Προανακριτική στα… τυφλά για τη Novartis

Η αποχώρηση του ΚΚΕ από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Η αποχώρηση του ΚΚΕ από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ο Περισσός είχε προειδοποιήσει ότι αν η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΝΕΛ αρνούνταν να μπει η Επιτροπή στην ουσία της διερεύνησης της υπόθεσης, με κλήτευση μαρτύρων, εξέταση των στοιχείων κ.λπ., τότε θα αποχωρούσε. Μπορεί, βεβαίως, η Επιτροπή να μην έχει οριστικοποιήσει το πώς θα κινηθεί, ωστόσο από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις διαφαίνεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί στο να εξετάσει το θέμα της αρμοδιότητάς της ως προς τη διερεύνηση των αδικημάτων που περιγράφονται και ακολούθως να επιστρέψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Πρακτικά πρόκειται για ένα αδίκημα, της δωροδοκίας-δωροληψίας, καθώς η πλειοψηφία θεωρεί ότι η απιστία έχει παραγραφεί, ενώ το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που προστέθηκε στο «κατηγορητήριο» ανήκει ούτως ή άλλως στην αρμοδιότητα του φυσικού δικαστή. Ωστόσο, η αποχώρηση του ΚΚΕ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου καθώς επιτάχυνε τις εξελίξεις όσον αφορά τη στάση που προτίθενται να τηρήσουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεδομένης της απαίτησής τους να γίνει ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και να κληθούν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες «με ή χωρίς κουκούλα», όπως λένε χαρακτηριστικά στη ΝΔ.

Προς αποχώρηση και η ΝΔ


Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται ένα βήμα προτού πάρει και αυτό τον δρόμο της αποχώρησης, αν επιβεβαιωθεί –εντός της εβδομάδας –ότι η πλειοψηφία δεν είναι διατεθειμένη να μπει στην ουσία. Στην προχθεσινή συνεδρίαση της Προανακριτικής οι βουλευτές της ΝΔ βρέθηκαν μόλις ένα βήμα πριν από την αποχώρησή τους καθιστώντας σαφές ότι αν δεν υπάρξει δέσμευση για την κλήτευση των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, στις καταθέσεις των οποίων άλλωστε εδράζεται η εμπλοκή των ονομάτων των δέκα πολιτικών προσώπων, αλλά και όσων ακόμη κριθεί αναγκαίο, τότε δεν έχουν καμία θέση να παραμείνουν. Το «μήνυμα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σαφές: «’Η θα μπούμε στην ουσία της υπόθεσης, καθώς η Επιτροπή είναι αρμόδια προς τούτο, ή θα αποχωρήσουμε».

Οι βουλευτές της ΝΔ θα είχαν αποχωρήσει ήδη αν η πλειοψηφία, με έναν ελιγμό, δεν άφηνε ανοιχτό το θέμα του προσδιορισμού και προγραμματισμού του έργου της. «Θα περιμένουμε να οριστικοποιηθεί αυτό και αναλόγως θα πράξουμε» έλεγε ο Γ. Γεωργαντάς, ενώ και η ΔΗΣΥ περιμένει τις σχετικές αποφάσεις της πλειοψηφίας προκειμένου να εξετάσει τη δική της στάση. «Μένουμε και ζητούμε συγκεκριμένα πράγματα όσον αφορά την αρμοδιότητα της επιτροπής» σημείωνε χαρακτηριστικά ο Θ. Παπαθεοδώρου, προειδοποιώντας: «Περιμένουμε τις απαντήσεις της πλειοψηφίας».

Η παρουσία Βενιζέλου

«Πιστεύουμε ότι η επιτροπή ακολουθεί τον δρόμο της διαλεύκανσης, που σημαίνει καταδίκη όσων είναι ένοχοι και απαλλαγή όσων είναι αθώοι» υπογράμμιζε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλος, ο οποίος είναι ο εισηγητής του κόμματος στην Προανακριτική. Είναι και ο άνθρωπος που θα κληθεί να αναχαιτίσει το «τσουνάμι» νομικών επιχειρημάτων που διατυπώνει ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ –και εκ των παραπεμφθέντων –Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος θα περάσει το κατώφλι της Προανακριτικής την προσεχή Τρίτη το απόγευμα μετά από σχετικό αίτημά του, το οποίο διατυπώνεται σε δύο επιστολές του, προκειμένου να εκθέσει τις ενστάσεις του, αφού, όπως λέει, «καθίσταται προφανές ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είχε κάνει εξαρχής την επιλογή να αποφύγει, με κάθε δυνατό τρόπο, την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, με την τακτική της πλειοψηφίας «οι ανώνυμοι μάρτυρες προστατεύονται, ψευδομαρτυρούν και συκοφαντούν ελευθέρως, η κυβέρνηση λασπολογεί με πάθος και στη συνέχεια εμποδίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης από την επιτροπή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να επιληφθεί λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας για τα πολιτικά πρόσωπα!».
Η παρουσία του κ. Βενιζέλου στην επιτροπή σηματοδοτεί για την πλειοψηφία το άνοιγμα του κύκλου των πολιτικών προσώπων που παραπέμφθηκαν, ενώ η αντιπολίτευση θεωρεί ότι οι δέκα πολιτικοί θα πρέπει να κληθούν αφού προηγουμένως έχουν καταθέσει οι βασικοί μάρτυρες. Πάντως ο κ. Παρασκευόπουλος επιμένει ότι «κάνουμε ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής» ξεκαθαρίζοντας από την πλευρά του ότι «πρώτα θα δούμε αν όντως η επιτροπή είναι αρμόδια να κρίνει τις κατηγορίες και ή θα κάνει ανάκριση ή θα αφήσει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.