Απέρριψε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση της 21χρονης ΤουρκάλαςHalaz Secer, η οποία είχε συλληφθεί με άλλους οκτώ ομοεθνείς της, κουρδικής καταγωγής, λίγο πριν από την άφιξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένοΔεκέμβριο.
Οι Έλληνες δικαστές έκριναν ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη στη γείτονα, με ανοικτό μάλιστα το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί για πράξεις που συνδέονται με τις πολιτικές της πεποιθήσεις, ενώ δεν δίστασαν να μπουν – πρώτη φορά – στην ουσία των κατηγοριών που της αποδίδονται από την Τουρκική Δικαιοσύνη, εκτιμώντας όχι απλά ότι δεν συνιστούν τρομοκρατικές πράξεις αλλά ούτε καν αδικοπραξίες.
Μετά την απόφαση, την οποία υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα περίπου 40-50 αλληλέγγυοι στην αίθουσα,η 21χρονη οδηγήθηκε πάλι στη φυλακή, καθώς κατηγορείται και για αδικήματα στην Ελλάδα (πχ. εκρηκτικά).
Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη – βάσει του τουρκικού αιτήματος έκδοσης – ότι η 21χρονη κατηγορείται για«συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης από το 2007», δηλαδή από ηλικία 10 ετών.
Στο σημείο αυτό στάθηκε ιδιαίτερα η εισαγγελέας Ουρανία Σταθέα, η οποία γενικότερα χαρακτήρισε έωλη την κατηγορία, εκτίμησε ότι δεν υφίσταται δίκαιη δίκη στη γείτονα και πρότεινε στους δικαστές να απορρίψουν το αίτημα.
Την κατηγορία αρνήθηκε από την πλευρά της η 21χρονη.
«Όλα είναι ψέματα. Δεν είμαι μέλος καμίας τρομοκρατικής οργάνωσης. Εγώ το μόνο που ζητούσα είναι δωρεάν εκπαίδευση στη χώρα μου. Από 17 χρονών με συνέλαβαν και με έδιωξαν από το σχολείο. Οι γονείς μου υπέφεραν. Συνέλαβαν ακόμη και τον πατέρα μου μέσα στο σπίτι μας χωρίς να έχει κάνει κάτι», κατέθεσε.