Οπισθεν ολοταχώς στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων

Η κυβέρνηση ανακρούει πρύμναν σε όσα μέχρι πρότινος υποσχόταν για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην προτεραία κατάσταση, μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

Η κυβέρνηση ανακρούει πρύμναν σε όσα μέχρι πρότινος υποσχόταν για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην προτεραία κατάσταση, μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.
Το υπουργείο Εργασίας «άρχισε τις εκπτώσεις», αποσύροντας μία από τις δύο αρχές των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τις οποίες η κυρία Εφη Αχτσιόγλου υποσχόταν –με τέσσερις συνεχόμενες επίσημες δηλώσεις της –ότι θα επαναφέρει το καλοκαίρι.
Η «κυβερνητική αναδίπλωση» καταγράφεται στην ατζέντα των συνομιλιών που ξεκίνησε προσφάτως η κυρία Αχτσιόγλου με τους κοινωνικούς εταίρους για θέματα της αγοράς εργασίας. Εκεί διαπιστώνονται σοβαρές τροποποιήσεις στα θέματα των συνομιλιών σε σχέση με αυτά που υποσχόταν μέχρι πρότινος.
Συγκεκριμένα, οι συζητήσεις περιλαμβάνουν τα εξής: την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας και την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.
Ωστόσο, μέχρι πρότινος, η υπουργός Εργασίας όταν αναφερόταν στα θέματα των συλλογικών συμβάσεων που θα επανέλθουν μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου σημείωνε ότι θα επαναφέρει:
l Πρώτον, την επεκτασιμότητα, δηλαδή τη δυνατότητα του υπουργείου Εργασίας να επεκτείνει σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου ή επαγγέλματος μια κλασική συλλογική σύμβαση.
l Δεύτερον, την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, κατά τη διαδικασία εφαρμογής των συμβάσεων (οι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις υπερισχύουν έναντι των δυσμενέστερων).
Η επαναφορά της δεύτερης αρχής δεν αναφέρεται πλέον πουθενά στην ατζέντα των συνομιλιών του υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους, ούτε τέθηκε κατά τις δύο πρώτες συναντήσεις της κυρίας Αχτσιόγλου με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Διαπραγματεύσεις

Πάντως, οποιαδήποτε κι αν είναι η κατάληξη των συζητήσεων γύρω από τα θέματα που τίθενται στον συγκεκριμένο κύκλο επαφών της υπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους, τα ζητήματα αυτά θα κριθούν κατά τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από τις οποίες θα προσδιορισθεί και το μεταμνημονιακό καθεστώς της χώρας.
Οπως είναι γνωστό, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν «στη διατήρηση κατά τη μεταμνημονιακή εποχή των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που έγιναν και αφορούν τη φορολογική πολιτική, το συνταξιοδοτικό καθεστώς και την αγορά εργασίας».
Ως εκ τούτου, είναι αμφίβολο κατά πόσο οι υποσχέσεις αυτές μπορούν να εφαρμοστούν, καθώς οι δανειστές θέτουν ευθέως ζήτημα διατήρησης των αλλαγών που έχουν επέλθει με την εφαρμογή των τριών μνημονίων, προκειμένου να παρέχουν την απαραίτητη«γραμμή στήριξης της οικονομίας»στη μεταμνημονιακή περίοδο.
Η «περιορισμένη ατζέντα» την οποία θέτει η υπουργός στις πρώτες συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους περιέχει τα εξής:
n Επεκτασιμότητα συλλογικών συμβάσεων εργασίας.Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι θα επαναφέρει, από τον Αύγουστο του 2018, τη δυνατότητα επέκτασης των συμβάσεων στο σύνολο του κλάδου. Παλαιότερα η επέκταση γινόταν με απόφαση του υπουργού Εργασίας. Με τις αλλαγές του Μνημονίου που ισχύουν μέχρι και σήμερα κάθε κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική δεσμεύει μόνο τα μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που εκπροσωπούνται από το σωματείο που υπογράφει. Η κυβέρνηση συζητεί –όχι την πλήρη επαναφορά τού προ των μνημονίων καθεστώτος –αλλά την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων στο σύνολο του κλάδου, όταν υπογράφονται από εργοδότες που καλύπτουν το 50% των εργαζομένων του κλάδου.
n Μεσολάβηση και Διαιτησία ΟΜΕΔ.Τοδικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία καταργήθηκε με τους μνημονιακούς νόμους, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέτρεψε τη διάταξη αυτή κρίνοντας ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Το υπουργείο –μετά την απόφαση –βολιδοσκοπεί τους κοινωνικούς εταίρους και αναζητεί λύση στο θέμα αυτό το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
n Τροποποίηση της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ρύθμιση που θα αλλάζει την αρχιτεκτονική του προστίμουπου σήμερα είναι στα 10.500 ευρώ και θα είναι ηπιότερο με τους εργοδότες που επιλέγουννα προσλάβουντον αδήλωτο εργαζόμενό τους με σύμβαση πλήρους απασχόλησης. Στην περίπτωση αυτήτο πρόστιμο θα μειώνεται στο μισό και η επιχείρηση θα καταβάλλειασφαλιστικέςεισφορέςυπέρ του εργαζομένου. Σε περίπτωση υποτροπής, οι ποινές θα γίνονται αυστηρότερες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.