«Κωλοτούμπας» πάντως δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Από την προεκλογική του εκστρατεία είχε διακηρύξει προς πάσα κατεύθυνση ότι αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου για να προστατεύσει την εγχώρια βιομηχανία και τους αμερικανούς εργαζομένους στον κλάδο. Το μοιραίο (της εκλογής) συνέβη και στους σχεδόν 14 μήνες που μεσολάβησαν από την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο έχει επανειλημμένα αποδείξει πως σιγά-σιγά, μία προς μία, υλοποιεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις.
Ακόμα και αν έχει καταστροφικές επιπτώσεις και για την αμερικανική και για την παγκόσμια οικονομία, ακόμα και αν σύμπας ο πλανήτης τον προειδοποίησε να το ξανασκεφτεί, ακόμα και αν έχασε τον ικανότατο και τελευταίο (ίσως) οπαδό της κοινής λογικής σύμβουλό του (μιλάμε για τον επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου Γκάρι Κον), ο Τραμπ υπέγραψε την περασμένη Πέμπτη την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου στις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ υπέγραψε με το σύνηθες, πεισματικά φανατισμένο ύφος του πολιτικού αγνωστικιστή, περιστοιχισμένος από εργαζομένους στον κλάδο του μετάλλου που φορούσαν τις φόρμες της δουλειάς, καθαρές βέβαια, ώστε να καταλάβουν όλοι ότι ο πρόεδρος για τα συμφέροντα των εργαζομένων πασχίζει. Ο πρόεδρος υπέγραψε στο τέλος μιας ημέρας που χαρακτηρίστηκε από «πρωτοφανή αταξία και δυσλειτουργία στον Λευκό Οίκο, ακόμα και για μια διακυβέρνηση συνηθισμένη στο καθημερινό χάος» όπως χαρακτηριστικά μετέδωσε το Bloomberg.
Η απόφαση επιβολής μέτρων οικονομικού προστατευτισμού, που θα εφαρμοστεί σε 15 ημέρες από την υπογραφή της, εξαιρεί τον Καναδά και το Μεξικό για να μην τιναχτεί στον αέρα η επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής που βρίσκεται σε εξέλιξη. Λόγους «εθνικής ασφαλείας» επικαλέστηκε ο Τραμπ για να εξαιρέσει τις δύο γειτονικές χώρες –ο Καναδάς μάλιστα είναι η κορυφαία χώρα εξαγωγών χάλυβα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια απόφαση έντονα διαφιλονικούμενη, καθώς ακόμα και μέλη του Κογκρέσου και στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που διαπνέονται από τις αρχές του ελεύθερου εμπορίου και των ανοικτών αγορών έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους γι’ αυτό το κρεσέντο οικονομικού εθνικισμού του Λευκού Οίκου.
Ξεκινούν εχθροπραξίες
Ο Τραμπ πάτησε το κουμπί του πολέμου του χάλυβα και οι ενέργειες της Ουάσιγκτον δεν θα μείνουν, ασφαλώς, αναπάντητες από τους εμπορικούς της εταίρους, οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει να καταρτίζουν λίστες με τα αμερικανικά προϊόντα που θα δασμολογήσουν δίκην αντιποίνων. Η αρμόδια για θέματα Εμπορίου επίτροπος της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρεμ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, αποκάλυψε ότι μεταξύ των αμερικανικών προϊόντων που θα δασμολογηθούν περιλαμβάνονται ενδύματα (τζιν και μπλουζάκια) της Levi’s, μοτοσικλέτες Harley-Davidson, ουίσκι μπέρμπον, πορτοκαλάδες από τη Φλόριδα, ακόμη και φιστικοβούτυρο. Στα προϊόντα αυτά η ΕΕ θα επιβάλει δασμούς 25% που υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν περί τα 3,5 δισ. δολάρια ετησίως.
Η Βραζιλία και η Ιαπωνία αναμένεται να ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες λίστες με αμερικανικά προϊόντα που θα δασμολογήσουν, ενώ ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είπε ότι η χώρα του βλέπει τις ΗΠΑ ως εταίρο και όχι ως αντίπαλο. Ο Γουάνγκ προειδοποίησε ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα ζημιώσει όλους τους εμπλεκομένους, αλλά πρόσθεσε ότι, αν χρειαστεί, η χώρα του θα δώσει την «απόλυτα δικαιολογημένη και αναγκαία απάντηση». Πλήθος ανώτατων αξιωματούχων κρατών, ενώσεων κρατών καθώς και διεθνών οργανισμών και θεσμών (μεταξύ αυτών η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ) είχαν απευθύνει την περασμένη εβδομάδα εκκλήσεις προς τις ΗΠΑ και τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο να μην προχωρήσει σε δασμολογήσεις, επισημαίνοντας ότι ένας εμπορικός πόλεμος έχει μόνο ηττημένους.
Και στις ΗΠΑ έως την τελευταία στιγμή καταβλήθηκαν προσπάθειες να μεταπειστεί ο Τραμπ. Την Πέμπτη ο παραιτηθείς προεδρικός σύμβουλος Γκάρι Κον συγκέντρωσε ομάδα από αμερικανούς μάνατζερ επιχειρήσεων που καταναλώνουν χάλυβα και αλουμίνιο ως πρώτη ύλη και ζήτησε να συναντηθούν με τον πρόεδρο για να του εξηγήσουν γιατί οι δασμοί εν τέλει θα αποβούν εις βάρος και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων αλλά και των καταναλωτών. Ο Τραμπ δεν τους δέχθηκε.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ