egg: 132 νέες επιχειρηματικές «παρέες» στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια

Πανεπιστήμια, τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει προγράμματα επιχειρηματικότητας, με τα οποία βοηθούν τους νέους επιχειρηματίες και στηρίζουν τις κινήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο για την ανάπτυξη της χώρας.

Πανεπιστήμια, τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει προγράμματα επιχειρηματικότητας, με τα οποία βοηθούν τους νέους επιχειρηματίες και στηρίζουν τις κινήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο για την ανάπτυξη της χώρας.
Το egg της Eurobank έχει ήδη ολοκληρώσει πέντε κύκλους και προ ημερών ανακοίνωσε την έναρξη και του 6ου κύκλου του έχοντας καταστεί «τo πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης στην Ελλάδα», όπως αναφέρουν και οι εκπρόσωποί του.
Στον νέο, 6ο κύκλο, για τον οποίο τρέχουν ήδη οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων (www.theegg.gr/el), μπορούν να υποβληθούν προτάσεις από όλους τους κλάδους της οιονομίας, οι οποίες πληρούν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά. Ενθαρρύνονται ιδιαίτερα επιχειρηματικά σχέδια τα οποία συμβαδίζουν με τις αναδυόμενες τάσεις της οικονομίας, κάνουν ευρεία χρήση καινοτομιών και νέων τεχνολογιών, διακρίνονται από σημαντικής έκτασης εφαρμογή στην καθημερινή ζωή και συμβάλλουν στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
To πρόγραμμα που σχεδίασε και υλοποιεί η Eurobank σε συνεργασία με το Corallia (μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά) από το 2013 ξεκινάει αυτές τις ημέρες τον έκτο κύκλο του, με μια δέσμη νέων χρηματοδοτικών επιλογών που απευθύνονται στις νέες επιχειρήσεις προκειμένου να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια ενώ, παράλληλα, θεσμοθετεί νέα κριτήρια για την ένταξη των επιχειρηματικών ομάδων στο πρόγραμμα, στα πρότυπα των πλέον σύγχρονων οικοσυστημάτων διεθνώς.
Μέχρι σήμερα με τη βοήθεια της ομάδας του egg:
n 355 νέοι επιχειρηματίες δημιούργησαν 132 επιχειρηματικές ομάδες.
n 86 έχουν πλέον νομική μορφή με συνολικό αριθμό προσωπικού 211 άτομα.
n 33 εταιρείες με συνολικό τζίρο το 2016 1,1 εκατομμύρια ευρώ.
n 22 εταιρείες έχουν λάβει συνολικά επενδύσεις/χρηματοδότηση 2,1 εκατομμύρια ευρώ.
n 15 εταιρείες έχουν λάβει συνολικά χρηματοδότηση Eurobank 0,5 εκατομμύρια ευρώ.
n 6 εταιρείες έχουν καταθέσει πατέντα και 17 εταιρείες έχουν κατοχυρώσει ευρεσιτεχνία.
n 72 συνέργειες έχουν γίνει μεταξύ των εταιρειών egg alumni, 132 επιχειρηματικών ομάδων και 86 εταιρικών σχημάτων που τελικά δημιουργήθηκαν, ενισχύοντας τα μεγέθη και τη δυναμική των αρχικών εταιρειών.
n 90 γυναίκες έχουν γίνει επιχειρηματίες.
n 67 μέντορες έχουν δώσει τις κατευθύνσεις τους.
«Στο μεταίχμιο που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία οφείλει να αξιοποιήσει στο μέγιστο κάθε δυνατή πηγή ανάπτυξης ώστε να καλύψει –το συντομότερο –μέρος των μεγάλων απωλειών που υπέστη στα χρόνια της κρίσης, σε επενδύσεις, ανάπτυξη, απασχόληση και ανθρώπινους πόρους» λέει στο «Βήμα» ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Σταύρος Ιωάννου.
«Σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, απαιτείται να συμπράξουν, δημιουργικά, διαθέσιμες δυνάμεις και αναξιοποίητοι πόροι ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει με διατηρήσιμο τρόπο και θα μπορεί να δημιουργεί επαρκείς και αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Πέραν της νεανικής επιχειρηματικότητας, όπου οφείλουμε να επικεντρώσουμε με σχέδιο και πόρους, σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις παρουσιάζονται πλέον σε τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες» αναφέρει ο κ. Ιωάννου.
«Στο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε, οφείλουμε να δώσουμε κίνητρα προς δύο κατευθύνσεις. Προς τους νέους έλληνες επιστήμονες που βρίσκονται στην Ελλάδα να παραμείνουν και να εργαστούν εδώ, αλλά και προς όλους εκείνους τους νέους, ταλαντούχους και μορφωμένους Ελληνες που πήραν τη δύσκολη απόφαση να μεταναστεύσουν, υπό το βάρος της υψηλής ανεργίας, να επιστρέψουν στη χώρα τους» συνεχίζει. Και προσθέτει ότι για τη Eurobank η στήριξη των νέων επιχειρηματιών είναι διαχρονική προτεραιότητα, στρατηγική επιλογή που έχει ήδη απτά αποτελέσματα.
Τι περιλαμβάνει όμως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του egg για τους ενδιαφερομένους του;
Σε πρώτη φάση, όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι του προγράμματος, η Eurobank, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EASI και σε συνεργασία με την AFI (Action Finance Initiative), παρέχει δυνατότητα χρηματοδότησης στα στάδια «εκκόλαψης» εντός του προγράμματος egg – enter•grow•go. Πιο συγκεκριμένα, παρέχονται πιστώσεις έως 12.500 ευρώ σε νεοσύστατες ή υφιστάμενες μικροεπιχειρήσεις.
Υπάρχει ακόμη μια δεύτερη επιλογή, σύμφωνα με την οποία η Eurobank προσφέρει προς τις εταιρείες τού egg – enter•grow•go δάνεια κεφαλαίου κίνησης και μακροπρόθεσμα δάνεια που περιλαμβάνουν τα δάνεια εγκατάστασης και τα δάνεια επαγγελματικού εξοπλισμού. Mε την έναρξη του 5ου κύκλου η χρηματοδότηση μπορεί να παρέχεται και στη φάση «grow». Ηδη, η τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει 15 εταιρείες ενώ 9 βρίσκονται στον προθάλαμο για να λάβουν έγκριση. Το αξιοσημείωτο και πολύ σημαντικό στοιχείο, ενδεικτικό της κουλτούρας αλλά και της δυναμικής των νέων επιχειρήσεων, είναι ότι όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί είναι απολύτως συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.
Ο κάθε υποψήφιος όμως μπορεί ακόμη να επιλέξει το νέο πρόγραμμα Crowd equity funding που θα ξεκινήσει τον Μάιο. Οπως εξηγούν οι εκπρόσωποι της τράπεζας, πρόκειται για ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο που βρίσκεται στον προθάλαμο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε στην απαραίτητη νομοθεσία τον Σεπτέμβριο του 2016 και από τον Μάιο, μέσω του Equity Crowd Funding Portal της Eurobank Equities, θα είναι διαθέσιμος ένας ακόμη μηχανισμός που θα μπορέσει να χρηματοδοτεί startup εταιρείες μέχρι 500.000 ευρώ ετησίως.
Μια επενδυτική πλατφόρμα για τον ίδιο σκοπό αποτελεί και το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), που βρίσκεται υπό το European Investment Fund (EIF) που στοχεύει σε 3 πεδία επενδύσεων: έρευνα και καινοτομία, επενδύσεις γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια και για επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης. Η Eurobank προτίθεται να συμμετάσχει σε 2 funds του EquiFund. Μέσω των δύο funds θα μπορούν να υποστηριχθούν χρηματοδοτικά α) επιχειρηματικές ομάδες με καινοτόμες ιδέες στο ξεκίνημά τους (ομάδες Beyond Hackathon & egg) και β) εταιρείες που γεννιούνται μέσα στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.

Ο 6ος κύκλος του egg

Ο γενικός διευθυντής του Corallia, καθηγητής Βασίλειος Μακιός, δηλώνει σχετικά: «Το Corallia, ως μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, στηρίζει αποφασιστικά τη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή με χρήση νέων τεχνολογιών για περισσότερα από 10 χρόνια στη χώρα, και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις εκείνων που τολμούν να καινοτομήσουν, συμβάλλοντας στη στροφή του αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας σε καινοτόμες δραστηριότητες που δημιουργούν προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας».
Φέτος εγκαινιάστηκε και το egg Investor Day, φέρνοντας σε επαφή δώδεκα αξιόλογες startup εταιρείες του με επιλεγμένο επενδυτικό κοινό. Στόχος της πρωτοβουλίας, η οποία επιδιώκεται να συνεχιστεί σε περιοδική βάση, είναι η άμεση άντληση κεφαλαίων μέσω ιδιωτικών επενδυτικών συμμετοχών για τις εταιρίες. Οι 12 εταιρείες που είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα επιχειρηματικά τους πλάνο, δραστηριοποιούνται σε κλάδους με ισχυρή δυναμική, όπως ο ψηφιακός κόσμος, ο τουρισμός, η αγρο-επιχειρηματικότητα, εμπόριο και κανάλια διανομής.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.