Ομόφωνα «όχι» είπε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, απορρίπτοντας και το τρίτο αίτημα των τουρκικών αρχών.
Το δικαστήριο έκρινε πως σε ό,τι αφορά στα τρία πρώτα αδικήματα, εισάγονται απαραδέκτως καθώς δεν υπάρχουν νέα στοιχεία, ενώ σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα αδικήματα, είτε είναι παντελώς αόριστα, είτε δεν επιτρέπεται η έκδοσή τους.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για μη δίκαιη δίκη αλλά και προφανής κίνδυνος βασανιστηρίων, απάνθρωπης και εξευτελιστικής συμπεριφοράς.
Την απόρριψη και του τρίτου αιτήματος έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών πρότεινε νωρίτερα προς το δικαστικό συμβούλιο η Εισαγγελέας της έδρας Ευγενία Κυβέλου.
Η εισαγγελική λειτουργός, επικαλούμενη τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, επανέλαβε ότι σε περίπτωση έκδοσής τους δεν μπορούν να έχουν δίκαιη δίκη και ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια.
«Δεν γίνεται επίκληση νέων στοιχείων που να δείχνουν ότι θα έχουν δίκαιη δίκη και ότι έχει αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία», είπε η εισαγγελέας.
Σε ό,τι αφορά τις νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα, η κυρία Κυβέλου επεσήμανε ότι στον φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων, αλλά και δεν προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής τους.
Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει καμία αλλαγή από τα δεδομένα της απόφασης του Αρείου Πάγου και ως εκ τούτου πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της έκδοσής τους_ σύμφωνα με την κυρία Κυβέλου.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας εξετάστηκαν ως μάρτυρες ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γιάννης Ιωαννίδης καθώς και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.
«Το κράτος δικαίου στην Τουρκία αυτοκτόνησε» επεσήμαναν οι μάρτυρες, περιγράφοντας μεταξύ άλλων την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα.
Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Εφετών Ιωάννα Κλάπα παρατήρησε από έδρας ότι δεν έχουν υποχρέωση οι εκζητούμενοι να αποδείξουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην Τουρκία.
Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, αφού περιέγραψαν τις συνθήκες στη χώρα τους και τις επιπτώσεις που έχει η σύλληψή τους στις οικογένειές τους, αρνήθηκαν όλα όσα τους αποδίδονται στο κατηγορητήριο.
Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης που έχουν εκδώσει οι τουρκικές αρχές, οι στρατιωτικοί εκζητούνται ως κατηγορούμενοι για απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης, απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της, συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως, λιποταξία σε ξένη χώρα, κλοπή στρατιωτικού υλικού και πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.
Τουρκικά μέσα: «Απόφαση σκάνδαλο» για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς
Με αφορμή την απόφαση του Ελληνικού Συμβουλίου Εφετών, να αρνηθεί για τρίτη φορά την έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών, στην Τουρκία, τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία έχουν αρκετά ρεπορτάζ με χαρακτηρισμούς ώς προς την απόφαση.
H τουρκική εφημερίδα Μilliyet συγκεκριμένα αναφέρει για την «απόφαση σκάνδαλο» των Ελληνικών αρχών. Το θέμα της εφημερίδας περιέχει και φωτογραφίες με του οκτώ τούρκους στρατιωτικούς να οδηγούνται στο δικαστήριο μέσω του χώρου στάθμευσης.
Στα ίδια γραμμή και η Hurriyet με τον ίδιο τίτλο, σχολιάζει ακόμη τί έπρεπε να γίνει σχετικά με την υποόθεση.
Σε ακόμα πιό αυστηρό ύφος η Sabah που επίσης λέει για μια «σκανδαλώδη απόφαση» και οτι «το δικαστήριο αρνήθηκε και πάλι να εγκρίνει την έκδοση των πραξικοπηματιών που διέφυγαν στην Ελλάδα».
Το Α haber μεταφέρει οτι «Η Ελλάδα δεν εκδίδει τους προδότες του FETO (της οργάνωσης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν). Δικαστήριο στην Αθήνα απέρριψε το αίτημα έκδοσης για τους πραξικοπηματίες που διέφυγαν στην Ελλάδα» ενώ η Yurt στέκεται στην αναφορά του δικαστηρίου, οτι οι τούρκοι αξιωματικοί δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία και οτι θα δεχτούν βασανιστήρια.