Economist: Ερώτημα για την τύχη της Ελλάδας με το χρέος της

Το ερώτημα για το άν θα φανεί τυχερή για τρίτη φορά η Ελλάδα με την ρύθμιση του χρέους της, αναφέρεται σε δημοσίευμα του ο Economist

Θα φανεί τυχερή για τρίτη φορά η Ελλάδα; Το ερώτημα αυτό θέτει σε δημοσίευμά του ο Economist, αναφερόμενος στη συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στο Eurogroup της Δευτέρας στις Βρυξέλλες για την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, την έξοδο της χώρας απ’ αυτό και τις επικείμενες αποφάσεις των εταίρων για τον τρόπο ρύθμισης του ελληνικού χρέους για να γίνει βιώσιμο.
Το βρετανικό περιοδικό θυμίζει ότι το 2010 η χρεοκοπημένη κυβέρνηση της χώρας έλαβε στήριξη 110 δισ. ευρώ για τη διάσωση της χώρας. «Επρόκειτο για την αρχή της κρίσης που στοίχισε σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και οδήγησε την Ελλάδα σε συρρίκνωση της οικονομίας της κατά το ένα τέταρτο», αναφέρει ο Economist.
Ακολούθησαν δύο ακόμα «πακέτα» διάσωσης, ύψους 130 δισ. ευρώ το 2012 και 86 δισ. ευρώ το 2015. Τον Αύγουστο, όμως, «αν πάνε όλα καλά η Ελλάδα θα βγει από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και (με τύχη) θα απολαύσει μεταρρυθμίσεις στο δανειακό της πρόγραμμα», υπογραμμίζει το περιοδικό.
«Οι υπουργοί Οικονομικών στη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες θα αναγνωρίσουν την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης. Η τελευταία δόση των επίσημων δανείων θα εκταμιευθούν αργότερα το Μάρτιο. Αλλά για τους Ευρωπαίους παραμένουν ορισμένα δύσκολα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουν: ποια μέτρα θα πάρουν για να ανακουφίσουν το δυσθεώρητο ελληνικό χρέος που φθάνει στο 180% του ΑΕΠ και πώς θα επιτηρούν την πρόοδο της χώρας μετά την έξοδο από το επίσημο πρόγραμμα διάσωσης», γράφει το ειδικευμένο σε οικονομικά θέματα περιοδικό.
Πέρα από αυτά, ωστόσο, ο Economist σημειώνει ότι το μεγαλύτερο από όλα τα προβλήματα που αφορούν την Ελλάδα είναι εσωτερικό. «Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας χωλαίνει και σε πολλές περιπτώσεις οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος δεν έχουν συντελεστεί. Οι νέοι της Ελλάδας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία και την αβεβαιότητα, φεύγουν ομαδικά από τη χώρα. Το πρόγραμμα διάσωσης μπορεί να εκπνέει αυτό το καλοκαίρι, αλλά οι αγωνίες της Ελλάδας θα συνεχιστούν», καταλήγει το δημοσίευμα του το βρετανικού περιοδικού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.