Η τελευταία ευκαιρία του ΠΑΟΚ

Το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, που είναι προγραμματισμένο να γίνει σήμερα το απόγευμα, έπρεπε να είναι ένα είδος τελικού του πρωταθλήματος - το ματς στο οποίο θα κριθούν τα πάντα.

Το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, που είναι προγραμματισμένο να γίνει σήμερα το απόγευμα, έπρεπε να είναι ένα είδος τελικού του πρωταθλήματος –το ματς στο οποίο θα κριθούν τα πάντα. Τρεις εβδομάδες πριν, πολλοί πίστευαν πως ο ΠΑΟΚ κερδίζοντας αυτό το ματς θα μπορούσε να οργανώσει ταυτόχρονα και τη φιέστα της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ γυρνούσε κατάκοπη από το παγωμένο Κίεβο, μετά το ματς με την Ντινάμο, κι έπρεπε να πάει στο Περιστέρι να αγωνιστεί με τον Ατρόμητο. Η πρόβλεψη ότι δεν θα τα καταφέρει να κερδίσει επιβεβαιώθηκε. Ο ΠΑΟΚ όφειλε να βρει δύο νίκες στα ματς με τον Ολυμπιακό (εντός έδρας) και τον Αστέρα (εκτός έδρας). Τα παιχνίδια αυτά θεωρούνται (και πολύ σωστά) αρκετά δύσκολα, όμως οι νίκες θα του έδιναν τη δυνατότητα να υποδεχτεί την ΑΕΚ με ένα τεράστιο αβαντάζ: για να πάρει άλλωστε μια ομάδα το πρωτάθλημα πρέπει να κερδίσει και κάποιο δύσκολο ματς. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να χάσει πρωτόδικα το ματς στα χαρτιά από τον Ολυμπιακό και ηττήθηκε στην Τρίπολη, παρ’ όλο που είχε ισοφαρίσει τον Αστέρα με ένα αυστηρό πέναλτι του Πρίγιοβιτς στο 95′! Συγχρόνως κατάφερε να τιμωρηθεί πάλι η έδρα του και να υποδεχτεί την ΑΕΚ σήμερα χωρίς τους οπαδούς του στο γήπεδο: αυτοί ολόκληρη την εβδομάδα διαμαρτύρονταν, ελπίζοντας να ανατραπούν τα δεδομένα της πρωτόδικης απόφασης. Είναι προγραμματισμένο να το κάνουν και σήμερα.

Η προϊστορία των «πρέπει»

Η αλήθεια είναι ότι η ήττα του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη και οι δικαστικές του περιπέτειες τον φέρνουν σε δύσκολη θέση. Οποια κι αν είναι η τελική απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων ο ΠΑΟΚ για να έχει ελπίδες να ξαναβρεθεί στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος πρέπει να κερδίσει, και αυτό το «πρέπει» δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για την ομάδα του Ρασβάν Λουτσέσκου. Πριν από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, όσες φορές ο ΠΑΟΚ βρήκε μπροστά του αυτό το «πρέπει» δυσκολεύτηκε πολύ για να κερδίσει. Επρεπε να κερδίσει κάποιο από τα ντέρμπι του πρώτου γύρου με αντιπάλους την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό: τα έχασε και τα δύο. Επρεπε να περάσει από έδρες ομάδων της Νότιας Ελλάδας, στις οποίες παραδοσιακά αντιμετωπίζει προβλήματα, για να δείξει ότι εφέτος αγωνιστικά ωρίμασε: δεν κατάφερε να νικήσει ούτε τον Λεβαδειακό ούτε τον Απόλλωνα Σμύρνης ούτε τον Πανιώνιο στο πρωτάθλημα –στο Κύπελλο, χωρίς άγχος, τον κέρδισε κάνοντας περίπατο. Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να διοργανώσει σωστά το ματς με τον Ολυμπιακό, διότι μετά τα επεισόδια στα Γιάννενα είχε χτυπήσει ένα καμπανάκι συναγερμού για τη συμπεριφορά των οπαδών του. Παρά τις εκκλήσεις στους οπαδούς ένα αντικείμενο χτύπησε τον προπονητή του Ολυμπιακού προτού αρχίσει το ματς, ενώ μετά τη διακοπή υπήρξαν και επεισόδια μεγάλα ανάμεσα στους οπαδούς του και την αστυνομία. Τέλος, έπρεπε, μετά τη διακοπή της Τούμπας, να πάει στην Τρίπολη και να δείξει ότι έχει αέρα πρωταθλητή, και αυτό το πρέπει τον γέμισε άγχος. Σήμερα έχει μπροστά του ένα ματς που κι αυτό πρέπει να το κερδίσει. Με βάση τα προηγούμενα, δεν θα του είναι εύκολο.

Ομάδα με χαρακτήρα

Αυτή η διαφορά στον χαρακτήρα είναι και η σημαντικότερη που έχει από την ΑΕΚ. Και η Ενωση είχε μέχρι τώρα τα πάνω της και τα κάτω της σε αυτό το πρωτάθλημα. πέταξε βαθμούς στο ΟΑΚΑ με τον Ατρόμητο και τον Απόλλωνα, δεν κέρδισε στην Ξάνθη όταν μπορούσε να ξεμακρύνει στη βαθμολογία από τους διώκτες της, έχασε και αυτή από τον Αστέρα στην Τρίπολη. Ομως έχει καλύτερη συμπεριφορά στα ντέρμπι. Κέρδισε τον ΠΑΟΚ, μολονότι βρέθηκε να παίζει με παίκτη λιγότερο από το 10ο λεπτό, έφτασε δυο φορές στη νίκη με τον Ολυμπιακό ανατρέποντας το σε βάρος της σκορ, ισοφάρισε τον μαχητικό και καλύτερό της εκείνο το βράδυ ΠΑΟ στη Λεωφόρο με ένα γκολ του Λιβάγια στις καθυστερήσεις. Η ΑΕΚ, αν τα ματς τελείωναν στο 85ο λεπτό, θα είχε 8 πόντους λιγότερους στη βαθμολογία, και αυτό λέει πολλά για το τεράστιο πείσμα της. Είναι επίσης μια ομάδα που έχει έναν προπονητή που γνωρίζει την τέχνη της ισοπαλίας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Η ΑΕΚ έφερε οκτώ ισοπαλίες στο Γιουρόπα λιγκ –αυτό και μόνο δείχνει πως τον τρόπο να αποδράσει χωρίς ήττα από την Τούμπα τον ξέρει. Το αληθινό ενδιαφέρον του ματς είναι αν ο ΠΑΟΚ θα έχει το καθαρό μυαλό για να διεκδικήσει μια νίκη που είναι το μόνο αποτέλεσμα που θα τον κρατήσει ζωντανό στη μάχη του πρωταθλήματος –ανεξάρτητα από την τύχη της έφεσης για την τιμωρία στο ματς με τον Ολυμπιακό. Το καθαρό μυαλό προϋποθέτει ψυχραιμία. Οι καβγάδες που είδαμε στην Τρίπολη, στο τέλος του ματς του ΠΑΟΚ με τον Αστέρα, με πρωταγωνιστές παράγοντες και φροντιστές του Δικεφάλου, μαρτυρούν ότι τα νεύρα όλων στην Τούμπα είναι τεντωμένα.

Μακριά κι αγαπημένοι

Με την ΑΕΚ θα ταξιδέψει στην Τούμπα και ο διοικητικός ηγέτης της, ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης. Είναι λίγες οι φορές εφέτος που έχει συνοδέψει την ομάδα της ΑΕΚ εκτός έδρας. Σίγουρα θα συναντήσει τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδη – είναι αμφίβολο, όμως, αν εφέτος θα φάνε μαζί, όπως πέρυσι στον Βόλο, πριν από τον περίφημο τελικό του κυπέλλου. Οι δύο δεν είχαν τις σχέσεις αγάπης που είχαν κάποτε, είναι όμως αρκετά προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους – δημοσίως κανείς δεν έχει θίξει τον άλλον. Οι δύο συνεργάστηκαν για να εκλεγεί στην ΕΠΟ η τωρινή διοίκηση του κ. Βαγγέλη Γραμμένου και στην ομοσπονδία τοποθετήθηκαν άνθρωποί τους. Στην ΕΠΟ σήμερα δουλεύει ως γενικός διευθυντής ο πρώην γενικός διευθυντής της ΑΕΚ κ. Αλέξης Δέδες, αλλά έχει προσληφθεί ως υπεύθυνος εθνικών ομάδων και ο πρώην αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ κ. Ζήσης Βρύζας. Από τον τρόπο λειτουργίας της ομοσπονδίας έχουν και οι δύο παράπονα πάντως. Ο κ. Μελισσανίδης επισκέφθηκε την ΕΠΟ πρόσφατα για να εκφράσει παράπονα για τη διαιτησία (κάποιοι κακόβουλοι λένε πως διαμαρτυρήθηκε για τις διαιτησίες του ΠΑΟΚ, χαρακτηρίζοντάς τες «υπερβολικά καλές»), ενώ ο κ. Σαββίδης είπε στον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού κ. Σάββα Θεοδωρίδη στα αποδυτήρια της Τούμπας πως ό,τι γίνεται στην ΕΠΟ το μαθαίνει τελευταίος! Για τις αντικαταστάσεις των αρχιδιαιτητών λένε ότι ενημερώθηκε από τις εφημερίδες. Η σχέση των δύο ανδρών βασίζεται σε μια αμοιβαία καχυποψία: το «μακριά κι αγαπημένοι» είναι η φωτογραφία της μετά τον τελικό του Βόλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.