Με το νευραλγικό άλλοτε υπουργείο Συντονισμού, παρομοίασε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ο νέος ένοικός του Ι. Δραγασάκης. Στην πρώτη του τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής από τον ορισμό του στο πόστο αυτό, ο κ. Δραγασάκης περιέγραψε τις προκλήσεις που αναλαμβάνει το υπουργείο του το οποίο διαχειρίζεται πόρους, έχει το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μπορεί να συμβάλλει στον συντονισμό των αναπτυξιακών δράσεων. «Το υπουργείο πρέπει να είναι ένα ανοιχτό υπουργείο», είπε χαρακτηριστικά καλώντας σε διάλογο τις πολιτικές δυνάμεις, αφού, όπως είπε, η ανάπτυξη χρειάζεται συναινέσεις.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι χρειάζεται έγκαιρη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, «όχι μόνο γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι πριν χτυπήσει το κουδούνι τις λήξης», όπως είπε αναφερθείς με την έξοδο από το μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο, «αλλά και γιατί σε αυτό το υπουργείο οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει είναι δική μας ιδιοκτησία».
Κατά της προληπτικής γραμμής στήριξης
Ο κ. Δραγασάκης τάχθηκε υπέρ της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο την οποία χαρακτήρισε «ξέφωτο» προκειμένου να λύσουμε τα βαθύτερα προβλήματα. «Χωρίς να υποτιμώ δυσκολίες, η χώρα μετά από μια οδυνηρή εμπειρία έχει φτάσει σε μια λεπτή φάση εξόδου από τα μνημόνια. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», είπε απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ περιέγραψε τους δυο δρόμους που ανοίγονται μπροστά μας:
1. Όπως είπε «ο ένας δρόμος είναι η λεγόμενη προληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή ένα νέο σύμφωνο που πρέπει να πάει στα εθνικά κοινοβούλια και θα έχει την μορφή μνημονίου, άρα δεν θα έχουμε την δυνατότητα να πούμε ότι στεκόμαστε στα πόδια μας για να σχεδιάσουμε το μέλλον μας μόνοι μας».
2. «Ο άλλος δρόμος είναι αντί την προληπτική γραμμή να δημιουργήσουμε τα δικά μας αποθέματα ώστε αν υπάρξουν κάποιες αναταράξεις να έχουμε τον δικό μας κουμπαρά κλειδωμένο», σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 4,5 δις. «Είμαστε σε μια πορεία θετική να χτίσουμε όλο αυτό το απόθεμα», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης
«Έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, είναι μια φάση εξόδου από όλη αυτή την κατάσταση. Θα πρότεινα αυτοσυγκράτηση. Έχουμε ένα σχέδιο με θετική κατεύθυνση και πρόνοια σε ότι αφορά δυσκολίες και κινδύνους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Το «αγκάθι» των «κόκκινων» δανείων
Μεταξύ των σημαντικών «αγκαθιών» που έχει να διαχειριστεί ο κ. Δραγασάκης είναι και το τεράστιο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξουν εκ μέρους των τραπεζών «ενεργητικές πολιτικές και προδραστικές δράσεις» και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν και οι ίδιες οι τράπεζες, όπως είπε. Μάλιστα αναφερθείς σε σχετική σύσκεψη που έγινε χθες Τρίτη 13.3.18, ο υπουργός είπε ότι οι τράπεζες «έχουν σχέδια και προγράμματα», προκειμένου να βρουν τους οφειλέτες, να ξεχωρίσουν ποιοι από αυτούς μπορούν και ποιοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και να προτείνουν λύσεις.