ως κυρίαρχη χώρα οφείλει να διαφυλάττει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, λειτουργώντας προληπτικά αλλά και αποτρεπτικά, στο πλαίσιο των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του διεθνούς δικαίου. Θυμίζω ότι το 2014, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά, στην οποία είχα την ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Μεταναστευτικής Πολιτικής, φυλάξαμε αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά μας, εμπεδώσαμε το αίσθημα της ασφάλειας στους νησιώτες μας και στηρίξαμε τη μεγάλη προσπάθεια στον τουρισμό, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Και όλα αυτά παρά την ασφυκτική πίεση της Τουρκίας και τις μαζικές ροές μεταναστών. Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου το 2015 στο Μεταναστευτικό έκανε τραγικά λάθη. Ελπίζω και εύχομαι να μην επαναληφθούν».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.