Εργαστήριο στη Βρετανία πιθανόν να είναι η πηγή του νευροτοξικού παράγοντα, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Βρετανίας, όπως είπε σε συνέντευξή του στο BBC ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ.
Ο Τσιζόφ είπε στην εκπομπή του BBC «Andrew Marr Show» ότι η Ρωσία «δεν έχει καμία ανάμειξη» στο περιστατικό και ότι δεν έχει αποθηκευμένες ποσότητες της ουσίας αυτής τονίζοντας ότι το βρετανικό εργαστήριο Πόρτον Ντάουν απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από το Σάλσμπερι.
Ο βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «χιουμοριστικές» τις δηλώσεις του Τσιζόφ.
Ερωτηθείς με ποιόν τρόπο ο νευροτοξικός παράγοντας κατέληξε να χρησιμοποιηθεί στο Σάλσμπερι ο ίδιος απάντησε: «Όταν έχεις έναν νευροτοξικό παράγοντα ή κάτι τέτοιο, κάνεις δοκιμές σε συγκεκριμένα δείγματα που διατηρείς στα εργαστήριά σου. Και το Πόρτον Ντάουν, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι οι μεγαλύτερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που ασχολούνται με την έρευνα χημικών όπλων».
Όταν πιέστηκε για να απαντήσει αν το Πόρτον Ντάουν «ευθύνεται» για την ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, ο Τσιζόφ απάντησε: «Δεν γνωρίζω. Δεν έχω κάποια στοιχεία για ουσία που να έχει χρησιμοποιηθεί».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί επιστήμονες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι έχουν παρασκευάσει κάποιους νευροτοξικούς παράγοντες «έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία και επί του παρόντος διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», αλλά αποθέματα χημικών όπλων δεν έχουν βγει από τη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
«Δεν υπάρχουν καθόλου αποθέματα» νευροτοξικών παραγόντων πλέον στη Ρωσία, πρόσθεσε.
Τα σχόλιά του ακολουθούν δήλωσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η Βρετανία είναι μια από τις πιθανότερες πηγές προέλευσης της ουσίας, μαζί με την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Σουηδία και ίσως τις ΗΠΑ.
Όπως είπε χθες η Μαρία Ζαχάροβα, ένας μεγάλος αριθμός πρώην σοβιετικών επιστημόνων ζουν πλέον στη Δύση και «έχουν πάρει μαζί τους τις τεχνολογίες πάνω στις οποίες εργάζονταν».
Ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Μάρτιν Στροπνίκι χαρακτήρισε »αβάσιμους» τους ισχυρισμούς αυτούς ενώ και η Σουηδία διέψευσε «κατηγορηματικά» κάτι τέτοιο.