Υπόθεση Σκριπάλ: Κοινό ανακοινωθέν Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

Η Μόσχα εξακολουθεί να επεξεργάζεται αντίμετρα εις βάρος της Βρετανίας μετά την απόφαση του Λονδίνου να απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν με το οποίο καταδικάζουν τη χημική επίθεση κατά του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα στην Αγγλία και επιρρίπτουν στη Μόσχα την ευθύνη για την ενέργεια.

«Εμείς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εκφράζουμε αποτροπιασμό για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 4 Μαρτίου 2018», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

«Η χρήση αυτή στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση εκ μέρους κρατικής οντότητας συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τη Χημικά Οπλα και του διεθνούς δικαίου. Απειλεί την ασφάλεια όλων μας», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Οι τέσσερις δυνάμεις καλούν τη Ρωσία να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων.

Αντίμετρα επεξεργάζεται η Μόσχα

Η Μόσχα εξακολουθεί να επεξεργάζεται αντίμετρα εις βάρος της Βρετανίας μετά την απόφαση του Λονδίνου να απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Μέι: Διακόπτουμε τις σχέσεις μας με τη Μόσχα

Τα σχόλια αυτά έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ και ακολουθούν την ανακοίνωση της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι χθες Τετάρτη ότι το Λονδίνο θα απελάσει ρώσους διπλωμάτες–κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί τόσο μαζικά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Μαρία Ζαχάροβα, «αναμένουμε την υιοθέτηση αντιμέτρων ως απάντηση στην ανακοίνωση της επιβολής μη φιλικών κινήσεων και μέτρων από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Τη δήλωση αυτή έκανε η Ζαχάροβα στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων επισημαίνοντας ότι τα μέτρα θα ληφθούν «στο εγγύς μέλλον».

Τζόνσον: Αδιάσειστες οι αποδείξεις κατά Ρωσίας για υπόθεση Σκριπάλ

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Δύση

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν θέμα της επίθεσης με τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα στο βρετανικό έδαφος, κατηγορώντας παράλληλα τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Δύση.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Βρετανία μπορεί να υπολογίζει στην νατοϊκή αλληλεγγύη, αλλά δήλωσε ότι δεν έχει ζητηθεί από το Λονδίνο η ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας, ούτε έχει διατυπωθεί άλλο αίτημα για την παροχή βοήθειας στην έρευνα για τη χρήση χημικού όπλου στο βρετανικό έδαφος.

«Η επίθεση στο Σάλσμπερι πραγματοποιήθηκε σε πλαίσιο που έχουμε να δούμε πολλά χρόνια», δήλωσε αναφερόμενος στη Ρωσία. «Απαντάμε με διάφορους τρόπους», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Λαβρόφ: Άμεση αντίδραση και αντίποινα στην Βρετανία

Η Ρωσία θα ενημερώσει προηγουμένως τη Βρετανία για τυχόν αντίποινα εις βάρος του Λονδίνου σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ πριν τα ανακοινώσει δημοσίως, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρότι νωρίτερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων RIA είχε μεταδώσει ότι ο Λαβρόφ έχει δεσμευτεί πως θα απελάσει βρετανούς διπλωμάτες ως αντίποινα στην απόφαση της Τερέζα Μέι να απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε την θέση της Μόσχας στην υπόθεση δηλητηρίασης του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του λέγοντας ότι οι βρετανικές κατηγορίες εις βάρος της Ρωσίας είναι απαράδεκτες και οι ενέργειες της κυβέρνησης Μέι εξωφρενικές.

Οι ενέργειες του Λονδίνου στην υπόθεση οφείλονται εν μέρει στην ανικανότητά του να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του σχετικά με το Brexit, είπε ο ρώσος υπουργός, σύμφωνα με το Sputnik.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ρώσο ΥΠΕΞ, το κίνητρο πίσω από τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ πιθανόν να είναι η παρακώλυση της διεξαγωγής στη Ρωσία του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου τον Ιούνιο.

«Νομίζω ότι αυτή η υπόθεση αντανακλά την απελπισία της σημερινής βρετανικής κυβέρνησης, ειδικά ως προς το ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την δέσμευσή τους προς τους πολίτες σε σχέση με την έξοδο από την ΕΕ», είπε ο Λαβρόφ στην ομιλία του στο φόρουμ «Ρωσία-μια χώρα γεμάτη δυνατότητες».

«Η Μόσχα θα είναι έτοιμη να επιστρέψει σε μια συνεργασία με τις Βρυξέλλες όταν οι ευρωπαίοι γείτονές μας χάσουν το ενδιαφέρον τους να ακολουθούν τις αμερικανικές ρωσοφοβικές τάσεις, περιλαμβανομένων των κυρώσεων και των προκλήσεων και όταν, φυσικά, δεν θα υπάρχει πια συμφέρον να ανέχονται τις εξωφρενικές αυτές ενέργειες που βλέπουμε τώρα από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της στοιχειώδους αξιοπρέπειας.

Με ψυχραιμία απαντάμε σε όλα αυτά τα τεχνάσματα, κάτι που είναι προφανές από την επιθυμία μας να συζητήσουμε με όλους τα όποια προβλήματα…και το κάνουμε με σεβασμό, χωρίς υστερία», είπε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.

Ο Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα να αναρρώσει ο Σεργκέι Σκριπάλ ώστε να μπορέσει να ρίξει φως στην υπόθεση, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Παρανοϊκές οι κατηγορίες περί ρωσικής ανάμειξης

Η ίδια κατηγόρησε το Λονδίνο ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με τη Μόσχα στην έρευνα του περιστατικού με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του και είπε ότι η Μόσχα ανησυχεί για τη χρήση χημικών όπλων στη Βρετανία χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμειξης «παρανοϊκές».

«Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι πολλές διπλωματικές νότες διαμαρτυρίας έχουν σταλεί στο Φόρεϊν Όφις μέσω της ρωσικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχαν στόχο να ξεκινήσουν έναν ενεργό διάλογο με τους αξιωματούχους στο Λονδίνο…Λάβαμε επίσημες και χωρίς νόημα απαντήσεις», σημείωσε η Ζαχάροβα και πρόσθεσε ότι συνολικά εστάλησαν τέσσερις νότες.

«Η Βρετανία αρνείται να προσκομίσει βάσιμες πληροφορίες για την υπόθεση. Δεν υπάρχει καμία αναφορά, για παράδειγμα, της παράδοσης στη Ρωσία δειγμάτων της ουσίας που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος. Μπορώ να επιβεβαιώσω και πάλι ότι η Βρετανία δεν έχει δώσει στη Ρωσία πληροφορίες ή λεπτομέρειες που να μπορούν να ρίξουν φως στην κατάσταση».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ διερωτήθηκε μάλιστα πώς άλλες χώρες μπορούν να εκφράσουν αλληλεγγύη προς το Λονδίνο για την υπόθεση Σκριπάλ αν δεν διαθέτουν τις σχετικές πληροφορίες. «Η αλήθεια» για το περιστατικό αποκρύπτεται, κατέληξε η Ζαχάροβα.

Ρωσία: Δώστε μας στοιχεία για τον νευροτοξικό παράγοντα

Ρώσος υπουργός Ενέργειας: «Πολιτικά υποκινούμενη» τυχόν απόφαση του Λονδίνου να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Μόσχα

Ο υπουργός Ενεργείας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι «πληροφορήθηκε» πως η Βρετανία εξετάζει τη μείωση στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει μετά την απόδοση της ευθύνης στη Μόσχα για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ.
Ο Αλεξάντερ Νόβακ είπε στους δημοσιογράφους ότι καθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέγει τη δική της ενεργειακή πολιτική αλλά πρόσθεσε ότι αν το Λονδίνο λάβει μια τέτοια απόφαση, θα θεωρηθεί «πολιτικά υποκινούμενη» και ότι κάτι τέτοιο δεν συμβάλλει στην προώθηση του ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη στο κοινοβούλιο ότι το Λονδίνο βολιδοσκοπεί άλλες χώρες, εκτός της Ρωσίας, για τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Η Μέι είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με την ΕΕ εξακολουθούν να αναζητούν μια ευκαιρία για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο καθώς η Μόσχα φέρεται ότι εκμεταλλεύτηκε αυτή την εξάρτηση για να ασκήσει επιρροή.

Βρετανοί αναλυτές: Δυσανάλογα ήπια απάντηση ή πρώτο στάδιο αντιποίνων η βρετανικές κυρώσεις;

Απελάσεις διπλωματών, αλλά όχι και οικονομικές κυρώσεις: τα βρετανικά αντίποινα κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Σκριπάλ που ανακοινώθηκαν χθες από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι δεν κάνουν τη Μόσχα να τρέμει, αλλά υποδηλώνουν ότι το Λονδίνο κρατά πυρομαχικά για τη συνέχεια, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν μάσησε τα λόγια της όταν παρουσιάσθηκε ενώπιον του κοινοβουλίου για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ερευνών για τη δηλητηρίαση του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο βρετανικό έδαφος.

Το ρωσικό κράτος είναι «ένοχο». Η Μόσχα το αρνείται και καταγγέλλει «χονδροειδή προβοκάτσια».
Η Μόσχα δεν έδωσε καμία αξιόπιστη εξήγηση για την επίθεση. «Αντ΄αυτού, μεταχειρίσθηκε την υπόθεση της χρήσης στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη με σαρκασμό, περιφρόνηση και θράσος», είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοινώνοντας δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας που παρουσιάσθηκε ως «στιβαρή και πλήρης».
Στο μενού των αντιποίνων, η απέλαση 23 ρώσων διπλωματών, το πάγωμα των διμερών επαφών υψηλού επιπέδου και το μποϊκοτάζ από τους βρετανούς υπουργούς και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου αυτό το καλοκαίρι στη Ρωσία.

Οι κυρώσεις είναι τελικά «πολύ λιγότερο ισχυρές από τις αναμενόμενες», τονίζει ο Τζόναθαν Άιλ , υποδιευθυντής του κέντρου αναλύσεων RUSI.

Η Τερέζα Μέι «δεν ανακοίνωσε την απέλαση του ρώσου πρεσβευτή στο Λονδίνο. Πόσο μάλλον την πλήρη διακοπή των σχέσεων με τη Μόσχα», προσθέτει ο αναλυτής σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

Για τον Ματιέ Μπουλέγκ, ερευνητή του βρετανικού κέντρου αναλύσεων Chatham House, οι «σχετικά ήπιες» κυρώσεις έρχονται σε αντίθεση με τη σοβαρότητα των συμβάντων που αποδίδονται στη Μόσχα.

«Υπάρχει μία πολύ σαφής διάσταση ανάμεσα στην ανακοίνωση του γεγονότος ότι η Ρωσία είναι ένα κράτος που επιτίθεται στην Αγγλία, που έχει διαπράξει μία βαριά πράξη, σύμφωνα με την Τερέζα Μέι , επί του βρετανικού εδάφους, και το επίπεδο της απάντησης, που είναι εξαιρετικά ήπια», επιμένει ο αναλυτής.

«Μία στιβαρή απάντηση θα περιείχε σε τελείως συμβολικό επίπεδο την ακύρωση της συμμετοχής της αγγλικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο», γεγονός που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες στη διοργάνωση.
Το Λονδίνο θα μπορούσε να ανακοινώσει «την άμεση λήψη περιοριστικών οικονομικών μέτρων κατά των συμφερόντων ρώσων ολιγαρχών προσκείμενων στο Κρεμλίνο, κυρίως με το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων», λέει ο αναλυτής.

«Κατά τη γνώμη μου, δεν είδαμε τίποτε που θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγή της στάσης του Κρεμλίνου», ιδιαίτερα λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, δηλώνει ο Σαμ Γκριν, εμπειρογνώμονας του King’s College του Λονδίνου.

Την ίδια γνώμη εκφράζει και η βρετανική εφημερίδα The Guardian: το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει 23 διπλωμάτες, που παρουσιάσθηκαν από την κα. Μέι ως «μη δηλωμένοι πράκτορες», «αλλά δεν είναι αυτό το μέτρο ικανό να σταματήσει τη ρωσική κατασκοπεία».

Οσο για το μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου, «οι αξιωματούχοι στη Μόσχα καθόλου δεν νοιάζονται για την παρουσία » υπουργών και μελών της βασιλικής οικογένειας. Η Fifa, άλλωστε, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η βρετανική απόφαση «δεν θα έχει καμία ποιοτική επίπτωση στην διοργάνωση»

Πάντως, σύμφωνα με την Ζυλί Λενάρζ, του Human Security Centre, η απάντηση της βρετανίδας πρωθυπουργού είναι «η αρμόζουσα και μετρημένη» και παραπέμπει σε μία στρατηγική σταδιακών αντιποίνων εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης.

«Ο υπολογισμός της κυβέρνησης έγινε για να αφήσει διάφορες εναλλακτικές στο τραπέζι ανάλογα με την αντίδραση της Ρωσίας», γράφει η αναλύτρια στην συντηρητική Daily Telegraph.

«Πρόκειται εν δυνάμει για ένα πρώτο στάδιο», λέει ο Σαμ Γκριν τονίζοντας ότι το Λονδίνο κερδίζει χρόνο, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για τη δηλητηρίαση.

Για τον Τζόναθαν Άιλ, «η πρωθυπουργός κρατά πυρομαχικά για μία μελλοντική αντιπαράθεση»: εάν η απάντηση της Μόσχας στις βρετανικές κυρώσεις είναι δυσανάλογη…πρέπει να περιμένουμε από το Λονδίνο ότι θα απαντήσει με νέα μέτρα»

Ο αναλυτής βλέπει επίσης στην απάντηση της Τερέζα Μέι «ένα σαφές μήνυμα εκ μέρους των Βρετανών που δεν θέλουν την απόλυτη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα».

Το Πεκίνο ελπίζει σε διευθέτηση της υπόθεσης από Λονδίνο-Μόσχα

Το Πεκίνο ελπίζει ότι η Μόσχα και το Λονδίνο θα μπορέσουν να διευθετήσουν την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι της Βρετανίας με βάση τους διεθνείς κανονισμούς και τον αμοιβαίο σεβασμό μέσα από τον διάλογο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ.

«Παρατηρήσαμε τις δηλώσεις της Ρωσίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτό το ζήτημα και ελπίζουμε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα γεγονότα και ακολουθώντας αυστηρά τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς κανονισμούς, θα μπορέσουν να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσα από διαπραγματεύσεις με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό», είπε ο Λου στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι κομβικής σημασίας η διατήρηση της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.