Εχουν περάσει σχεδόν οκτώ χρόνια από την τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο είχε εκδώσει τον Απρίλιο του 2010, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από την είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο, ετήσια έντοκα γραμμάτια με απόδοση στο 4,85%.
Ετσι ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε την ερχόμενη Τετάρτη 14 Μαρτίου να δημοπρατήσει 12μηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 625 εκατ. ευρώ λήξεως 15 Μαρτίου 2019, ώστε με την κίνηση αυτή να προστεθεί στην καμπύλη των αποδόσεων και τίτλος ετήσιας διάρκειας. Η έκδοση των δωδεκάμηνων εντόκων θα είναι αισθητά χαμηλότερη του 1,6 δισ. ευρώ που μετακυλίεται σήμερα μέσω των τρίμηνων έντοκων γραμματίων.
Ετσι θα περάσει, όπως λέγεται, το σήμα στην αγορά πως οι ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδος είναι ελεγχόμενες, την ώρα μάλιστα που το δωδεκάμηνο έντοκο θα ωριμάσει όταν πλέον η χώρα δεν θα είναι σε πρόγραμμα, ενώ εκτιμάται πως θα επιτύχει ένα επιτόκιο στην περιοχή του 1,6%.
Συνολικά, επίσης, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μετά τις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκαν.
Η απόδοση του 10ετούς κινείται στο 4,1% από το σχεδόν 4,5% που βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα, ενώ και η απόδοση του νέου 7ετούς υποχώρησε στο 3,8% από σχεδόν 4,1% που βρέθηκε μετά την έκδοσή του, η οποία ολοκληρώθηκε όμως στο 3,5%.
Καθώς μόνο το 20% του ελληνικού χρέους διαπραγματεύεται στην ελεύθερη αγορά, τα hedge funds που κυριαρχούν προχωρούν σε τέτοιες στρατηγικές ώστε να κερδίζουν περισσότερα από τις διακυμάνσεις των τιμών.
Εν τω μεταξύ, ένα βήμα πριν από το τέλος του QE έγινε την Πέμπτη, καθώς η ΕΚΤ χαλάρωσε τη φρασεολογία της για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Η UBS αναμένει περαιτέρω αλλαγές στη φρασεολογία πριν από μια απόφαση –τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο –να τερματίσει το QE τον Σεπτέμβριο, με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων να προβλέπεται για το καλοκαίρι του 2019.
Η απόφαση της ΕΚΤ ενισχύει τις προσδοκίες για υψηλότερες αποδόσεις μεσοπρόθεσμα των ομολόγων της ευρωζώνης, μια εξέλιξη που είναι αρνητική και για το κόστος δανεισμού της Ελλάδος, η οποία μετά τον Αύγουστο θα πρέπει να αναχρηματοδοτεί το χρέος της από τις αγορές.
Δεδομένου μάλιστα ότι οι οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες επιδίδονται στην αγορά, υποστηρίζεται πως μια πρόσθετη βοήθεια, όπως π.χ. ο ESM να διαδραματίσει τελικά έναν ρόλο εγγυητή των νέων εκδόσεων για μια περίοδο με σκοπό την επίτευξη λογικών επιτοκίων, ίσως καταστεί αναγκαία.

Οι τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

Σύσταση «αγοράς» με τιμή-στόχο τα 2,36 ευρώ για την μετοχή της Alpha Bank και «ουδέτερη θέση» με τιμές-στόχους τα 0,88 ευρώ για τη Eurobank, τα 0,28 ευρώ για την Εθνική και τα 3,10 ευρώ για την Πειραιώς εξέδωσε η Goldman Sachs

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ