Η Βρετανία θα απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες σε απάντηση για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, ανακοίνωσε ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
«Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιέννης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών. Εχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν».
Η Ρωσία διέθετε μέχρι σήμερα 59 διπλωμάτες διαπιστευμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απέλαση από το Λονδίνο εδώ και 30 χρόνια θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια.
«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.
Η Μέι ανακοίνωσε επίσης τη διακοπή των διμερών σχέσεων με τη Μόσχα, καθώς και την υποβάθμιση της βρετανικής παρουσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι.
Επειτα από την «αποτρόπαιη αυτή ενέργεια» κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες «δεν μπορεί πλέον να είναι η ίδια. Θα διακόψουμε όλες τις προγραμματισμένες διμερείς επαφές υψηλού επιπέδου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία», είπε διευκρινίζοντας ότι αυτό περιλαμβάνει την «ανάκληση της πρόσκλησης προς τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών» Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Κανείς υπουργός και κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα παραστεί» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, συνέχισε.
Η Βρετανία θα θεσπίσει νόμους που θα ενισχύσουν την άμυνά της απέναντι σε όλες τις μορφές «εχθρικής κρατικής δραστηριότητας», περιλαμβανομένης της ικανότητας να σταματά όσους θεωρεί ύποπτους για τέτοια δραστηριότητα στα σύνορα της χώρας. Σήμερα αυτό γίνεται μόνο για άτομα ύποπτα για τρομοκρατική δράση, ανακοίνωσε η Μέι.
Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας θα εξετάσει εάν η ενίσχυση των εξουσιών αντικατασκοπείας είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση εχθρικών ενεργειών ξένων πρακτόρων στη χώρα.
Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα νομικά μέσα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των μεγάλων εγκληματιών και των διεφθαρμένων ελίτ, δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει θέση στη Βρετανία για τους ίδιους ή για τα χρήματά τους.
Η Βρετανία θα επιδιώξει την ενίσχυση των εξουσιών της στην επιβολή κυρώσεων για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Κάνοντας αυτό, θα πράξουμε ό,τι μας αναλογεί στη διεθνή προσπάθεια για την τιμωρία των υπευθύνων για καταχρήσεις σαν αυτές τις οποίες υπέστη ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι», είπε η πρωθυπουργός.
Αφού ζήτησε χθες εξηγήσεις από τη Μόσχα για τη χρησιμοποίηση ρωσικής παρασκευής χημικού όπλου, του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok, και συγκεκριμένα αφού ζήτησε μία απάντηση από τη Ρωσία για το αν είναι υπεύθυνη για την επίθεση ή αν έχασε τον έλεγχο των αποθεμάτων της επικίνδυνης αυτής ουσίας, η Τερέζα Μέι δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η Μόσχα δεν έδωσε καμία αξιόπιστη εξήγηση για την επίθεση.
«Αντ΄αυτού, μεταχειρίσθηκαν την υπόθεση της χρήσης στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη με σαρκασμό, περιφρόνηση και θράσος», είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός.
«Δεν υπάρχει εναλλακτικό συμπέρασμα στο ότι το ρωσικό κράτος είναι ένοχο για την απόπειρα δολοφονίας του κ. Σκριπάλ και της κόρης του, και για απειλή της ζωής άλλων βρετανών πολιτών στο Σάλσμπερι», είπε.
«Αυτό αποτελεί παράνομη χρήση ισχύος εκ μέρους του ρωσικού κράτους κατά του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι λυπάται για τον δρόμο που ακολούθησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον διπλωματικό τομέα.
«Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα του βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε.
Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι συνομίλησε το τελευταίο 24ωρο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με θέμα τον συντονισμό των προσπαθειών για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων λειτουργίας της διεθνούς τάξης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ορθώσει το ανάστημά του στις απειλές της Ρωσίας, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου η Τερέζα Μέι.
«Χθες τη νύκτα, είδα ότι ο ρώσος πρεσβευτής δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είναι μία χώρα που δέχεται τελεσίγραφα. Ε λοιπόν, εγώ μπορώ να πω…το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μια χώρα που δέχεται απειλές και θα ορθώσει το ανάστημά του απεναντί τους».
Η απάντηση της ρωσικής πρεσβείας στη Βρετανία
«Η απέλαση των ρώσων διπλωματων είναι εχθρική πράξη, εντελώς μη αποδεκτή»
Ρωσικό ΥΠΕΞ
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα τη Βρετανία ότι επέλεξε την αντιπαράθεση παρά τη συνεργασία με τη Ρωσία, δεδομένου του τρόπου που διαχειρίστηκε την υπόθεση του Σεργκέι Σκριπάλ, του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα που δηλητηριάστηκε στη Βρετανία.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ περιγράφει την απόφαση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες από τη Βρετανία, μεταξύ άλλων μέτρων, ως σκανδαλώδη πρόκληση και υποσχέθηκε μια ταχεία απάντηση από τη Ρωσία.
Ενώ η Μόσχα ήταν «έτοιμη» να συνεργαστεί, «η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε την αντιπαράθεση με τη Ρωσία» τονίζεται στο δελτίο τύπου.
«Προφανώς, τα αντίμετρά μας δεν θα αργήσουν» συμπληρώνεται, κάνοντας λόγο για μια «σειρά εχθρικών μέτρων» και μια «αντιρωσική εκστρατεία».
Ταξιδιωτική οδηγία για τη Ρωσία εξέδωσε το Λονδίνο
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποίησε την Τετάρτη τους Βρετανούς πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τη Ρωσία για τον κίνδυνο «εχθρικών αντιδράσεων» απέναντί τους μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή την υπόθεση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.
Το Φόρεϊν Όφις αναθεώρησε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του για τη χώρα αυτή, καλώντας όσους ταξιδεύουν στη Ρωσία να αποφεύγουν τα πολιτικά σχόλια.
«Λόγω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας την πιθανότητα (έκφρασης) αντιβρετανικών αισθημάτων ή παρενόχλησης σε αυτήν την περίοδο» αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.
«Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε σε εγρήγορση, να αποφεύγετε τυχόν διαμαρτυρίες ή διαδηλώσεις και να αποφεύγετε να σχολιάζετε δημοσίως τις πολιτικές εξελίξεις» συνεχίζει το κείμενο αυτό.
Η βρετανική αστυνομία εκτιμά ότι 10.000-20.000 Βρετανοί φίλαθλοι θα ταξιδέψουν στη Ρωσία το καλοκαίρι για το Μουντιάλ.
Η προμήθεια φυσικού αερίου
Στο μεταξύ, η Βρετανία αναζητά άλλες χώρες για να προμηθεύεται φυσικό αέριο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει εναντίον της Ρωσίας μετά τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του σε βρετανικό έδαφος, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
«Θα συνεχίσουμε να συζητούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο για την ενεργειακή ασφάλειά μας αλλά και το ευρύτερο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας» είπε η Μέι όταν ρωτήθηκε από βουλευτές, κατά την ομιλία της στο κοινοβούλιο.
Φέτος η Βρετανία παρέλαβε υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Ρωσία και, συνολικά στην Ευρώπη, το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνεται προέρχεται από τη Ρωσία.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε επίσης ότι έχει ενημερώσει Αμερικανούς αξιωματούχους για τη σοβαρότητα του ζητήματος και θα συνεργαστεί με «όποιον είναι στην (αμερικανική) κυβέρνηση» ώστε να τηρηθεί μια «σκληρή γραμμή» απέναντι στη Ρωσία. Έδωσε την απάντηση αυτή όταν ρωτήθηκε για την ανταπόκριση που έλαβε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον που απολύθηκε την Τρίτη από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Λίγες ώρες πριν καθαιρεθεί από το αξίωμά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε δηλώσει ότι η Ρωσία ευθύνεται πιθανότατα για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ.
«Ο κ. Τίλερσον πράγματι έκανε ένα ηχηρό σχόλιο μετά το επεισόδιο αυτό και είμαι βέβαιη ότι θα συνεργαστούμε με τον αντικαταστάτη του για να διασφαλίσουμε ότι η Αμερική θα είναι ένας από αυτούς του συμμάχους που θα σταθούν στο πλευρό μας», κατέληξε.
Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Εν τω μεταξύ, Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται την Τετάρτη (21.00 ώρα Ελλάδος) κατόπιν αιτήσεως του Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό την ενημέρωση των μελών του σχετικά με την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον τουΣκριπάλ και της κόρης του.
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι η Ρωσία είναι πιθανότατα υπεύθυνη για την επίθεση κατά του Σκριπάλ, ενώ η Μόσχα συνεχίζει ναι αρνείται την εμπλοκή της.
Ρωσία: Δεν έχουμε αποθέματα του νευροπαραλυτικού αερίου, τα καταστρέψαμε όλα
Η Ρωσία έχει καταστρέψει πλήρως τα αποθέματα χημικών όπλων που διέθετε, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντενίς Μαντούροφ.
«Έχουμε καταστρέψει ανεξαιρέτως όλα τα χημικά όπλα που υπήρχαν και είχαν δημιουργηθεί στην Σοβιετική Ένωση. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν επισήμως, παρουσία του ρώσου προέδρου σε απευθείας σύνδεση, καταστράφηκε το τελευταίο βλήμα χημικού όπλου. Για αυτό γενικά δεν έχουμε χημικά όπλα».
Αυτή ήταν η απάντηση του ρώσου υπουργού, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, αν η Ρωσία εξακολουθεί να έχει αποθέματα του νευροπαραλυτικού αερίου Novichok (Νοβιτσόκ).
«Μόνο ο Πούτιν μπορεί να κρίνει τον Λαβρόφ»
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν μπορεί να αξιολογήσει αν είναι ή όχι άξιος για το αξίωμα που κατέχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά μόνο ο ρώσος πρόεδρος μπορεί να τον αξιολογήσει.
Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, με αφορμή τη εκτίμηση που έκανε η βρετανίδα πρωθυπουργός κατά την ομιλία της στην Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι ρώσο υπουργός Εξωτερικών «δεν είναι άξιος γι αυτή την θέση».
Στην σελίδα της στο Facebook η Μαρία Ζαχάροβα, αναφέρει την φράση της Τερέζα Μέι και γράφει στη συνέχεια απευθυνόμενη στην βρετανίδα πρωθυπουργό: «Τερέζα, ο Λαβρόφ είναι ρώσος υπουργός και όχι βρετανός. Και τον αξιολογεί ως υπουργό ο πρόεδρος της Ρωσίας. Αντιλαμβάνομαι ότι θα θέλατε να είναι διαφορετικά, όμως ο δικός σας υπουργός είναι ο Μπόρις Τζόνσον».
Και το ΝΑΤΟ ενεργοποιήθηκε για την υπόθεση Σκριπάλ
Το ΝΑΤΟ κατήγγειλε την Τετάρτη τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» για τα χημικά όπλα και απαίτησε από τη Ρωσία να απαντήσει στις ερωτήσεις που θέτει η Βρετανία.
«Οι Σύμμαχοι συμφώνησαν να θεωρήσουν την επίθεση κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» και απαίτησαν από τη Ρωσία «να απαντήσει στις ερωτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως παρέχοντας πλήρη πληροφόρηση για το πρόγραμμα Νοβιτσόκ στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», αναφέρει η Συμμαχία σε δήλωση που δημοσιοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Στόλτενμπεργκ θα παραχωρήσει αύριο συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Χαίρομαι που οι 29 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενέκριναν μια δήλωση στην οποία εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με το Ηνωμένο Βασίλειο και προσφέρουν την υποστήριξή τους μετά την επίθεση στο Σάλσμπερι», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σε μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε τη χρησιμοποίηση ενός νευροτοξικού παράγοντα στρατιωτικής φύσης που τελειοποίησε η Ρωσία και ενημέρωσε τους Συμμάχους ότι είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να είναι υπεύθυνη για αυτήν», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε επίσης πως πρόκειται για μια τυφλή και απερίσκεπτη επίθεση εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων πολιτών», προστίθεται στο κείμενο.
Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δηλώνουν πως είναι «βαθιά ανήσυχοι για την πρώτη επιθετική χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα στο έδαφος της Συμμαχίας από την ίδρυση του ΝΑΤΟ». Η Συνθήκη για τα χημικά όπλα έχει γίνει, αφότου τέθηκε σε ισχύ το 1997, ένας από τους πυλώνες του παγκόσμιου συστήματος μη εξάπλωσης των εξοπλισμών, υπενθυμίζουν στην ανακοίνωσή τους.
«Το ΝΑΤΟ θεωρεί πως κάθε χρήση χημικών όπλων συνιστά απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», προειδοποίησαν οι Σύμμαχοι.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό δήλωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσει το Παρίσι ποια θα είναι η απάντησή του στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, αφού το Λονδίνο κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία ότι ευθύνεται για την επίθεση αυτή.
Χαρακτηρίζοντας την επίθεση «πολύ σοβαρή ενέργεια» ο Γκριβό σημείωσε ότι το Παρίσι περιμένει τις αποδείξεις προτού να εφαρμόσει οποιοδήποτε αντίμετρο σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον «στρατηγικό σύμμαχό του», τη Βρετανία.
«Από τη στιγμή που θα αποδειχθούν τα στοιχεία, θα ληφθούν αποφάσεις» είπε ο Γκριβό κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Λίγα λεπτά νωρίτερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες και θα διακόψει τις διμερείς σχέσεις του Λονδίνου με τη Μόσχα.
Τουσκ: Πολύ πιθανόν να κρύβεται η Ρωσία πίσω από τη δηλητηρίαση Σκριπάλ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε από το Ελσίνκι πως η Ρωσία βρίσκεται «πολύ πιθανόν» πίσω από τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.
«Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι μετά τη βάρβαρη επίθεση που υποκινήθηκε, πολύ πιθανόν, από τη Μόσχα», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter, στο περιθώριο επίσημης επίσκεψης στη φινλανδική πρωτεύουσα.
Ο Τουσκ δήλωσε πως είναι «έτοιμος» να θέσει την ανοικτή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Βρετανία και τη Μόσχα για την υπόθεση αυτή στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Ο Σεργκέι Σκριπάλ, 66 ετών και η κόρη του Γιούλια, 33 ετών, βρέθηκαν αναίσθητοι στις 4 Μαρτίου σε ένα παγκάκι στο Σάλσμπουριμ στη νοτιοδυτική Αγγλία και μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε «κρίσιμη» κατάσταση.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, να συνταχθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη Ρωσία αντί να ξεκινά έναν «εμπορικό πόλεμο» εναντίον της ΕΕ, σε μια αναφορά για τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ που επιβάλλει η Ουάσινγκτον.
«Για τους αληθινούς φίλους, αυτό θα έπρεπε να είναι προφανές: σε ένα πλαίσιο διάδοσης ψευδών πληροφοριών, παρεμβολής στις εκλογές μας και επιθέσεων με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον ανθρώπων στο έδαφός μας, η απάντηση δεν μπορεί να είναι οι διατλαντικοί τσακωμοί αλλά η διπατλαντική ενότητα», είπε.
Έτοιμη να λάβει μέτρα η Γαλλία
Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό δήλωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσει το Παρίσι ποια θα είναι η απάντησή του στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, αφού το Λονδίνο κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία ότι ευθύνεται για την επίθεση αυτή.
Χαρακτηρίζοντας την επίθεση «πολύ σοβαρή ενέργεια» ο Γκριβό σημείωσε ότι το Παρίσι περιμένει τις αποδείξεις προτού να εφαρμόσει οποιοδήποτε αντίμετρο σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον «στρατηγικό σύμμαχό του», τη Βρετανία.
«Από τη στιγμή που θα αποδειχθούν τα στοιχεία, θα ληφθούν αποφάσεις» είπε ο Γκριβό κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Λίγα λεπτά νωρίτερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες και θα διακόψει τις διμερείς σχέσεις του Λονδίνου με τη Μόσχα.
«Κοινή στάση» απέναντι στη Ρωσία ζητά η Μέρκελ
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τηρήσει κοινή στάση σε ό,τι αφορά την υπόθεση.
«Αντιμετωπίζουμε τα ευρήματα της βρετανικής κυβέρνησης με μεγάλη σοβαρότητα… Θα παρουσιάσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή άποψη» είπε η Μέρκελ σε δηλώσεις της στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD, υπενθυμίζοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
«Βέβαια, εγώ λέω ότι δεν μπορούμε να διακόψουμε κάθε επαφή τώρα. Πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε με τους Ρώσους παρά τις διαφορετικές απόψεις μας», πρόσθεσε.
Στήριξη από Τραμπ και Μέρκελ στην Τερέζα Μέι
Η Τερέζα Μέι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος της εξέφρασε την πλήρη στήριξή του ως προς τα αντίποινα που προτίθεται να λάβει το Λονδίνο σε βάρος της Μόσχας, αλλά και με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή και συντονισμένη απάντηση με άλλους συμμάχους έναντι της επιθετικής συμπεριφοράς της Ρωσίας. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «απειλές περί κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας δεν θα μείνουν αναπάντητες».
Υπό έρευνα 14 θάνατοι επί βρετανικού εδάφους
Στον απόηχο της υπόθεσης Σκρίπαλ, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ραντ, έδωσε εντολή στη Σκότλαντ Γιαρντ και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να ερευνήσουν ξανά τις συνθήκες θανάτου 14 ανθρώπων επί βρετανικού εδάφους για ενδεχόμενη ανάμιξη της Ρωσίας.
Πρόκειται για θανάτους που συνέβησαν σε μια περίοδο δεκαετιών και αφορούν ανθρώπους που είχαν χαρακτηριστεί ως εχθροί του Κρεμλίνου.