Ρότα για την ψηφιακή εποχή χαράζει η ελληνική ναυτιλία

Πορεία για την «ψηφιακή εποχή» χαράζει η ναυτιλία. Οι ψηφιακές καινοτόμες λύσεις επιτρέπουν τη βελτίωση των διαδικασιών, τη δημιουργία αξίας, την ενσωμάτωση, τον μετασχηματισμό και την επιβίωση των εταιρειών στην ψηφιακή εποχή.

Πορεία για την «ψηφιακή εποχή» χαράζει η ναυτιλία. Οι ψηφιακές καινοτόμες λύσεις επιτρέπουν τη βελτίωση των διαδικασιών, τη δημιουργία αξίας, την ενσωμάτωση, τον μετασχηματισμό και την επιβίωση των εταιρειών στην ψηφιακή εποχή.

Παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι η Ελλάδα για να εξακολουθήσει να είναι ανταγωνιστική χρειάζεται να στοχεύσει στην καινοτομία ακολουθώντας τις επιταγές της ψηφιακής εποχής που θέλει τη ναυτιλία να κινείται στη λογική του «έξυπνου» πλοίου(smart ship). Στην εφαρμογή δηλαδή καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για τα θέματα που σχετίζονται με τη μεταφορά, την επεξεργασία και την ανάλυση δεδομένων από και προς τα πλοία.

Ανάπτυξη του τοπικού Δημιουργικού Κεφαλαίου

Στο πλαίσιο αυτό, και εν μέσωαρκετών επίσημων και ανεπίσημων συζητήσεων, εκδηλώσεων και συνεδρίων με ανώτατα στελέχη της ναυτιλίας, της τεχνολογίας και οραματιστές του κλάδου της επιχειρηματικότητας και φορείς (ανάμεσά τους ο Δήμος Πειραιά, η SetelHellas και το Bluegrowth) διαπιστώθηκε η ανάγκη για καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κύριων φορέων των κλάδων της ναυτιλίας και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με απώτερο στόχο την ανάπτυξη του τοπικού Δημιουργικού Κεφαλαίου (Ανθρώπινο Δυναμικό και Πνευματική Ιδιοκτησία) ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί επιτυχώς στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Η κινηματική αυτή διαδικασία συνεργασιών μεταξύ φορέων και εταιρειών στο ευρύτερο επιχειρηματικό οικοσύστημα του Πειραιά είχε ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία ενός cluster καινοτομίας (συστάδα καινοτόμων επιχειρήσεων) με επίκεντρο τις προηγμένες τεχνολογίες για την ψηφιακή εποχή στον ναυτιλιακό κλάδο, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Ναυτιλιακού Συνεδρίου της SetelHellas τον Απρίλιο του 2015.

Κέντρο Αριστείας για τη Ναυτιλία – «Στρατηγίς»

Οι τοπικοί φορείς του κλάδου ενστερνίστηκαν αμέσως την ιδέα και το όραμα αυτό, οδηγώντας στην ίδρυση του Κέντρου Αριστείας για τη Ναυτιλία –«Στρατηγίς» (Strategis), του πρώτου ICT ναυτιλιακού cluster. Το «Στρατηγίς», που απαριθμεί ήδη περίπου 20 μέλη, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με όραμα να γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης εφαρμογών τεχνολογιών αιχμής, στρατηγικής και επιχειρηματικών μοντέλων για την «έξυπνη» ναυτιλία του μέλλοντος και τη «γαλάζια» οικονομία. Σκοπός του «Στρατηγίς» είναι η προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης μέσω της ενεργοποίησης των φορέων της ναυτιλίας και της ανάπτυξης εταιρικών σχημάτων συνεργασίας για την εφαρμογή της αστικής αναζωογόνησης με επίκεντρο τη «γαλάζια» οικονομία.
Η SetelHellas είναι ένας διεθνής πάροχος καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών καθώς και προηγμένων υπηρεσιών υποστήριξης, που δραστηριοποιείται με επιτυχία εδώ και 10 χρόνια στον χώρο της ναυτιλίας. Με σημαντική τεχνογνωσία και ευρεία εμπειρία στο Cloud Computing και στο Internet of Things (IoT), προσφέρει την γκάμα λύσεων «SH-Suite» και είναι σε θέση να στηρίξει με αποτελεσματικό, αποδοτικό αλλά και ασφαλή τρόπο την εύρυθμη λειτουργία των «έξυπνων πλοίων».

Ενδεικτικά, η λύση «SmartBox – V» αποτελεί λύση με διεθνή εμβέλεια έχοντας πολλές εγκαταστάσεις στην Ασία και στη Βόρεια Ευρώπη. Προσφέρει τη δυνατότητα αδιάλειπτης και ασφαλούς διασύνδεσης των συστημάτων του πλοίου με εκείνα της στεριάς, εξορθολογίζοντας τις επικοινωνιακές διαδικασίες, εξασφαλίζοντας ασφαλή επικοινωνία, εξελιγμένες υπηρεσίες φωνής και δεδομένων αλλά και αναβαθμισμένες υπηρεσίες crew welfare. Λύση η οποία απασχόλησε την αγορά πρόσφατα, από τη σημαντική αναβάθμιση της επερχόμενης έκδοσης του «SmartBox – V» με τα intelligent forms (i-Forms) για την έξυπνη αυτοματοποίηση δράσεων επί του πλοίου.

Επίσης το «SeeMBox – V» είναι μια ανοιχτή ψηφιακή πλατφόρμα (Open Digital Platform) τηλεμετρίας με δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης όλων των συστημάτων λειτουργίας του πλοίου. Πρόκειται για μια συνδυασμένη λύση εξοπλισμού και λογισμικού, για την ανάκτηση, την απεικόνιση και την ακριβή καταγραφή δεδομένων από οποιαδήποτε πιθανή πηγή πληροφοριών στο πλοίου. Λύση με πολλές περγαμηνές, εγχώριες αλλά και διεθνείς, όπως το πρότζεκτ της Hyundai στην Κορέα και της Σιγκαπούρης με τις μπάριζες.

Ο ρόλος του Πειραιά στην ανάπτυξη του κλάδου

Την ίδια στιγμή η ανάδειξη του Πειραιά σε πόλο καινοτομίας μέσω της προσέλκυσης νεοφυών επιχειρήσεων και ανάδειξης των ήδη υπαρχουσών εξωστρεφών εταιρειών στον τομέα της «γαλάζιας» οικονομίας έχει τεθεί στόχος από τη συμμαχία εταιρειών και φορέων που στηρίζει την πρωτοβουλία Blue Growth, το Strategis Cluster και το Maritime Hellas Cluster.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ανακοινώθηκε πρόσφατα η ίδρυση του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη (Blue Innovation Hub), στον Πειραιά, στη διεθνή διάσκεψη «Αλιεία και Γαλάζια Ανάπτυξη».

Οι startups που πλημμυρίζουν το Αιγαίο

Ορισμένες από τις βιώσιμες startups προερχόμενες ή υποστηριζόμενες από το νέο οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, όπως αυτό δημιουργείται γύρω από το λιμάνι του Πειραιά και όχι μόνο, καθώς και άλλες περιοχές (Πάτρα, Κρήτη, Αιγαίο κ.τ.λ.), έχουν υιοθετήσει το μοντέλο του Bluegrowth ως πρακτική ανάδειξης startups και είναι:
˜
Το Openichnos. Μια ενεργειακά αυτόνομη συσκευή εντοπισμού θέσης και πύλη δεδομένων. Με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής δίνει τη δυνατότητα στον διαχειριστή ενός σκάφους αναψυχής να παρακολουθεί τις συνθήκες του περιβάλλοντος του σκάφους, καθώς και να αναλύει δεδομένα από τους αισθητήρες του σκάφους.
˜
Το Instayacht. Μια πλατφόρμα ενοικίασης σκαφών για ημερήσιες εκδρομές ή μεταφορές(island hopping) στις ελληνικές θάλασσες. Ξεκίνησε τη λειτουργία της έπειτα από το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Bluegrowth το 2016 και συνέχισε με μεγάλη επιτυχία το 2017 ενεργοποιώντας στόλο 160 σκαφών σε όλο το Αιγαίο, τα οποία είναι διαθέσιμα μέσω της ειδικής εφαρμογής στο κινητό είτε μέσω website.
˜
Η Sammyacht πλατφόρμα έχει διεθνή προσανατολισμό και στόχο να αποτελέσει τη βασική υπηρεσία εύρεσης θέσης ελλιμενισμού (σύντομη φιλοξενία, διαχείμαση, dry-dock) και προσδιορισμού – κράτησης της θέσης (Berth Allocation & Reservation) με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Η πλατφόρμα παρέχει επίσης ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης μαρίνας με δυνατότητες χαρτογραφικής απεικόνισης, ενώ οι υπηρεσίες συμπληρώνονται από υποδομές αισθητήρων για τον έλεγχο των θέσεων ελλιμενισμού, τη μέτρηση της στάθμης της θάλασσας, την ποιότητα του νερού και του θορύβου σε μαρίνες, προσφέροντας την πληρέστερη τόσο τεχνολογικά όσο και λειτουργικά λύση στην αγορά. Η Sammyacht έχει διακριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε προγράμματα της ΕΕ, εξυπηρετεί 18 μαρίνες σε Ελλάδα και Κύπρο από τα μέσα του 2016 που ξεκίνησε τη λειτουργία της.
˜
H Fixguard πλατφόρμα παρέχει στους πλοιοκτήτες / εφοπλιστές άμεση και έγκυρη αξιολόγηση της αξιοπιστίας των ναυλωτών όπως αυτή προκύπτει από το δίκτυο της ναυλαγοράς. Εχοντας αυτοματοποιήσει μια επί του παρόντος χειροκίνητη και ελλιπή διαδικασία, βοηθά τους πλοιοκτήτες να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις κάτω από συνθήκες πίεσης χρόνου, ελαχιστοποιώντας έτσι τα ρίσκα τους όταν κλείνουν μια δουλειά μεταφοράς φορτίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.