Νέα έκθεση για την επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να έχει κεντρικό ρόλο, αναμένεται να εκδώσουν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Παρότι στην κορυφή της λίστας των κρουσμάτων της επιδημίας βρίσκονται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η Ρουμανία (είχαν καταγραφεί περισσότερα από 10.000 κρούσματα και 36 θάνατοι μέχρι τον Ιανουάριο του 2018) και η Ιταλία (περισσότερα από 4.800 κρούσματα και 4 θάνατοι), εν τούτοις οι Ευρωπαίοι φαίνεται να δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η Ελλάδα κάνει σωστή καταγραφή των κρουσμάτων τα οποία δημοσιοποιεί σε εβδομαδιαία βάση.

Αντιθέτως, για τη Ρουμανία το Ευρωπαϊκό CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) αναφέρει ότι ο αριθμός κρουσμάτων ιλαράς μπορεί να μην είναι ο σωστός. Η συνεχιζόμενη επιδημία στην χώρα –αναφέρουν – έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στην υποβολή εκθέσεων, βάσει των κρουσμάτων, στο ECDC.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, περισσότερα από 20.000 περιστατικά ιλαράς έχουν καταγραφεί σε όλη την Ευρώπη και 49 θάνατοι κατά την περίοδο 2016-2017.Από τα περιστατικά αυτά, τα 14.451καταγράφηκαν το 2017.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ελλάδα, από 1/5/2017 μέχρι 4/3/2018, έχουν καταγραφεί 1.976 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Στη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι, ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Επίσης, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.