Κίνημα Αλλαγής: Τέλος η εσωστρέφεια, ανένδοτος για τη χώρα

Το Κίνημα Αλλαγής, ο πολιτικός φορέας που θα αποτελέσει τη στέγη των κομμάτων και των κινήσεων της Κεντροαριστεράς, πήρε σάρκα και οστά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με περίπου έξι χιλιάδες άτομα να συμμετέχουν στην ιδρυτική του πράξη.

Το Κίνημα Αλλαγής, ο πολιτικός φορέας που θα αποτελέσει τη στέγη των κομμάτων και των κινήσεων της Κεντροαριστεράς, πήρε σάρκα και οστά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με περίπου έξι χιλιάδες άτομα να συμμετέχουν στην ιδρυτική του πράξη. Οι αναταράξεις των τελευταίων ημερών, που δημιούργησαν προβληματισμούς για την πορεία του εγχειρήματος, ήταν το βασικό θέμα των συζητήσεων σε όλα σχεδόν τα πηγαδάκια των συνέδρων. Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκαν ο Σταύρος Θεοδωράκης, για τον οποίο το κλίμα στη βάση του ΠαΣοΚ είναι βαρύ, αλλά και η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να συναινέσει στη μη εκλογή από το Συνέδριο της Κεντρικής Επιτροπής.

Ωστόσο, παρά το κλίμα προβληματισμού, οι προσδοκίες του κόσμου της παράταξης παραμένουν μεγάλες. Η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι ο νέος φορέας αποτελεί το όχημα αλλά και την τελευταία ευκαιρία της δημοκρατικής παράταξης να επανακάμψει σε ρόλο πρωταγωνιστή στο πολιτικό σκηνικό.

Η Φώφη Γεννηματά ανέβηκε, καταχειροκροτούμενη, στο βήμα του Συνεδρίου έχοντας πλήρη επίγνωση του κλίματος που έχει δημιουργηθεί στη βάση της παράταξης. «Δώσαμε πολλή ενέργεια και αφιερώσαμε πολύ χρόνο μιλώντας μεταξύ μας», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι «δεν ήμουν πάντοτε ικανοποιημένη από τον τρόπο που έγινε αυτή η συζήτηση, αρκετές φορές αισθάνθηκα ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και περισσότερη γενναιοδωρία από όλες τις πλευρές». Διευκρίνισε ότι δέχθηκε σε αυτή τη μεταβατική φάση, αντί για εκλογές, τη συνθετική αναλογική εκπροσώπηση στα όργανα για να διαφυλάξει την ενωτική πορεία του Κινήματος Αλλαγής. Ξεκαθάρισε όμως ότι στο εξής δεν θα επιτρέψει ο νέος φορέας να παρουσιάζει εικόνα Βαβυλωνίας. «Ως εδώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κήρυξε ανένδοτο αγώνα «για την αλλαγή της ποιότητας ζωής των πολιτών και την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο». Η αλλαγή αυτή έχει ως προϋπόθεση την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, αλλά και της κυβέρνησης «που γυρνά τη χώρα δεκαετίες πίσω. Αυτή η κυβέρνηση που επιβάρυνε τη χώρα με 200 δισ. ευρώ πρέπει να φύγει για να προχωρήσει η χώρα μπροστά», ανέφερε, διευκρινίζοντας όμως ότι «δεν είναι προοδευτική αλλαγή η παλινόρθωση της Δεξιάς».
Η Φώφη Γεννηματά άσκησε εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος τις εξελίξεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων. Η κυβέρνηση «δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει» και «με τους αδέξιους χειρισμούς της βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα». Υποστήριξε την ανάγκη για διαμόρφωση εθνικής γραμμής, αλλά άφησε αιχμές κατά του Σταύρου Θεοδωράκη λέγοντας ότι η εθνική συνεννόηση δεν μπορεί να είναι απλώς μια ρομαντική εκδοχή της πολιτικής.

Αναφερόμενη στο μετεκλογικό σκηνικό, έκανε λόγο για την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Το «σχέδιο Ελλάδα», όπως τόνισε, θα θέσει τη βάση για την επίτευξη προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι μετά τις εκλογές «το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει την εντολή». Απήθυνε μάλιστα το ερώτημα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ: «Είστε διατεθειμένοι να συμβάλετε στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας;».

Ανοιγμα από Μητσοτάκη και Δραγασάκη

Οι αποστάσεις που κράτησε από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ η Φώφη Γεννηματά δεν εμπόδισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει ένα ακόμα άνοιγμα στο Κίνημα Αλλαγής. Ο αρχηγός της ΝΔ επεσήμανε ότι τα δύο κόμματα υπήρξαν αντίπαλοι για σαράντα χρόνια, αλλά, όπως τόνισε, «όταν υπονομεύονται ανοιχτά η Δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες Αρχές, η κοινοβουλευτική λειτουργία και ο Τύπος, όταν το κράτος αλώνεται χυδαία από χιλιάδες κομματικούς πελάτες, η οικονομία σκοντάφτει σε παιχνίδια νέας διαπλοκής και ο δημόσιος διάλογος δηλητηριάζεται από κυνισμό και προπαγάνδα, όταν τα εθνικά θέματα γίνονται –στα κρυφά και υπογείως –φθηνά ερασιτεχνικά παιχνίδια μικροκομματισμού, τότε οι διαφορές μας αμβλύνονται μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο για την πατρίδα». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως Κίνημα Αλλαγής και ΝΔ μπορούν να συναντηθούν σε ζητήματα όπως το νέο Σύνταγμα, η αλλαγή του εκλογικού νόμου, οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να αλλάξει σελίδα η χώρα.
Ανοιγμα υπήρξε και από την πλευρά του Γιάννη Δραγασάκη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι καθώς η χώρα εισέρχεται σε νέα φάση η διαχωριστική γραμμή μνημόνιο – αντιμνημόνιο, υποχωρεί και στη θέση της θα πρέπει να επανέλθουν «πιο σταθερές και διαχρονικές διαχωριστικές γραμμές», δηλαδή η διάκριση μεταξύ των νεοφιλελεύθερων και των προοδευτικών πολιτικών. Το γεγονός αυτό, τόνισε, «θέτει στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα το ζήτημα των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών και ειδικότερα τις σχέσεις ριζοσπαστικής Αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας». Το ζητούμενο, επεσήμανε, δεν είναι η προσχώρηση του ενός στις θέσεις του άλλου, αλλά η διαμόρφωση πεδίων συνεργασίας, χώρων διαλόγου και κοινής δράσης. «Η στρατηγική μας είναι ανοιχτή, για αυτό ψηφίσαμε την απλή αναλογική» είπε.

Να σταματήσει η ομηρεία

Το σύνθημα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε είναι πιο επίκαιρο από ποτέ» τόνισε στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής τής κυβέρνησης του για την αντιμετώπιση της κρίσης και τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός θέλει να σταματήσει η ομηρεία του από ένα κατεστημένο, πολιτικό, μιντιακό και οικονομικό, που στρεβλώνει τη βούλησή του, που περιορίζει τους ορίζοντες του ελληνισμού και που πολλές φορές μεταχειρίζεται μεθόδους που συνάδουν μόνο με συμφέροντα και πρακτικές μαφίας».
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι το δίλημμα για το Κίνημα Αλλαγής είναι «αν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της συντήρησης και της διαχείρισης της εξουσίας ή θα χαράξουμε, με όπλο μας την αλήθεια, έναν νέο δρόμο που θα αξίζει σε όλους τους Ελληνες».

Ρεύμα ανανέωσης και όχι άθροισμα μηχανισμών»

Τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορέσει το Κίνημα Αλλαγής να επηρεάσει δραστικά τις εξελίξεις περιέγραψε στην ομιλία του ο Κώστας Σημίτης. Τόνισε ότι «στην Ελλάδα σήμερα επικρατεί, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, τεράστια αβεβαιότητα για το μέλλον» και άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση που «επιβάλλει στη δημόσια ζωή μια έντονη αντιπαλότητα». «Κυριαρχούν ο εθνικισμός, ο δογματισμός, όλα τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με κριτήριο το κομματικό συμφέρον» ανέφερε τονίζοντας ότι «εμείς δεν επιδιώκουμε μια κοινωνία αντιπαλότητας, αλλά μια κοινωνία με αυξανόμενη κοινωνική αλληλεγγύη».

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα επισήμανε ότι προϋποθέτουν «επιμονή και αντιπαράθεση» αφού «κάθε μεταρρύθμιση θίγει προνόμια και πελατειακές σχέσεις, συναντά άρα αντιδράσεις». Τόνισε μάλιστα ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να είναι απόλυτα ειλικρινές με τους πολίτες. «Τα μνημόνια δεν σκίζονται σε μία μέρα. Στο μέλλον η κάθε κυβερνητική πολιτική θα συγκαθορίζεται από τις συμφωνίες που ήδη υπάρχουν με την ΕΕ και τις υποχρεώσεις στους δανειστές. Απραγματοποίητες υποσχέσεις θα δίνονται αναμφίβολα από τα άλλα κόμματα. Θα πρέπει να καταγγελθούν αποφασιστικά» επεσήμανε.

Αναφερόμενος ενδεικτικά στον Νίκο Αλιβιζάτο, τόνισε ότι πρέπει «να προσελκυστούν πρόσωπα ικανά που θα ενισχύσουν τη δυναμική της αλλαγής» και τόνισε ότι η νέα παράταξη «δεν θα πρέπει να είναι άθροισμα μηχανισμών, ή πεδίο φιλοδοξιών κάποιων ομάδων». «Το Κίνημα Αλλαγής», κατέληξε, «δεν δημιουργήθηκε για να μοιράσει πόστα, εξουσίες ή να ικανοποιήσει προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά για να γίνει ένα ρεύμα ανανέωσης».

Σε εκλογική ετοιμότητα

Το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ήταν ο δεύτερος σταθμός του οδικού χάρτη για την επανένωση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Ο επόμενος και σημαντικότερος σταθμός είναι οι εθνικές εκλογές. Η Φώφη Γεννηματά έθεσε τον νεοσύστατο φορέα σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας. Στο επιτελείο της δεν αποκλείουν οποιαδήποτε εξέλιξη από τον Μάιο και μετά, και δεν θέλουν να πιαστούν απροετοίμαστοι σε έναν ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό του Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο αυτό θα ανοίξει το επόμενο διάστημα με τρόπο συστηματικό το κεφάλαιο της στελέχωσης των ψηφοδελτίων του κόμματος. Ηδη υπάρχει μια πρώτη χαρτογράφηση των υποψηφιοτήτων και ειδικά νέων προσώπων σε όλη τη χώρα από την «επιτροπή Σκανδαλίδη». Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα αναλάβει τις επαφές προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι περιφέρειες στις οποίες θα είναι υποψήφιοι οι κορυφαίοι του Πολιτικού Συμβουλίου. Εκτός από τον Γιώργο Καμίνη που θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας και τον Νίκο Ανδρουλάκη που οδεύει προς τη Β’ Αθήνας, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί πού θα είναι υποψήφιοι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ειδικά για τον επικεφαλής του Ποταμιού, στην περίπτωση που δεν είναι στο Επικρατείας, αλλά και για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ δεν είναι εύκολη η ανεύρεση Περιφέρειας που να εξασφαλίζει σε κάποιον βαθμό την εκλογή τους και αυτό αποτελεί έναν από τους πονοκεφάλους της κυρίας Γεννηματά.

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αυτό που θα καθορίσει και το επιτυχές της στρατηγικής του αυτόνομου πόλου, τον βαθμό δυνατότητας του Κινήματος Αλλαγής να επηρεάσει το μετεκλογικό τοπίο. Το κεφάλαιο των σχέσεων με τον Σταύρο Θεοδωράκη εξακολουθεί να προβληματίζει, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα ακολουθήσουν και άλλα επεισόδια. Στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι από μια πρώτη ανάγνωση ο επικεφαλής του Ποταμιού φαίνεται ο μεγάλος κερδισμένος του προσυνεδριακού «παζαριού», αφού εξασφάλισε στα νέα όργανα πολλαπλάσια εκπροσώπηση σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα που πέτυχε. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, η Φώφη Γεννηματά είναι αυτή που με τους «ελιγμούς» της κατάφερε να πετύχει τον δικό της πρωταρχικό στόχο. Να πάει ενωμένο το Κίνημα Αλλαγής στο συνέδριο. Επιτελικά στελέχη της ξεκαθαρίζουν ότι «από την πλευρά της Φώφης Γεννηματά δεν υπάρχει διάθεση για σύγκρουση». Και επισημαίνουν ότι «αν θέλει ο Σταύρος μπορεί να φύγει με δική του πρωτοβουλία αλλά πλέον δεν θα έχει ως πρόσχημα τα κουκιά».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.