Η προανακριτική καλεί Βενιζέλο για τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει

Το κατώφλι της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis θα περάσει την προσεχή Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Το κατώφλι της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis θα περάσει την προσεχή Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος, ένας εκ των δέκα πολιτικών προσώπων που παραπέμφθηκαν.

Ο κ. Βενιζέλος έχει ζητήσει με δυο επιστολές του προς την επιτροπή να εμφανιστεί αυτοπροσώπως ενώπιόν της προκειμένου να εκθέσει (και προφορικά) τις ενστάσεις του καθώς θεωρεί άκυρη κάθε πράξη της αφού, σύμφωνα με το σκεπτικό του, δεν έχει συσταθεί νόμιμα αλλά κατά παραβίαση του άρθρου 154 παρ.3 εδ. α´ του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι «η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν», κάτι που δεν υπάρχει στην πρόταση της πλειοψηφίας που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια. Μάλιστα στην περίπτωση που η προανακριτική αποφασίσει παρά ταύτα συνεχίσει τις εργασίες της, ο κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει με επιστολή του ότι προβάλλει ένσταση απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας, ακόμα και της εξέτασης των ανώνυμων μαρτύρων, αφού υποστηρίζει ότι είναι απολύτως άκυρη τόσο η υπαγωγή τους στο καθεστώς προστασίας, όσο και η εκ των υστέρων, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, χαρακτηρισμός τους ως μαρτύρων «δημοσίου συμφέροντος».

Εν όψει του ενδεχομένου να μην υπεισέλθει η προανακριτική στην ουσία της διερεύνησης της υπόθεσης, αλλά να δηλώσει αναρμόδια και να επιστρέψει τον φάκελο στην Δικαιοσύνη, όπως θεωρείται το πιθανότερο, ο κ. Βενιζέλος με νεότερη επιστολή του προς την επιτροπή τονίζει ότι «καθίσταται προφανές ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είχε κάνει εξαρχής την επιλογή να αποφύγει, με κάθε δυνατό τρόπο, την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης». Θεωρεί δε ότι ακόμη και η συζήτηση για την αρμοδιότητα ή μη της επιτροπής«είναι εξαρχής υπονομευμένη γιατί η πρόταση επί της οποίας κλήθηκε η Βουλή να αποφασίσει δεν περιλάμβανε τον πυρήνα της υπόθεσης που αφορά την ενδεχόμενη απιστία και την ενδεχόμενη βλάβη του δημοσίου καθώς η πλειοψηφία έκρινε ότι το αδίκημα αυτό έχει ήδη εξαλειφθεί».
Όμως υπονομευμένη είναι για τον κ. Βενιζέλο και για έναν ακόμα λόγο. Διότι «ενώ στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας δεν γίνεται καμία αναφορά σε νομιμοποίηση εσόδων καθώς το αδίκημα αυτό έχει διαρκή χαρακτήρα και η πρόσφατη νομολογία έχει κρίνει ότι ανήκει στην δικαιοδοσία της τακτικής Δικαιοσύνης, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσέθεσαν και αυτό το αδίκημα μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων». Και αυτό, όπως, όπως επισημαίνει στην νεότερη επιστολή του, «μόνο και μόνο για να πει η Βουλή ότι δήθεν αναπέμπει στη Δικαιοσύνη ένα ζήτημα που ουδέποτε η Δικαιοσύνη διαβίβασε στη Βουλή».

Όσον αφορά το αδίκημα της δωροληψίας, ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ επισημαίνει ότι η πλειοψηφία της επιτροπής δεν πρόκειται να ασχοληθεί με αυτό είτε θεωρήσει ότι έγινε κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, και άρα έχει παραγραφεί, είτε σε σχέση με τα υπουργικά καθήκοντα, οπότε πρέπει να επιστρέψει στον φυσικό δικαστή. Όμως αν η δικογραφία αναδιαβιβαστεί στην τακτική Δικαιοσύνη, αυτό, σύμφωνα με το σκεπτικό του, θα συμβεί «σε αντίθεση προς την ήδη εκφρασμένη και πάγια θέση της Δικαιοσύνης που έκρινε ότι δεν έχει αρμοδιότητα και γι’ αυτό διαβίβασε τη δικογραφία στη Βουλή». Όπως μάλιστα αναφέρει στην επιστολή του, η εισαγγελική αρχή γνωρίζει ότι είτε τα φερόμενα ως αδικήματα των άρθρων 235 και 159 (δωροληψία) έχουν τελεσθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού όποτε είναι αρμόδια η Βουλή, είτε δεν υπάρχει καν αδίκημα.

«Η πολιτική σκευωρία, που οφείλει να αντικρούσει η Επιτροπή σας, συνίσταται πλέον στο ότι επιδιώκεται να οργανωθεί η διαδικασία έτσι ώστε η μεν Επιτροπή σας να μην ασχοληθεί με τη ουσία λόγω εξάλειψης του αδικήματος της απιστίας και δήθεν αναρμοδιότητάς της για το αδίκημα της δωροληψίας, η δε Δικαιοσύνη να μην ασχοληθεί με την ουσία λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας για τα αδικήματα των άρθρων 235 και 159 ΠΚ» (δωροληψία), σημειώνεται στην επιστολή. Και προσθέτει: «Άρα οι ανώνυμοι μάρτυρες προστατεύονται, ψευδομαρτυρούν και συκοφαντούν ελευθέρως, η κυβέρνηση λασπολογεί με πάθος και στη συνέχεια εμποδίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να επιληφθεί λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας για τα πολιτικά πρόσωπα!».

Επικαλείται δε το δικαίωμά του στο νόμιμο δικαστή και τη δίκαιη δίκη ( άρθρα 9 και 20 του Συντάγματος και 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), το οποίο, όπως υπογραμμίζει, «παραβιάζεται πλήρως και αυτό ετοιμάζεται να γίνει με απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής».

Για όλα αυτά ο κ. Βενιζέλος θα έχει την ευκαιρία την Τρίτη το απόγευμα να εκθέσει τα επιχειρήματά του ενώπιον των μελών της προανακριτικής, ενώ με την παρουσία του ουσιαστικά θα ανοίξει τον κύκλο των πολιτικών προσώπων που παραπέμφθηκαν.

Και επιστολή Αδ. Γεωργιάδη

Εν τω μεταξύ, με επιστολή του προς την εισαγγελία και την προανακριτική επιτροπή, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και εκ των παραπεμφθέντων πολιτικών προσώπωνΑδ. Γεωργιάδης, ζητεί να του χορηγηθούν οι πράξεις χαρακτηρισμού της εισαγγελέως πλημμελειοδικών και έγκρισης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την υπαγωγή των τριών ανώνυμων μαρτύρων σε καθεστώς προστασίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.