Ελληνικά Πετρέλαια: Pωλείται το 51% και το μάνατζμεντ

H επιβεβαίωση Δημοσίου και ομίλου Λάτση (Paneuropean Oil and Industrial Holdings - POIH) ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο μεταβίβασης από κοινού πλειοψηφικού πακέτου μετοχών τους στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια εκκινεί ουσιαστικά τον διαγωνισμό για την πώληση του 51% του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας, στο πλαίσιο των υποχρεωτικών αποκρατικοποιήσεων του 2018.

H επιβεβαίωση Δημοσίου και ομίλου Λάτση (Paneuropean Oil and Industrial Holdings – POIH) ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο μεταβίβασης από κοινού πλειοψηφικού πακέτου μετοχών τους στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια εκκινεί ουσιαστικά τον διαγωνισμό για την πώληση του 51% του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας, στο πλαίσιο των υποχρεωτικών αποκρατικοποιήσεων του 2018.
To Ελληνικό Δημόσιο θα εκχωρήσει το 20% και η πλευρά Λάτση το 31%. Ετσι, οι δύο βασικοί μέτοχοι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα παραμείνουν στα ΕΛΠΕ με 15% έκαστος.

Premium 20%

Ο νέος ιδιοκτήτης θα αναλάβει και το μάνατζμεντ. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ. Το 51% αποτιμάται σε περίπου 1,25 δισ. ευρώ, αλλά επειδή ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει και το μάνατζμεντ εκτιμάται ότι θα πληρώσει και ένα premium 20%, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα benchmark για το τίμημα κοντά στο 1,5 δισ. για το 51% των ΕΛΠΕ (500 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και 1 δισ. στη POIH).
Αυτό όμως, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, είναι το μίνιμουμ, καθώς τα μεγέθη του ομίλου δικαιολογούν μεγαλύτερο τίμημα και εξηγούν: «Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση είναι μια ένδειξη αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτική, αφού ο τίτλος δεν έχει μεγάλη εμπορευσιμότητα. Αν κάποιος συνυπολογίσει πως ανάλογα deals παγκοσμίως γίνονται με αποτίμηση πέντε-έξι φορές τα κέρδη EBITDA, τότε ένα «δίκαιο» τίμημα για το 51% θα πρέπει να πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ». Ο όμιλος το 2017 πέτυχε ρεκόρ EBITDA ύψους 834 εκατ. ευρώ, αν και η παραπάνω «άσκηση» έγινε με ένα επαναλαμβανόμενο ΕBITDA της τάξης των 750 εκατ. ευρώ.
Oλα αυτά όμως είναι σχέδια επί χάρτου, αφού το τίμημα θα καθοριστεί από το πλήθος των ενδιαφερομένων που θα καταθέσουν προσφορές και αν θα συμβαδίζει με την αποτίμηση που θα προτείνουν οι ανεξάρτητοι εκτιμητές του ΤΑΙΠΕΔ.

Εν αναμονή

Αυτή την περίοδο οι σύμβουλοι της αποκρατικοποίησης (Goldman Sachs και Εθνική Τράπεζα) περιμένουν τους δύο βασικούς μετόχους να καταλήξουν στο οριστικό shareholder agreement, το οποίο και θα παρουσιάσουν σε υποψήφιους επενδυτές. Εταιρείες πετρελαιοειδών όπως Exxon, Total, ENI κ.ά. θεωρείται πως δύσκολα θα ενδιαφερθούν για τις δραστηριότητες των ΕΛΠΕ.
Ενδιαφέρον ενδεχομένως να υπάρξει από ορισμένα ευρωπαϊκά κρατικά διυλιστήρια –ήδη ξένη τράπεζα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον πελάτη της -, αλλά κυρίως αυτοί που αναμένεται να ρίξουν λεφτά στο τραπέζι θα είναι οι μεγάλοι traders της αγοράς πετρελαιοειδών που διαθέτουν και πολύ μεγάλη ρευστότητα. Οι traders αγοράζουν αργό και πωλούν τελικά προϊόντα.
Μια δραστηριότητα που την «υπηρετεί» και με το παραπάνω η ελληνική εταιρεία, ιδίως με το σύγχρονο διυλιστήριο της Ελευσίνας. Ενδεικτικά μεγάλοι traders που εκτιμάται ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον είναι η Glencore, η Holt και η Trafigura. Βεβαίως, στο χαρτοφυλάκιο των ΕΛΠΕ εκτός από τη διύλιση και την εμπορία πετρελαιοειδών περιλαμβάνονται δραστηριότητες στα πετροχημικά, στην ηλεκτροπαραγωγή και εσχάτως στην έρευνα υδρογονανθράκων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.