Απολύθηκε λόγω… Twitter

Ποιος δημοσιογράφος σε γραφείο Τύπου εισηγμένης εταιρείας απολύθηκε επειδή στον λογαριασμό του στο Twitter αναρτούσε σχόλια κατά της κυβέρνησης; ÜΤο όνομα του παθόντος και η εταιρεία ελάχιστη σημασία έχουν. Η είδηση από μόνη της είναι τραγική για τη δημοκρατία. Και αυτό γιατί οι αναρτήσεις συγκεντρώθηκαν από μηχανισμό εκτός της εισηγμένης και παρουσιάστηκαν στον διευθύνοντα σύμβουλο με την κυβερνητική «παράκληση» να… ληφθούν μέτρα.

Εξαγωγή τεχνογνωσίας

Να και μια φορά που η Ελλάδα έχει τα πρωτεία. Την περασμένη εβδομάδα υπογράφτηκε σύμβαση για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Κύπρο του ηλεκτρονικού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ που παρακολουθεί καθημερινά τις ροές της μισθωτής απασχόλησης.ÜΓια την ιστορία, το σύστημα αναπτύχθηκε στο υπουργείο Εργασίας από τον πρώην νεοδημοκράτη υπουργό Γιάννη Βρούτση, επεκτάθηκε στη συνέχεια και τη συμφωνία για την «εξαγωγή» του στην Κύπρο υπέγραψε η υπουργός κυρία Εφη Αχτσιόγλου.

Ελεγχος στις δαπάνες…

Υπό τον… έλεγχο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη (σκίτσο) περνούν οι δαπάνες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Για τον σκοπό αυτόν μάλιστα συστήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο 11μελής Επιτροπή για την επισκόπηση όλων των δαπανών ή spending review, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν η κίνηση αυτή του υπουργείου Οικονομικών έχει ενοχλήσει τον κ. Χρήστο Σπίρτζη (σκίτσο), αλλά, όπως τονίζεται αρμοδίως, απορρέει από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των δανειστών για συγκράτηση των κρατικών εξόδων σε όλα τα υπουργεία για να πιαστεί ο πολυπόθητος και φιλόδοξος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

…και χρηστή διαχείριση

Επί της ουσίας, τώρα, ο έλεγχος και «η αξιολόγηση δράσεων και διαδικασιών» θα αφορούν τόσο το υπουργείο Υποδομών όσο και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς. ÜΣύμφωνα δε με την υπουργική απόφαση, η Επιτροπή θα πρέπει να εντοπίζει δαπάνες «μειωμένης αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας» και να καταθέσει ποσοτικοποιημένες προτάσεις ώστε «να απελευθερωθούν πόροι και να κατανεμηθεί το δημοσιονομικό όφελος σε χρήσεις υψηλής κοινωνικής αποτελεσματικότητας».ÜΕπίσης θα δημιουργηθούν δείκτες παρακολούθησης των δαπανών και όλα τα συμπεράσματα θα πρέπει να υποβληθούν στο ΥΠΟΙΚ ως τον ερχόμενο Μάιο. Με απλά λόγια, ο έλεγχος, σύμφωνα με τις εντολές τουλάχιστον, θα είναι διαρκής.

Χαλάρωση

Επικοινωνιακό φάουλ χαρακτηρίζουν τις δημόσιες αναφορές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για την bad bank εκπρόσωποι επενδυτικών οίκων που παρακολουθούν το ελληνικό τραπεζικόσύστημα.Ü Οχι πως διαφωνούν με αυτά που λέει, αλλά θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτόν θα χαλαρώσουν οι διοικήσεις των τραπεζών στην προσπάθειά τους για μείωση των «κόκκινων» δανείων. «Αν τους εξασφαλίσεις μια bad bank σεέναν-ενάμιση χρόνο, που θα λύνει οριστικά το πρόβλημα,γιατίνα τρέξουν;» αναρωτιέται φίλος της στήλης. Βέβαια, ο αντίλογος είναι ότι θα σκιστούν να πιάσουν τους στόχους τουςμόνο και μόνο για να παραμείνουν στις θέσεις τους και να μην τους αλλάξει ο SSM.

Κάηκαν στον… χυλό

Κάηκαν στον χυλό, φυσάνε και το γιαούρτι… στο ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με την άνοιγμα των προσφορών για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η ιστορία του προηγούμενου διαγωνισμού και η εμπλοκή που σημειώθηκε στις Βρυξέλλες με την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar έχουν οδηγήσει τους υπευθύνους του Ταμείου σε εξονυχιστικό έλεγχο των δικαιολογητικών που έχουν υποβάλει τα δύο κοινοπρακτικά σχήματα, ώστε να μη σκαλώσει… η πώληση. ÜΠάντως, οι προσφορές αναμένεται να αποσφραγιστούν την επόμενη εβδομάδα και δεν αποκλείεται, αν χρειαστεί, να ζητηθούν και βελτιωτικές…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ