Διαγωνισμοί για εγκατάσταση 2,6 GW (γιγαβάτ) Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα γίνουν την επόμενη διετία, σύμφωνα με ταπρώτα αποτελέσματα του ενεργειακού σχεδιασμού ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Και όπως δήλωσε προσφάτως ο υπουργός Ενέργειας κ.Γιώργος Σταθάκης, αφορούν επενδύσεις 2,5-3 δισ. ευρώ.
Στην Ελλάδα, το 2017 έκλεισε ως το δεύτερο πιο επιτυχές έτος από πλευράς νέων αιολικών εγκαταστάσεων με 282 MW (μεγαβάτ), αν και το ετήσιο ρεκόρ του 2011 (313 MW) δεν έχει καταρριφθεί.
Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει κάποιο από τα μεγάλα έργα αιολικών επενδύσεων στο λεγόμενο τόξο του Αιγαίου, όπως το «Καφηρέας» των154 MWτης ιταλικής Enel (προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ), το οποίο ξεμπλόκαρε από το ΣτΕ, και το όμορο σε αυτό «Καρυστία» των 156 MW της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς και τα έργα του Ομίλου Κοπελούζου στις Κυκλάδες και το «Αιγαίο» του Ομίλου Eunice Energy Group σε ακατοίκητες βραχονησίδες του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, ισχύος 582 MW.

Γεωστρατηγική δυναμική

Τα συγκεκριμένα έργα συμπεριλαμβάνουν και την κατασκευή υποβρύχιου δικτύου σύνδεσής τους με το διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας.

«Το 2018 αναμένεται να είναι μια πολύ καλή επενδυτική χρονιά για τον κλάδο. Αυτό οφείλεται στην προσπάθεια των επενδυτών να ολοκληρώσουν τα έργα τους εντός της προθεσμίας (Μάρτιος 2019) που έχει τεθεί προκειμένου να διατηρήσουν το παλιό καθεστώς πώλησης της ενέργειας σε σταθερή εγγυημένη τιμή»
επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας(ΕΛΕΤΑΕΝ)κ.Παναγιώτης Λαδακάκος.
Οι επόμενες αιολικές επενδύσεις θα επιλεγούν μέσω διαγωνισμών και θα συμμετέχουν καθημερινά στην αγορά ενέργειας.

«Προκειμένου να διατηρηθεί η επενδυτική δυναμική του κλάδου το 2019 και μετά, θα πρέπει οι διαγωνισμοί να προκηρυχθούν άμεσα και για επαρκή ισχύ. Είναι γεγονός ότι η χώρα έχει καθυστερήσει, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε βεβιασμένες αποφάσεις που πιθανόν θα οδηγήσουν σε λάθη»
τονίζει ο ίδιος.

Οι διασυνδέσεις

Στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο Αιγαίο είναι η ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα. Οσον αφορά τις Κυκλάδες, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διασύνδεσής τους,με ορίζοντα το σύνολο του έργου να τελειώσει το 2020. Η τέταρτη φάση για τις Νότιες Κυκλάδες εντάχθηκε στο νέο δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ. Σχετικά με τη διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου (προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ), αναμένεται να είναι έτοιμη το πρώτο εξάμηνο του 2020 και η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής (κόστους ενός δισ. ευρώ) το 2023.
Με τους νέους διαγωνισμούς που θα διενεργηθούν κινείται εκ νέου και η παγωμένη αγορά φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών κ. Στέλιο Ψωμά, αναμένεται δημοπράτηση περίπου 1.300MWφωτοβολταϊκών την περίοδο 2018-2020, που συνεπάγονται επενδύσεις 1 δισ. ευρώ έως το 2022. Οπως ανέφερε ο κ. Γεράσιμος Θωμάς, στέλεχος τηςΓενικής Διεύθυνσης Ενέργειας τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής, οιστόχοι που έχει θέσει η Επιτροπή (30% διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έως το 2030 και 50% έως το 2050) θα κινητοποιήσουν και επενδυτικά κεφάλαια, θεσμικούς, συνταξιοδοτικά ταμεία κ.ά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ