Η υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας Σίλβι Λίστχαουγκ ανακοίνωσε την Τρίτη την παραίτησή της, αποτρέποντας μια κυβερνητική κρίση μετά τη δημοσίευση ενός προσβλητικού μηνύματός της στο Facebook.
Η παραίτηση της Λίστχαουγκ, μέλους του δεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος της Προόδου (FrP), η οποία ανακοινώθηκε επίσης στο Facebook, απέτρεψε το ενδεχόμενο να τεθεί στην Βουλή θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της συντηρητικής πρωθυπουργού της χώρας Έρνα Σουλμπέργκ και να γίνει μια ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας ήταν αβέβαιο.
Η υπουργός κατήγγειλε ένα «κυνήγι μαγισσών» της αντιπολίτευσης που έχει στόχο την φίμωσή της. «Παραιτούμαι αλλά υπόσχομαι να μην σιωπήσω από το κοινοβούλιο», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.
Σε συνέντευξή της σημείωσε επίσης ότι το κοινοβούλιο έχει γίνει «παιδική χαρά» και ότι μια κυβέρνηση υπό τον Γιόνας Γκας Στέρε θα ήταν «καταστροφή» για τη χώρα.
Η πρωθυπουργός Σουλμπέργκ έκρινε από την πλευρά της ότι η υπουργός «με την παραίτησή της έβαλε την κυβερνητική συνεργασία και την πολιτική σε πρώτο πλάνο» και σημείωσε ότι η «Λίστχαουγκ είναι μια εργατική πολιτικός (…) και η αποχώρησή της δεν εγείρει εμπόδια να υπουργοποιηθεί μεταγενέστερα», σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ίδια.
Στις 9 Μαρτίου, η Λίστχαουγκ συγκλόνισε τη χώρα δημοσιεύοντας στο Facebook ένα μήνυμα στο οποίο κατηγορούσε τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, που ήταν θύμα των αιματηρών επιθέσεων του 2011 στη χώρα, ότι θεωρούν «πως τα δικαιώματα των τρομοκρατών είναι πιο σημαντικά από την ασφάλεια του έθνους».
Η Λίστχαουγκ τους κατηγορούσε ότι αντιτίθενται σε μια πρόταση που είχε στόχο να μπορεί να αφαιρεθεί η νορβηγική υπηκοότητα από αυτούς που απειλούν τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας, χωρίς να χρειάζεται απόφαση δικαστή.
Οι δηλώσεις της είχαν κριθεί περισσότερο από άτοπες την ώρα που οι Εργατικοί ήταν ο κύριος στόχος του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ στις 22 Ιουλίου του 2011. Εκείνη την ημέρα, ο εξτρεμιστής σκότωσε 77 ανθρώπους σε διπλή επίθεση που εξαπέλυσε κατά της έδρας της κυβέρνησης, επικεφαλής της οποίας ήταν τότε ο Εργατικός Γενς Στόλτενμπεργκ, και μιας κατασκήνωσης της νεολαίας των Εργατικών στο νησί Ουτόγια.
Η ανάρτηση στο Facebook και η καθυστερημένη συγγνώμη, η οποία κρίθηκε ανειλικρινής, ώθησαν το σύνολο της αντιπολίτευσης να υποστηρίξει την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της Λίστχαουγκ στο κοινοβούλιο, η οποία εγκυμονούσε τον κίνδυνο να πέσει η κυβέρνηση μειοψηφίας της δεξιάς στη Νορβηγία.
Το θέμα αυτό θα εξεταζόταν σήμερα το πρωί στο κοινοβούλιο.