Λι Κα-σινγκ: Ο πλουσιότερος άνθρωπος στο Χονγκ Κονγκ αποσύρεται

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στο Χονγκ Κονγκ, ο Λι Κα-σινγκ, ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της CK Hutchison Holdings Ltd, ρίχνοντας την αυλαία σε μια επιχειρηματική πορεία 75 και πλέον ετών, που τον έφερε από τη φτώχεια στα πλούτη και τον ανέδειξε σε τοπικό ήρωα.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στο Χονγκ Κονγκ, ο Λι Κα-σινγκ, ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της CK Hutchison Holdings Ltd, ρίχνοντας την αυλαία σε μια επιχειρηματική πορεία 75 και πλέον ετών, που τον έφερε από τη φτώχεια στα πλούτη και τον ανέδειξε σε τοπικό ήρωα.

Ο 89χρονος Λι θα αποχωρήσει μετά την ετήσια γενική συνέλευση της εταιρίας του στις 10 Μαΐου, όπως ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή της προς το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο όμιλος του, που διατηρεί συμμετοχές σε διάφορες εταιρίες, από εταιρίες διαχείρισης λιμένων έως τηλεπικοινωνίες.

Ο Λι, που ξεκίνησε την πορεία του σε μικρή ηλικία ως μαθητευόμενος σε ένα εργοστάσιο, είχε το προσωνύμιο «Superman» για το επιχειρηματικό του ήθος και την επαγγελματική του επιτυχία.

Αν και τα τελευταία χρόνια η λατρεία που τρέφει το Χονγκ Κονγκ στο πρόσωπο του δισεκατομμυριούχου έχει κάπως εξασθενήσει, ο ίδιος αποχωρεί από μία επιχείρηση που θεωρείται από τις πλέον εξωστρεφείς στην Ασία, με παρουσία σε πάνω από 50 χώρες και 323.000 εργαζομένους.

Ο ίδιος ο Λι θα παραμείνει ως σύμβουλος στον όμιλο. Ο μεγαλύτερος του γιος, ο Βικτορ Λι, που ορίστηκε διάδοχός του πριν από αρκετά χρόνια, θα αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης. Ο Βίκτορ, που είναι ήδη στο διοικητικό συμβούλιο το ομίλου, θεωρείται συνετός και σταθερός άνθρωπος, που είναι απίθανο να αλλάξει πορεία.

«Ανέκαθεν έλεγα ότι μπορούσα να ταξιδέψω οπουδήποτε και η εταιρία θα συνέχιζε να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Λι, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του.

Κατά την θητεία του, ο Λι αύξησε τον ρυθμό των εξαγορών στο εξωτερικών, ενισχύοντας την κερδοφορία του ομίλου. Μέσω της ναυαρχίδας του, της CK Hutchison, ο Λι ελέγχει τη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία διαχείρισης εμπορικών λιμένων, τον καναδέζικο πετρελαϊκό κολοσσό Husky Energy Inc, έναν από τους βασικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Ευρώπης καθώς και ποσοστά σε διάφορες βρετανικές επιχειρήσεις – κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η Βασίλισσα της Αγγλίας να τον χρίσει ιππότη το 2000.

Ο Λι, με εκτιμώμενη περιουσία 35,3 δισεκ. δολαρίων που τον κατατάσσει 23ο στην λίστα των κροίσων του Forbes, είναι ο πλουσιότερος μεγιστάνας στο Χονγκ Κονγκ

Τα προηγούμενα χρόνια, οι στενές του σχέσεις με την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο βρέθηκαν στο μικροσκόπιο. Ο ίδιος ποτέ δεν υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός δημοσίως.

«Μου αρέσει πάρα πολύ να διαβάζω ιστορία… και για τη χώρα μου. Εάν μπορούσα να ψηφίσω σήμερα, για τη συνταγματική μεταρρύθμιση (στην Κίνα) προκειμένου ο (πρόεδρος) Σι (Τζινπίνγκ) να έχει μία ακόμα θητεία… θα τον ψήφιζα»

«Η σχέση μου με την κεντρική κυβέρνηση είναι πολύ καλή. Αλλά προσωπικά, δεν λέω πράγματα που δεν θα έπρεπε».

Παρά τους θρύλους που κυκλοφορούν για το πνεύμα σύνεσης και λιτότητας που τον διακατέχει καθώς και την έντονη φιλανθρωπική του δραστηριότητα το, αρκετοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ δεν ανέχονται τον ρόλο που διαδραματίζει η οικογένειά του στην τοπική οικονομία, ενώ κατηγορούν επίσης τα ολιγοπώλια μεγιστάνων, όπως του Λι, για μια σειρά από κοινωνικά δεινά. Γεγονός είναι πάντως ότι είναι δύσκολο να περάσει κανείς μια ημέρα στο Χονγκ Κονγκ χωρίς να συνεισφέρει οικονομικά στην αυτοκρατορία του Λι.

Η Hongkong Electric του Λι είναι ένας από τους δύο ενεργειακούς παρόχους της πόλης, ενώ η Cheung Kong από τις μεγαλύτερες εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ. Οι εταιρίες του ελέγχουν επίσης μια από τις δύο κυρίαρχες αλυσίδες σούπερ μάρκετ καθώς και μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας του Χονγκ Κονγκ.

Το όνομα του Λι, γύρω από οποίο έχει δημιουργηθεί ολόκληρος μύθος ενώ κυκλοφορούν πολλές ιστορίες για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένειά του, έχει γίνει συνώνυμο της επιτυχίας χάρη στη σκληρή δουλειά ενάντια σε κάθε πιθανότητα. Ο ίδιος μιλά συχνά για τη σκληρή δουλειά και την προσπάθειά του μορφωθεί αφού έγινε μαθητευόμενος σε ένα εργοστάσιο για λουράκια ρολογιών σε ηλικία 13 ετών, λίγο πριν τον θάνατο του πατέρα του. Στα 19 του έγινε γενικός διευθυντής του εργοστασίου, έχοντας την ευθύνη 300 εργαζομένων και στα 21 του ίδρυσε την εταιρία πλαστικών Cheung Kong – το θεμέλιο της αυτοκρατορίας του. Το εργοστάσιο εκείνο λειτουργούσε σε 24ωρη βάση και ήταν κερδοφόρο από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, με τον νεαρό τότε Λι να κοιμάται σε μια από τις αποθήκες.

«Έχω δουλέψει πολλά χρόνια, πάρα πολλά», δήλωσε σήμερα, χαλαρός πλέον, ο Λι στους δημοσιογράφους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.