Το… fund των πανεπιστημίων

Με την εμπειρία της πολυετούς υποχρηματοδότησής τους από το κράτος, τα πανεπιστήμια αποφάσισαν να... αναλάβουν δράση και να αναπτύξουν «άμυνες» στα θέματα χρηματοδότησής τους.

Με την εμπειρία της πολυετούς υποχρηματοδότησής τους από το κράτος, τα πανεπιστήμια αποφάσισαν να… αναλάβουν δράση και να αναπτύξουν «άμυνες» στα θέματα χρηματοδότησής τους.
Ετσι, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Υπερταμείου για την έρευνα που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο, προχωρούν ακόμη ένα βήμα: στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ιδιωτικού fund με στόχο την παραγωγή δημόσιου πλούτου από τα επιστημονικά τους αποτελέσματα και τη χρησιμοποίησή τους εμπορικά και επιχειρηματικά ώστε να επανεπενδυθούν στη συνέχεια στην έρευνα και στην επόμενη γενιά επιστημόνων. Η ιδέα ξεκίνησε από τους εκπροσώπους επτά πανεπιστημίων της χώρας, αλλά τελικά κατέληξε στη νομική μορφή του ανεξάρτητου ιδιωτικού χρηματοδοτικού μηχανισμού για την έρευνα.
Στην κίνηση αυτή θα συμμετέχουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, που είναι ο επενδυτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το Ελληνικό Δημόσιο μέσω των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ), η Εθνική Τράπεζα, το Ιδρυμα Ωνάση και άλλες εταιρείες που αναμένεται ότι σύντομα θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Μία εκ των ιδρυτών του νέου Uni.Fund είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) κυρία Κατερίνα Πραματάρη που δηλώνει στο «Βήμα»: «Αρχίσαμε ως μια πρωτοβουλία επτά πανεπιστημίων, αλλά στη συνέχεια με την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων η ιδέα μας εξελίχθηκε στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου fund που θα λειτουργεί ως επενδυτική επιτροπή για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων με στόχο την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στη χώρα».
Στη χρηματοδότηση αυτή θα περιλαμβάνονται και οι λεγόμενες spin off εταιρείες, με βάση τις οποίες έλληνες ερευνητές κάνουν πρώτης γραμμής έρευνα σε μεγάλα πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο και η οποία νομοθετικά μπορεί να αξιοποιηθεί και στην Ελλάδα. Με ορίζοντα πενταετίας η ομάδα αυτή των πανεπιστημιακών θα διαχειριστεί περίπου 35 εκατ. ευρώ.
Το επιχειρηματικό αυτό άνοιγμα θα γίνει σε όλα τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας, όπου θα υπάρξει άμεση συνεργασία με τις δομές των πανεπιστημίων και υποστήριξη ομάδων εξ αποστάσεως όπου απαιτείται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.