Η Ελλάδα στον δρόμο της καινοτομίας

Η χώρα βγαίνει από το σκοτεινό τούνελ στο οποίο βρέθηκε επί σειρά ετών και σιγά-σιγά... ανεβάζει ταχύτητα. Είναι ότι τώρα μας ανακάλυψαν οι κολοσσοί της βιομηχανίας της υφηλίου (βλέπε Tesla); Είναι ότι πατήσαμε λίγο στα «πόδια μας», χορτάσαμε το «άρωμα» της πλαστής ευημερίας και η πολυετής κρίση μάς ανάγκασε να σκεφτούμε και να δράσουμε;

Η χώρα βγαίνει από το σκοτεινό τούνελ στο οποίο βρέθηκε επί σειρά ετών και σιγά-σιγά… ανεβάζει ταχύτητα.
Είναι ότι τώρα μας ανακάλυψαν οι κολοσσοί της βιομηχανίας της υφηλίου (βλέπε Tesla); Είναι ότι πατήσαμε λίγο στα «πόδια μας», χορτάσαμε το «άρωμα» της πλαστής ευημερίας και η πολυετής κρίση μάς ανάγκασε να σκεφτούμε και να δράσουμε;
Για τον έναν ή τον άλλον λόγο, κάτι φαίνεται να αλλάζει. Οι πολιτικοί μας μοιάζει να «μορφώνονται» και να μη θεωρούν πλέον… κακές τις επιχειρήσεις, τα πανεπιστήμια να ανοίγουν όλο και περισσότερο τις πύλες τους σε προγράμματα επιχειρηματικότητας και σύνδεσης των νέων με την αγορά εργασίας, οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας να τολμούν με καινοτόμα νέα προγράμματα και την «πυξίδα» αυτή τη φορά στραμμένη στην ανάπτυξη της χώρας.
Ποια είναι όμως σήμερα η κατάσταση στην αγορά εργασίας της Ελλάδας; Τι επιχειρήσεις χρειάζεται πραγματικά η χώρα; Οι εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι η νέα χρονιά ξεκίνησε με θετικές προοπτικές σχετικά με τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Εξάλλου τα βασικά μας «ατού» παραμένουν, αρκεί να τα εκμεταλλευτούμε με σωστό τρόπο: γεωγραφική θέση και υψηλής κατάρτισης επιστημονικό προσωπικό. Plus το ελληνικό ταμπεραμέντο που δίνει στη χώρα μας μια γεύση… Μεσογείου.
Στέλεχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων που μιλούσε πρόσφατα στο «Βήμα» αναρωτιόταν: «Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει ένα δεύτερο τεχνολογικό κέντρο σε αυτή την πλευρά του κόσμου; Πιστεύετε ότι οι ερευνητές επιστήμονες δεν θα ήθελαν να κάνουν την έρευνά τους στην Ελλάδα, δίπλα στον ήλιο και στις θάλασσες, εάν υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις;».
Πέραν των ανωτέρω όμως μια ολόκληρη νέα γενιά startuppers (εμπνευστών νεοφυών επιχειρήσεων) φαίνεται ότι ανθίζει στη χώρα μας και εάν το ελληνικό κράτος τούς βοηθούσε φορολογικά είναι προφανές ότι δεν θα έπαιρναν τις επιχειρήσεις τους μόλις θεμελιωθούν για να φύγουν εκτός συνόρων. Τουρισμός, Πληροφορική, Ενέργεια και Πράσινη Ανάπτυξη. Οι ευκαιρίες είναι πολλές. «Το Βήμα» εγκαινιάζει σήμερα ένα ένθετο-οδηγό για να τις εξερευνήσει.

Διαβάστε:

«Η Ελλάδα είναι ψηλά στη διεθνή επιστημονική ατζέντα»

Δώδεκα προτάσεις για πρωτοβουλίες στον ακαδημαϊκό χώρο

Το μέλλον στα καθαρά καύσιμα

Η επένδυση στην καινοτομία αποδίδει

Στην αποθήκευση το μέλλον της ενέργειας

Ο ΗΡΩΝ επενδύει στην τεχνολογία

Από τον αγροτουρισμό στο ραδιόφωνο των προσφύγων

egg: 132 νέες επιχειρηματικές «παρέες» στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια

Endeavor Greece: Θετικές οι εξελίξεις στις επενδύσεις

Ελληνικές startups κατακτούν τον κόσμο

Το λογισμικό που λύνει τα χέρια των μηχανικών

ΕΛΠΕ: στηρίζουν ΑΕΙ και νέους ερευνητές

Ρότα για την ψηφιακή εποχή χαράζει η ελληνική ναυτιλία

Πράσινη καινοτομία από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Το… fund των πανεπιστημίων

H Stoiximan κέρδισε το… στοίχημα της ανάπτυξης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.