«Τα όπλα προορίζονταν για να διώξουν τα… κοράκια από χωράφια, τα 60 κιλά νιτρικής αμμωνίας ήταν λίπασμα για λουλούδια σε μία ταράτσα και οι εμπρηστικοί μηχανισμοί προορίζονταν για ποδοσφαιρικούς αγώνες. Μερικά από τα ύποπτα ραντεβού αφορούσαν συναντήσεις για… ρακόμελα στο Αιγάλεω . Επιπλέον όσα ομολογήθηκαν στην ΕΛΑΣ αρχικά για τις επιθέσεις , αποτελούν προϊόν πίεσης από τους αστυνομικούς».
Σε αυτές τις αναφορές προχώρησαν – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα» – στην διάρκεια της απολογίας τους στις δικαστικές αρχές, αρκετοί από τους 11 κατηγορουμένους για συμμετοχή στις δύο ναζιστικές οργανώσεις “Combat 18 Hellas” και «Αυτόνομοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» που εξαρθρώθηκαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛΑΣ οι συγκεκριμένες φέρεται να είχαν προχωρήσει από το 2015 σε 30 εμπρηστικές επιθέσεις σε στέκια αντιεξουσιαστών, σε γραφεία κομμάτων , κατοικίες κλπ . Ολοι σχεδόν οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την συμμετοχή τους στις εν λόγω οργανώσεις και μίλησαν για αστήρικτες κατηγορίες.
Ενδεικτική είναι η απολογία του 35χρονου από τα Ιωάννινα που εμφανιζόταν με το ψευδώνυμο «Τσαμπανίκας Αλέξανδρος» και του αποδίδεται από την ΕΛΑΣ κεντρικός-καθοδηγητικός ρόλος στις δύο οργανώσεις. Ο 35χρονος που εργαζόταν σε πρατήριο βενζίνης , είχε ομολογήσει στην ΕΛΑΣ ότι εντάχθηκε στους «Ανένταχτους Μαίανδρους Εθνικιστές – ΑΜΕ» πριν από το 2010 και ότι είναι διαχειριστής τεσσάρων προφίλ στο Facebook και δύο ιστοσελίδων, όπου δημοσιεύονταν φωτογραφίες από «δράσεις» της ομάδας . Είχε προσθέσει δε ότι υποδείκνυε στον άμεσο συνεργό του τους στόχους που ήθελε να χτυπήσει, δίνοντάς του οδηγίες για τη σωστή εκτέλεση των ενεργειών. Ωστόσο στην απολογία του στην ανακρίτρια υποστήριξε ότι «το μόνο που αναγνωρίζω είναι ότι ήμουν ο υπεύθυνος ιστοσελίδας
που ανέβαζε τα βιντεάκια που μου έστελνε ο κάθε ενδιαφερόμενος. Ποτέ δεν καθοδήγησα κάποιον σε οποιαδήποτε επίθεση» Για να συμπληρώσει για την ομολογία του στην ΕΛΑΣ ότι «είναι προϊόν πίεσης προς εμένα και αφού είχαν περάσει τουλάχιστον 36 ώρες που ήμουν άυπνος με αποτέλεσμα να είμαι ψυχολογικά ,πνευματικά και σωματικά ράκος» .
Αγνοια δήλωσε κι ένας 21χρονος φυσιοθεραπευτής που διέμενε στην Αθήνα κι ο οποίος απέδωσε ανέφερε ότι «δεν είχε αναπτύξει οποιαδήποτε πολιτική δράση κι ότι δεν συμμετείχε σε καμιά οργάνωση. Καθώς κι ότι «ίσως υπήρχαν συζητήσεις με φίλους του που είχαν ορισμένες υπερβολές»
Σε παρόμοιους ισχυρισμούς προχώρησε και ο δικηγόρος από τον Πειραιά που φέρεται από την ΕΛΑΣ ότι είχε σημαντικό ρόλο στην ακροδεξιά οργάνωση. Όπως σημείωσε «ουδέποτε ενταχθηκα στην συγκεκριμένη οργάνωση και ουδέποτε την συνέδραμα. Απ όλους τους συγκατηγορουμένους μου είχα κυρίως επικοινωνία με έναν εξ αυτών (ΣΣ υπάλληλο ταξιδιωτικού γραφείου στην Αθήνα) με τον οποίο εκτός των λοιπών ανταλλάσαμε πολιτικές απόψεις και έχουμε συμμετάσχει σε ορισμένες ειρηνικές διαμαρτυρίες όπως στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία την 4η Φεβρουαρίου 2018. . Επίσης έχω απλώς επικοινωνήσει μέσω Facebook με τον αποκαλούμενο «Αλέξανδρο Τσαμπανίκα» στα Ιωάννινα».
Ωστόσο εντυπωσιάζει η απολογία ενός 22χρονου, κατηγορούμενου ως μέλους της φασιστικής οργάνωσης στο σπίτι του οποίου είχαν βρεθεί εμπρηστικοί μηχανισμοί, αεροβόλο όπλο και μεγάλη ποσότητα νιτρικής αμμωνίας . Για το αεροβόλο όπλο υποστήριξε ότι το χρησιμοποιούσε ο αδελφός του «για να διώχνει τα κοράκια από τα χωράφια έκτασης 10 στρεμμάτων που είναι στην κυριότητα της οικογενείας μου» Όπως προσθέτει «στην κατοχή μου βρέθηκε ακόμη μία ημιτελής μολότοφ που προσπαθούσα να φτιάξω με οδηγίες από το Ιντερνετ και την οποία είχα σκοπό να έχω μαζί μου σε αγώνα της αγαπημένης μου ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ. Επιπλέον οι κροτίδες και το όπλα κρότου που είχα ήταν για το Πάσχα και τους αγώνες της ομάδας μου». Οσον αφορά τα 60 κιλά νιτρική αμμωνία που βρέθηκαν στην κατοχή του και στελέχη της ΕΛΑΣ εξέτασαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας ισχυρής χειροποίητης βόμβας ο ίδιος σημείωσε ότι «τα συγκεκριμένα σακιά με το λίπασμα είχαν στην οικία μου, διότι στην ταράτσα της μονοκατοικίας που διαμένουμε έχουμε κήπο με πολλά φυτά και δεντρα».
Ο ίδιος κατηγορούμενος συμπλήρωσε στο υπόμνημα του ότι «είμαι ακόμη ανένταχτος –αναποφάσιστος που γοητεύομαι από πατριωτικά πολιτικά σχήματα . δεν αισθάνομαι ότι είμαι ακροδεξιός , ούτε ναζιστής και μ ενοχλούν αυτές οι αντιαισθητικές ετικέτες. Κάποιες φορές από απερισκεψία έλεγα σε κάποιους φίλους μου να ρίξουμε μολότοφ σε στέκια αναρχικών αόριστα , αλλά δεν πράξαμε ποτέ αυτές τις ανόητες σκέψεις . Τα έλεγα όλα αυτά για να φαίνομαι στους φίλους μου σπουδαίος»
Τέλος ο συλληφθείς υπάλληλος του ταξιδιωτικού γραφείου , παραδέχθηκε στην ομολογία του –μέσω του νομικού εκπροσώπου , δικηγόρου Αθηνών κ Δημητρίου Μάρκου ότι συμμετείχε μόνο σε δύο επιθέσεις της οργάνωσης . Ωστόσο σπεύδει να συμπληρώσει ότι «διακρίνεται πασίδηλα αφενός η διστακτικότητα μου να προβώ στις ως άνω εμπρηστικές δράσεις, η έντονη κωλυσιεργία και αναποφασιστικότητα μου και κυρίως ο ιδιαίτερος φόβος μου μην χτυπήσει κάποιος άνθρωπος, κάτι το οποίο διασφάλισα στο ακέραιο, αφού αμφότερες οι επιθέσεις με Α.Ε.Ε.Μ. έγιναν υπό απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες οι δε φθορές που προκάλεσαν ήταν μηδαμινές». Συμπλήρωσε δε ότι «ο «Τσαμπανίκας» με πίεσε να πράξω την πρώτη εμπρηστική επίθεση, στην οποία προέβην – κατόπιν αρκετών αναβολών – όχι με αυτόνομη βούληση, αλλά υπό το καθεστώς πίεσης. Εντούτοις η δεύτερη εμπρηστική επίθεση στην οποία προέβην, έλαβε χώρα, υπό συνθήκες απόλυτης πίεσης και ψυχικού εξαναγκασμού από τον «Τσαμπανίκα» και δη υπό το καθεστώς τρόμου, αφού ο τελευταίος, μου είχε δημιουργήσει με απόλυτη σαφήνεια την εντύπωση, πως αν τολμούσα να απαγκιστρωθώ, θα πάθαινα κακό (εγώ ή η οικογένεια μου)».