Τσίπρας από Βρυξέλλες: Η ΕΕ να στηρίζει τα κράτη-μέλη της

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 και 23 Μαρτίου, με τις πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία να αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών της Συνόδου Κορυφής.

«Να είμαστε ευθείς προς την τουρκική πλευρά ως προς τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου αλλά και να διατηρήσουμε τις πόρτες του διαλόγου ανοιχτές» ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.



Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρή Ευρώπη που θα αποτελέσει ισχυρό «παίχτη» αλλά και θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις γεωπολιτικές προκλήσεις.



«Πιστεύω ότι είμαστε σε κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και χρειάζονται κοινές αποφάσεις, χρειάζεται μια μεταρρυθμισμένη ευρωζώνη» δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός.



Ζήτησε, δε, τη στήριξη όλων των χωρών της ΕΕ κατά των πολιτικών παραβιάσεων από τρίτες χώρες, ζητώντας να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά εργαλεία.



Νωρίτερα,ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, όπου, μεταξύ άλλων, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις ευρωρωσικές σχέσεις αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στη στάση της Τουρκίας.

Η ΕΕ να τοποθετηθεί με ευθύ και σαφή τρόπο έναντι της Τουρκίας



Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να τοποθετηθεί με ευθύ και σαφή τρόπο απέναντι στην Τουρκία σχετικά με τις υποχρεώσεις της και κυρίως ως προς τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσει ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου με την Άγκυρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Σε ερώτηση αν πρέπει η ΕΕ να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με την Τουρκία ο κ. Τσίπρας, απάντησε: «Νομίζω, πρέπει να προβληματιζόμαστε από τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ευθείς και σαφείς ως προς την τουρκική πλευρά, ως προς τις υποχρεώσεις τους και κυρίως ως προς το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου».

Ανάγκη στήριξης από όλα τα κράτη-μέλη



Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει στήριξη όλων των κρατών μελών ενάντια σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες.



«Νομίζω ότι είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη. Τουλάχιστον πρέπει να πάρουμε κοινές αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον. Χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωζώνη, χρειαζόμαστε έναν ισχυρό και δεσμευτικό κοινωνικό πυλώνα», είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε:



«Χρειαζόμαστε μια έγκυρη τραπεζική ένωση να μας προστατέψει όλους και φυσικά ιδιαιτέρως σήμερα με αυτές τις πολύ δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση που να είναι ένας ισχυρότατος περιφερειακός και διεθνής παίκτης.»



» Και αυτό συνεπάγεται τη στήριξη όλων των κρατών- μελών ενάντια σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες. Νομίζω σήμερα θα συζητήσουμε τις υποθέσεις του Σόλσμπερι και της Τουρκίας και πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας».

Σχόλιο για την υπόθεση Σκριπάλ



Σε ερώτηση για την υπόθεση με τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορ Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σόλσμπερι της Βρετανίας ο πρωθυπουργός απάντησε πως «πρέπει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον βρετανικό λαό, αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να είμαστε πάρα πολύ υπεύθυνοι ως προς τη διαχείριση αυτού του ζητήματος».

Μακρόν: Η Ευρώπη θα απαντήσει ενωμένη σε όλες τις προκλήσεις

Απόψε θα εξετάσουμε την στρατηγική της Ευρώπης στα κύρια θέματα που μας απασχολούν, τα νέα μοντέλα στην οικονομία, το εμπόριο και το χτίσιμο μίας ριζοσπαστικής κοινωνίας με μία ενιαία φωνή σε μια ενωμένη Ευρωπη, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο γάλλος πρόεδρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε οτι στις αποψινές συζητήσεις θα τεθεί και το θέμα της Τουρκίας μετά και την επεμβαση στο Αφρίν. «Εχω ήδη μιλήσει με τον κ.Ερντογάν κυρίως για το θέμα της ασφάλειας στην περιοχή» είπε μεταξύ άλλων ο κ.Μακρόν.

Μέι: Θα τονίσω την δέσμευση της Βρετανίας στην ασφάλεια της Ευρώπης

Θα τονίσω και πάλι σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ανεπιφύλακτη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στη μελλοντική ασφάλεια της Ευρώπης, δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, αναφερόμενη στην επίθεση στο Σάλσμπερι και την επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.
«Πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να εργαστούμε για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε.
Σημείωσε παράλληλα ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, με τη συμφωνία για την περίοδο εφαρμογής, που θα περιορίσει τις ανησυχίες για τις επιχειρήσεις, και δήλωσε ότι ανυπομονεί η συμφωνία αυτή να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μογκερίνι: Ισχυρό μήνυμα για τη θέση της ΕΕ στο εμπόριο

Αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τη θέση της ΕΕ στο εμπόριο, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής ΦεντερίκαΜογκερίνι, προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Όχι προστατευτισμός, ελεύθερο και θεμιτό εμπόριο, με την ΕΕ να είναι σημείο αναφοράς για το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε η Μογκερίνι.
«Πιστεύουμε στο θεμιτό και ελεύθερο εμπόριο, διότι είναι καλό για τις οικονομίες μας και τις παγκόσμιες σχέσεις».

Οι τουρκικές προκλήσεις και οι δύο στρατιωτικοί στη Σύνοδο της ΕΕ

Στο τραπέζι της Συνόδου θα τεθούν κρίσιμα ζητήματα για την Ένωση, μεταξύ των οποίων η πορεία της ευρωζώνης και γενικότερα ζητήματα που αφορούν την οικονομία, η φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της Ένωσης, η στάση της Ένωσης στο θέμα των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στο χάλυβα και το αλουμίνιο, το Brexit, οι ευρωρωσικές σχέσεις καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία.

Από ελληνικής πλευράς, ο Πρωθυπουργός – σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας – αναμένεται να θέσει εμφατικά το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο καθώς και αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Με βάση και τις δηλώσεις Τουσκ στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα επιδιωχθεί η αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος προς τη γείτονα τόσο όσον αφορά τις ενέργειες της όσο και για την ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη. Στο πλαίσιο αυτό θα τονίσει και το ζήτημα των δύο στρατιωτών, εντείνοντας τον συντονισμό και την πίεση προς την Τουρκία, για την ταχεία επιστροφή τους.

Από κει και πέρα, ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις θέσεις της χώρας σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην εξέλιξη των – κρίσιμων για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας- ελληνικών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Τετ α τετ του πρωθυπουργού με Μέρκελ, Μακρόν και Τουσκ

Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Σε αυτές τις επαφές ο πρωθυπουργός θα θέσει ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, την Κύπρο και το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Τέλος, στα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας

Πρώτον, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση για τη φορολογία των ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων, οι οποίοι μέχρι σήμερα απολαμβάνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς το οποίο δεν συμβάλει στην εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το ζήτημα αυτό αναμένεται να παρθούν το επόμενο διάστημα οι σχετικές αποφάσεις που θα καθορίζουν το πλαίσιο φορολογίας για αυτούς τους ομίλους και είναι σαφές ότι από την ελληνική πλευρά θα τονιστεί η ανάγκη αυτό να γίνει άμεσα και με τρόπο αποτελεσματικό. Διότι, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός είναι ζωτικής σημασίας για την Ένωση να εξασφαλίζει συνθήκες φορολογικής δικαιοσύνης στο εσωτερικό της, καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις που τα βάρη έπεσαν μονομερώς στις πλάτες των πολιτών, την ίδια ώρα που δεν συνέβαινε το ίδιο με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δεύτερον, είναι ιδιαίτερα σημαντική η Σύνοδος Κορυφής για την Ευρωζώνη όπου θα τεθούν στο τραπέζι οι θέσεις των κρατών μελών, για μια σειρά από ζητήματα. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να διατυπώσει τις θέσεις που έχει εκφράσει επανειλημμένα, τόσο σε δημόσιες παρεμβάσεις – με χαρακτηριστικότερη την ομιλία στην Πνύκα, παρουσία του Γάλλου Προέδρου – όσο και σε σχετικές συζητήσεις στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια. Θέσεις που αφορούν τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης σε μια κατεύθυνση που θα εμβαθύνει διαδικασίες ολοκλήρωσης – όπως είναι το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, διαμοιρασμού της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη, ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού στους τομείς που αφορούν την κοινωνική συνοχή και μια σειρά από προτάσεις που έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της συζήτησης που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.