Πριν από τέσσερις μήνες εντοπίσθηκε ένας πραγματικά παράξενος σε σχήμα αλλά και χαρακτηριστικά αστεροειδής ο οποίος διαπιστώθηκε ότι ήταν… επισκέπτης στο ηλιακό μας σύστημα και μάλιστα ο πρώτος επισκέπτης που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
Ο αστεροειδής που βαφτίστηκε «Ουμουαμούα» (στη χαβανέζικη διάλεκτο σημαίνει «αγγελιαφόρος από μακριά που φθάνει πρώτος») είναι ένα από τα πιο επιμήκη αντικείμενα που έχουν ποτέ παρατηρηθεί στο διάστημα. Το μήκος του αστεροειδή εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο του πλάτους του. Κανείς αστεροειδής ή κομήτης έως τώρα δεν έχει βρεθεί να έχει τέτοιες διαστάσεις.
Έχει μήκος περίπου 400 μέτρων, σκούρα κοκκινωπή απόχρωση, περιστρέφεται πολύ γρήγορα γύρω από τον εαυτό του και υφίσταται δραματικές μεταβολές στη φωτεινότητά του, ενώ δεν εκλύει καθόλου σκόνη γύρω του. Πιθανώς έχει μεγάλη πυκνότητα και μάλλον αποτελείται από πετρώματα και μέταλλα, χωρίς καθόλου νερό ή πάγο.
Αν και δεν γνωρίζουν την… καταγωγή του οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο αστεροειδής δεν είναι βαρυτικά προσκολλημένος σε κανένα σύστημα άστρου και περιπλανιέται μέσα στον γαλαξία μας και κάπως έτσι, πέρασε από τη γειτονιά μας.
Από την στιγμή που ο παράξενος αυτός αστεροειδής έκανε την εμφάνιση του οι επιστήμονες άρχισαν να τον μελετούν και αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες για αυτόν ακόμη και ότι πρόκειται για ένα διαστημόπλοιο εξωγήινων που για κάποιον λόγο κινείται πλέον ανεξέλεγκτα στο Διάστημα. Ομάδα ερευνητών του
Κέντρου Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τορόντο ρίχνουν στο τραπέζι μια νέα θεωρία. Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of The Royal Astronomical Society» υποστηρίζουν ότι ο Ουμουαμούα βρισκόταν σε κάποιο δυαδικό σύστημα του γαλαξία μας, σε ένα σύστημα δηλαδή που αποτελείται από δύο άστρα. Μάλιστα οι συγγραφείς του άρθρου εκτιμούν ότι το ένα από τα δύο άστρα ήταν πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο θερμό από τον Ηλιο.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε δυαδικά συστήματα και ειδικότερα σε συστήματα που το ένα από τα δύο άστρα είναι πολύ μεγάλο και πολύ καυτό, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση διαστημικών βράχων και μάλιστα σε κοντινή απόσταση από τα δύο άστρα. Είναι επίσης γνωστό ότι η αλληλεπίδραση δύο άστρων ανάμεσα στα διάφορα φαινόμενα που παράγει είναι και αυτό της βίαιης απομάκρυνσης από αυτά διαστημικών αντικειμένων όπως ένας αστεροειδής ή ακόμη και ολόκληρων πλανητών.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Ουμουαμούα. Η αλληλεπίδραση των άστρων του συστήματος στο οποίο βρισκόταν όχι απλά τον απομάκρυνε αλλά κυριολεκτικά τον εκτόξευσε έξω από αυτό υποχρεώνοντας τον να ταξιδεύει χωρίς κανένα σκοπό και προορισμό μέσα στον Γαλαξία.