Το επίμονο αίτημα της αντιπολίτευσης για ακρόαση του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με την πώληση αμυντικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, είχε προσκρούσει στην σθεναρή άρνηση της προέδρου της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, κάτι που είχε προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις και καβγάδες.
Η ίδια είχε δηλώσει ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι αναρμόδια εν προκειμένω και ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα την έχει η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων. Ωστόσο, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής με σχετική γνωμοδότησή της δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη της κυρίας Χριστοδουλοπούλου και ουσιαστικά την «αδειάζει», καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στην σχετική γνωμοδοτική έκθεσή της διαπιστώνει ότι η ακρόαση προσώπων από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι υποχρεωτική αν την ζητήσουν τα 2/5 των μελών της (δικαίωμα της μειοψηφίας).
Επίσης, αναφέρει ότι η κλήση προσώπων δεν έχει σχέση με το αν εκκρεμεί κοινοβουλευτικός έλεγχος διότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ασκεί αυτοτελή κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ακόμα, τονίζεται ότι η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων έχει οριοθετημένο αντικείμενο εργασιών, το οποίο εξετάζει τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις αμυντικές συμβάσεις, ενώ η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει αρμοδιότητες διευρυμένες και μπορεί να καλεί κρατικούς λειτουργούς και οποιοδήποτε άλλο δημόσιο πρόσωπο καθώς έχει ευρύ πεδίο έρευνας.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική.