Πλήθος οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που γιορτάζεται σήμερα και συμπίπτει με την εαρινή ισημερία (η άνοιξη ξεκίνησε επίσημα χθες το απόγευμα). Η σειρά των εκδηλώσεων ακολουθεί τους δείκτες του ρολογιού.
Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει στις 14.00, στο αμφιθέατρο «Aula» της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, εκδήλωση για την ποιητική γενιά του 1970. Ποιήματά τους θα διαβάσουν οι Νάσος Βαγενάς, Ηλίας Γκρής, Γιάννης Ευσταθιάδης, Πάνος Κυπαρίσσης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Παυλίνα Παμπούδη, Αθηνά Παπαδάκη, Μανόλης Πρατικάκης, Αντώνης Φωστιέρης, Γιώργος Χουλιάρας, Δήμητρα Χριστοδούλου και Γιώργος Χρονάς. Την εισαγωγική ομιλία θα κάνει ο καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας Ευριπίδης Γαραντούδης. Στο μουσικό μέρος θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα ποιητών της γενιάς του 1970. Συντελεστές: Χρήστος-Δαυίδ Νταούλας (πιάνο) και Αναστασία Καπετανάκη (φωνή). Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Ν. Μπασκόζος.
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στο πλαίσιο της έκθεσης «Μανόλης Αναγνωστάκης. Το θέμα είναι τ ώ ρ α τι λες», που φιλοξενείται από τις 12 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό του χώρο (Μητροπόλεως 1). Ανάμεσα στα χειρόγραφα, τα προσωπικά αντικείμενα και τις ποιητικές συλλογές του Αναγνωστάκη, καθώς και στα τεκμήρια της εποχής του, ο ποιητής και συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας και η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου θα μιλήσουν στις 18.30 για το αποτύπωμα που άφησε στο πεδίο του πολιτισμού και της πολιτικής. Παράλληλα, ο Μιχάλης Γρηγορίου θα μιλήσει για την εμπειρία της μελοποίησης των έργων του. Επιλεγμένα ποιήματα του Αναγνωστάκη θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μαρία Σκουλά και Θανάσης Δόβρης. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».
Στον «Ιανό» (Σταδίου 24), για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά, περισσότεροι από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι) συμμετέχουν σε ένα μεγάλο αφιέρωμα για την ποίηση. H βραδιά θα ξεκινήσει στις 19.00 με γαλλική μουσική από τους La chanteuse. Η Έλενα Παπαδημητρίου στο τραγούδι και ο Γιώργος Αναστασόπουλος στο πιάνο μάς ταξιδεύουν στη γαλλική μουσική από την Εντίθ Πιάφ και μας μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της κλασικής περιόδου του γαλλικού chanson.
Μια βραδιά αφιερωμένη στον Χιλιανό αγωνιστή και ποιητή Πάμπλο Νερούδα με την προβολή της ταινίας «Neruda» (2016) του σκηνοθέτη Πάμπλο Λαραΐν στο Εναλλακτικό Στέκι (Χαλκοκονδύλη 25), στις 19.30. Πρόκειται για μια ποιητική (και σε πολλά σημεία μυθοπλαστική) βιογραφία, η οποία αποδίδει με πρωτότυπο τρόπο το πνεύμα του ποιητή. Η ταινία διαδραματίζεται το 1948, χρονιά κατά την οποία το Κομμουνιστικό Κόμμα τίθεται εκτός νόμου. Είναι η εποχή που ξεκινάει και η δίωξη του Νερούδα ενώ ο ίδιος συνθέτει την κορυφαία ποιητική του συλλογή «Κάντο Χενεράλ». Στη διάρκεια του αφιερώματος, θα διαβαστούν αποσπάσματα από το «Κάντο Χενεράλ» και θα ακουστούν αποσπάσματα από την ομώνυμη σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τα δέκα χρόνια του περιοδικού «Ποιητική» (διευθυντής Χάρης Βλαβιανός, εκδόσεις Πατάκη) το συγκρότημα Penny Dreadful θα παίξει μουσική και οι συνεργάτες του περιοδικού θα διαβάσουν τα ποιήματά τους στις 20.30, στο Public Cafe του Συντάγματος.
Αφιερωμένες στην ποίηση θα είναι σήμερα όλες οι ραδιοσυχνότητες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το αφιέρωμα ετοίμασε η ΕΡΤ σε σύμπραξη με την Εταιρεία Συγγραφέων, που εισηγήθηκε το 1999 στην UNESCO την καθιέρωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Όλα τα προγράμματα της ελληνικής ραδιοφωνίας διαμορφώνονται από τις 8.00 με απαγγελίες ποίησης και συνεντεύξεις ποιητών ενώ εμπλουτίζονται με αρχειακό υλικό από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και ζωντανές συνδέσεις.
Βραβευμένη το 2009 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το θάρρος και το δημιουργικό της έργο, με το οποίο αντιστάθηκε στην καταπίεση και την τρομοκρατία των αυταρχικών καθεστώτων, η Γερμανίδα συγγραφέας Χέρτα Μίλερ επισκέπτεται από σήμερα για πρώτη φορά την Αθήνα αλλά και τη χώρα μας. Η επίσκεψη αποτελεί πρόδρομη δράση της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», που ετοιμάζουν ο δήμος Αθηναίων και η UNESCO. Η Μίλερ ανοίγει τον κατάλογο των επισκέψεων μιας σειράς βραβευμένων και δημοφιλών συγγραφέων που θα τιμήσουν την πόλη και τη διοργάνωση, όπως οι Ίαν Μακγιούαν, Πέτερ Χάντκε και Τζορτζ Σόντερς. «Σκοπός της διοργάνωσης είναι να εμπνεύσει, να προωθήσει την ανάγνωση και τη δημιουργία, να αφήσει διακριτό πολιτιστικό αποτύπωμα και να ενισχύσει τη θέση της Αθήνας ως κορυφαίου προορισμού σύγχρονου πολιτισμού» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Ο Γ. Καμίνης θα υποδεχθεί την κ. Μίλερ στο δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, ενώ στις 20:30 η συγγραφέας θα παραβρεθεί στην πρώτη προβολή στην Ελλάδα του ντοκιμαντέρ «Χέρτα Μύλερ – Το αλφάβητο του φόβου», στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16).
Αύριο, 22 Μαρτίου, στις 19:30, η Χέρτα Μίλερ διαβάζει στο Ινστιτούτο Γκαίτε αμετάφραστα στα ελληνικά έργα της και συνομιλεί με τον σκηνοθέτη Τίμωνα Κουλμάση. Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο συντονιστής της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» Γιάννης Τροχόπουλος.