Πράσινη καινοτομία από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Επενδύσεις, καινοτομία και ανάπτυξη φέρνει στη χώρα η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Επενδύσεις, καινοτομία και ανάπτυξη φέρνει στη χώρα η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Μεταξύ αυτών, με προγραμματισμένες επενδύσεις της τάξης των 780 εκατομμυρίων ευρώ, η εταιρεία Τέρνα Ενεργειακή, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποί της, «καινοτομεί στον τομέα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, αξιοποιώντας ώριμες τεχνολογίες που δίνουν στη χώρα διαβατήριο ισότιμης συμμετοχής στην παγκόσμια επανάσταση της καθαρής ενέργειας». Παράλληλα προσθέτουν ότι «πρόκειται για την πρώτη εταιρεία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα και τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ΑΠΕ διεθνώς».
Ετσι, το υβριδικό έργο της Τέρνα Ενεργειακή στο Αμάρι στην Κρήτη και το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο το ελληνικό γεωφυσικό ανάγλυφο και το υδροδυναμικό της χώρας και συνεισφέρουν:
˜
Στην ελεγχόμενη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.
˜Στην πλήρη αξιοποίηση των ανεξάντλητων εγχώριων καθαρών καυσίμων (αιολικής, ηλιακής ενέργειας).
˜Στην ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακή ενεργειακή δύναμη, ως φυσικής μπαταρίας του Ευρωπαϊκού Νότου.
«Η ελεγχόμενη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σε πολύ μεγάλη κλίμακα και για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι από μόνη της καινοτομία μεγάλης στρατηγικής σημασίας, γιατί επιτρέπει την ενσωμάτωση όλο και μεγαλύτερου ποσοστού ενέργειας από ΑΠΕ και ενισχύει την ευστάθεια τάσης και συχνότητας του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Οι λύσεις αποθήκευσης με αυξημένη ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, όπως τα υβριδικά και η αντλησιοταμίευση, αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» λένε οι εκπρόσωποι της επιχείρησης.

Μείωση του κόστους έως και 12%

Τα έργα της Τέρνα Ενεργειακή στον Δήμο Αμφιλοχίας και στην Κρήτη έχουν εγχώρια προστιθέμενη αξία άνω του 70%. Παράλληλα, η αντλησιοταμίευση της Αμφιλοχίας έχει χαρακτηριστεί Ελληνική Στρατηγική Επένδυση και Εργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, έχει ενταχθεί στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων του Ν. 3894/2010 και στο σχέδιο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά – Νότου στην ΚΑ και στη ΝΑ Ευρώπη. Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι οι τεχνικές μελέτες και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου συγχρηματοδοτήθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ΙΝΕΑ (Innovation and Networks Executive Agency) λόγω του καινοτομικού χαρακτήρα του.
Οι εκπρόσωποί της αναφέρουν ότι για τα υβριδικά έργα η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) από το 2017 προβλέπει ειδική διαδικασία τιμολόγησης, αναγνωρίζοντας τον καινοτομικό, στρατηγικό και εξαιρετικά σύνθετο χαρακτήρα των υπηρεσιών που προσφέρουν στο ενεργειακό σύστημα της χώρας αυτά τα έργα.
Στην αναγκαιότητα της αντλησιοταμίευσης και των υβριδικών για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος συνηγορούν ακόμη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας του ΟΑΣΑ (2017), η τελευταία μελέτη της IRENA με τίτλο RENEWABLE ENERGY PROSPECTS FOR THE EUROPEAN UNION για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ακόμη και η οικολογική οργάνωση WWF, που εκτιμά ότι τα έργα αυτά μπορούν να μειώσουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα έως και 12% σε σχέση με τον λιγνίτη, που είναι μεν εγχώριο αλλά ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο.
Εξηγώντας τα παραπάνω αναφέρουν ότι «οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί είναι φυσικές μπαταρίες. Αποτελούνται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση. Το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω μπορεί, με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών, να αντληθεί πάλι στον πάνω ταμιευτήρα με χρήση αιολικής και ηλιακής (υβριδικά) ή άλλης μορφής ενέργειας και να χρησιμοποιηθεί ξανά όποτε κρίνεται αναγκαίο με βάση τη ζήτηση. Είναι οικονομικά η πλέον ανταγωνιστική και τεχνικά ωριμότερη τεχνολογία αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με διάρκεια ζωής έως 50 έτη, όταν η καλύτερη εναλλακτική τεχνολογία, δηλαδή οι μπαταρίες, έχει πολύ μικρότερη αποθηκευτική ικανότητα, πολλαπλάσιο κόστος και διάρκεια ζωής δέκα χρόνια το πολύ».

Επενδύσεις «υψηλών προδιαγραφών»

Ετσι, με «συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση) και ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 816.00 GWh το έργο στην Αμφιλοχία περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Αγιο Γεώργιο και Πύργο) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Η επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 900 θέσεις εργασίας στην περίοδο της κατασκευής και άλλες 60 μόνιμες για τη λειτουργία, προσφέροντας σημαντικά και στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής με πρόσθετα αντισταθμιστικά οφέλη, όπως η διεύρυνση του οδικού δικτύου και η δημιουργία ηλεκτρικού και τηλεπικοινωνιακού δικτύου».
Παράλληλα, με τροφοδοσία από δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW στον νομό Λασιθίου, το υβριδικό έργο Αμάρι στο Ρέθυμνο έχει εγγυημένη ισχύ 50 MW από 3 μονάδες αναστρέψιμης λειτουργίας και αντλίες συνολικής ισχύος 38,4 MW, συνδυάζοντας την αναβάθμιση του (κάτω) ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου με κατασκευή άνω ταμιευτήρα χωρητικότητας περίπου 1,2 εκατ. κ.μ. 450 μέτρα ψηλότερα. Η επένδυση, ύψους 277 εκατομμυρίων ευρώ, έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και η τοπική αυτοδιοίκηση θα απολαμβάνουν ετήσια έσοδα 5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ κατά την 25ετή περίοδο της σχετικής σύμβασης.
Και τα δύο έργα της Τέρνα Ενεργειακή θα υποκαθιστούν ενέργεια που αλλιώς θα παραγόταν με ακριβότερο εισαγόμενο καύσιμο ενώ επιπλέον, κατά τις ώρες αιχμής, θα μειώνουν το μέσο κόστος παραγωγής του διασυνδεδεμένου συστήματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.