Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ.
H βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό όταν εκτιθέμεθα στην ηλιακή ακτινοβολία και συντελεί μεταξύ άλλων στην διατήρηση του ασβεστίου στα οστά και τα δόντια, καθώς και στην υγεία του μυϊκού συστήματος.
Ωστόσο, εμπεριέχεται και σε τροφές όπως: λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σκουμπρί, ρέγγα, σαρδέλα, κ.α.), στρείδια, μανιτάρια, κρόκος αβγού και φυτική μαργαρίνη.
Κι ενώ τα οφέλη της βιταμίνης D είναι τεκμηριωμένα και γνωστά για την σκελετική υγεία του ανθρώπου, μόλις πρόσφατα έχουν αρχίσει να ανακύπτουν στοιχεία για την θετική επίδρασή της και σε χρόνιες παθήσεις, περιλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου.
«Η συγκέντρωση της βιταμίνης D στον οργανισμό και ο μεταβολισμός της επίσης, καθορίζονται και από την φυλετική καταγωγή. Μέχρι σήμερα, οι μελέτες έχουν γίνει κυρίως σε ευρωπαϊκής καταγωγής άτομα και περιορισμένο αριθμό ανθρώπων ασιατικής προέλευσης. Θελήσαμε λοιπόν να δούμε κατά πόσο τα επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου, γενικά και σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος», εξηγεί ο Δρ Ταϊκι Γιαματζι, από το Εθνικό Αντικαρκινικό Κέντρο της Ιαπωνίας.
Ο Δρ Γιαματζι και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από τη μελέτη Japan Public Health Center-based Prospective (JPHC) Study, στην οποία είχαν λάβει μέρος 33.736 άνδρες και γυναίκες, 40-69 ετών.
Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες είχαν δώσει αναλυτικές πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό τους, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, καθώς και δείγματα αίματος για την μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D.
Τα επίπεδα της βιταμίνης ποίκιλαν ανάλογα με τη στιγμή που είχε ληφθεί το δείγμα αίματος. Όπως ήταν αναμενόμενο ήταν υψηλότερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, συγκριτικά με τον χειμώνα και την άνοιξη.
Μετά την συνεκτίμηση των εποχικών διακυμάνσεων, τα δείγματα χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, από τα χαμηλότερα έως τα υψηλότερα επίπεδα.
Κατά τη διάρκεια των 16 ετών της μελέτης, καταγράφηκαν 3.301 νέες περιπτώσεις καρκίνου.
Η συνδυαστική αξιολόγηση των δεδομένων και η συνεκτίμηση αρκετών γνωστών παραγόντων κινδύνου για καρκίνο (όπως, η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η διατροφή) αποκάλυψε ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονταν με περίπου 20% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου γενικά σε άνδρες και γυναίκες.
Επίσης, μειωμένος ήταν ο κίνδυνος κατά 30-50% για καρκίνο του ήπατος, συγκεκριμένα, με την σχέση να αφορά περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες.
«Δεν εντοπίστηκε συσχετισμός με τον καρκίνο του πνεύμονα ή του προστάτη και κανέναν εκ των άλλων καρκίνων που εξετάσαμε», σημειώνουν οι ερευνητές, αλλά σε κάθε περίπτωση η μελέτη ενισχύει τη θεωρία ότι η βιταμίνη D προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος, αλλά μέχρι ορισμένου σημείου.
Και υπογραμμίζουν ότι τα συμπεράσματα δεν μεταβλήθηκαν όταν ελήφθησαν υπόψη επιπρόσθετοι διατροφικοί