ΤΑΙΠΕΔ καλεί Deutsche Telekom για το 5% του ΟΤΕ

Στις προθέσεις των Γερμανών της Deutsche Telekom στηρίζεται πλέον το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 5% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στον ΟΤΕ. Την περασμένη Πέμπτη έληξε η διορία που είχε θέσει το ΤΑΙΠΕΔ και κανένας επενδυτής δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για να διεκδικήσει το 5% (περίπου 24,5 εκατ. μετοχές).

Στις προθέσεις των Γερμανών της Deutsche Telekom στηρίζεται πλέον το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 5% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στον ΟΤΕ. Την περασμένη Πέμπτη έληξε η διορία που είχε θέσει το ΤΑΙΠΕΔ και κανένας επενδυτής δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για να διεκδικήσει το 5% (περίπου 24,5 εκατ. μετοχές).
Ηταν αναμενόμενη αυτή η εξέλιξη, καθώς ούτε στρατηγικός επενδυτής θα μπορούσε να υποβάλει προσφορά αφού υπάρχει κυρίαρχος βασικός μέτοχος, η Deutsche Telekom, με 40% στην επιχείρηση, αλλά ούτε και θεσμικός επενδυτής. Ο τελευταίος θα προτιμούσε την αγορά μετοχών από το ταμπλό και όχι τη γραφειοκρατική διαδικασία του διαγωνισμού, η οποία δεν ήταν και σίγουρo ότι θα είχε αίσιο τέλος αφού έτσι κι αλλιώς η Deutsche Telekom είχε δικαίωμα πρώτης άρνησης.
Οπότε το ΤΑΙΠΕΔ θα δρομολογήσει το plan Β που βασίζεται στη συμφωνία μετόχων του 2008 μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Γερμανών. Η συμφωνία προβλέπει την αγορά του 5% από την Deutsche Telekom –εφόσον το επιθυμεί –με τιμή που θα αντιστοιχεί στη μεσοσταθμική τιμή κλεισίματος του τίτλου για τις τελευταίες 20 συνεδριάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η τελευταία ημέρα των 20 συνεδριάσεων θα είναι η Πέμπτη 15 Μαρτίου. Η μεσοσταθμική τιμή αυτού του χρονικού διαστήματος είναι κοντά στα 11,8 ευρώ και το συνολικό τίμημα θα ανέλθει σε περίπου 289 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση των Γερμανών είναι κομβικής σημασίας για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αφού αυτά τα 290 εκατ. ευρώ είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί ο στόχος του πρώτου εξαμήνου για έσοδα 1 δισ. ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Γερμανοί θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΤΑΙΠΕΔ. Η Deutsche Telekom θα υποχρεωθεί μεν σε μια γενναία εκταμίευση αλλά θα ενισχύσει περαιτέρω το ποσοστό της στο 45% και θα αποσβέσει το τίμημα από τα μερίσματα που θα λαμβάνει στο μέλλον από τον Οργανισμό.

Μερισματική πολιτική

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πρόσφατα ο ΟΤΕ είχε ανακοινώσει αλλαγές στη μερισματική πολιτική. Ειδικότερα, ο ΟΤΕ αποφάσισε να διανέμει στο εξής το μεγαλύτερο μέρος των ελεύθερων ταμειακών ροών του στους μετόχους, με τη μορφή μερίσματος και επαναγοράς μετοχών –σε αναλογία 65%-35%. Ηδη, το 2017 θα διανεμηθούν συνολικά 260 εκατ. ευρώ, σχεδόν 171 εκατ. ευρώ μέρισμα (0,35 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,16 ευρώ το 2016) και άλλα 90 εκατ. ευρώ για επαναγορά μετοχών.
Το Ελληνικό Δημόσιο με την ολοκλήρωση της πώλησης θα περιορίσει το ποσοστό του στον ΟΤΕ στο 5% (1% άμεσα και 4% μέσω του ΙΚΑ).
Επίσης, αν η Deutsche Telekom αποκτήσει το ποσοστό και ανεβάσει τη συμμετοχή της στο 45%, δεν θα υποχρεούται σε υποβολή δημόσιας προσφοράς, διότι η πώληση θεωρείται συνέχεια της πρώτης αποκρατικοποίησης.
Το 2017 τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ διαμορφώθηκαν σε 192,7 εκατ. ευρώ και ο τζίρος του ομίλου σε 3,857,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ: «Το 2017 ήταν μια καλή χρονιά για τον όμιλο ΟTE. Επενδύσαμε με στόχο την ανάπτυξη. Στην Ελλάδα καταγράφονται ήδη στις επιδόσεις μας τα οφέλη από τις σημαντικές επενδύσεις μας σε δίκτυα νέας γενιάς και τηλεοπτικό περιεχόμενο. Το τέταρτο τρίμηνο πετύχαμε ισχυρά έσοδα τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία, τα οποία όμως αντισταθμίστηκαν από τα χαμηλότερα έσοδα διεθνούς χονδρικής».

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στα δίκτυα οπτικών ινών, ο κ. Τσαμάζ ανέφερε πως «αποδίδουν, με τις νέες συνδέσεις VDSL να καταγράφουν ρεκόρ στο τέταρτο τρίμηνο». Την ίδια στιγμή, και η πελατειακή βάση της συνδρομητικής τηλεόρασης συνεχίζει να αυξάνεται.

Προοπτικές

Η διοίκηση του ΟTE αναμένει ότι οι θετικές τάσεις στα έσοδα θα συνεχιστούν και κατά το τρέχον έτος. Η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στελέχη του Οργανισμού, «θα αποτελέσει ένα ευνοϊκό υπόβαθρο για τις δραστηριότητές του στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, ενώ η ανάπτυξη υπηρεσιών mobile data, ευρυζωνικότητας και συνδρομητικής τηλεόρασης αναμένεται να συνεχιστεί».

Το 2018 η διοίκηση του ΟΤΕ αναμένει ότι οι προσαρμοσμένες επενδύσεις θα διαμορφωθούν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.