Αποχώρησε το ΚΚΕ από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis, όπως είχε προαναγγείλει στην περίπτωση που η πλειοψηφία αρνείτο να μπει (η επιτροπή) στην ουσία της διερεύνησης της υπόθεσης, με κλήτευση μαρτύρων, εξέταση των στοιχείων κλπ.
Το κλίμα όμως οξύνθηκε περαιτέρω όταν άρχισε να διαφαίνεται και από την ΝΔ το ενδεχόμενο αποχώρησής της. Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπαν ότι αν δεν υπάρξει δέσμευση για την κλήτευση των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, στις καταθέσεις των οποίων εδράζεται η φερόμενη ως εμπλοκή των 10 πολιτικών προσώπων στην υπόθεση, τότε τι να καθίσουμε να κάνουμε εδώ μέσα, κάτι που εξελήφθη ως προμήνυμα αποχώρησης της ΝΔ. Ωστόσο, δεν οριστικοποιήθηκε ο προγραμματισμός της επιτροπής και έτσι βουλευτές του κόμματος έλεγαν ότι θα κρίνουν την στάση τους όταν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι και η ΔΗΣΥ περιμένει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, αν δηλαδή θα δεχθεί να μπει η επιτροπή στην ουσία ή θα επιστρέψει την υπόθεση στην Δικαιοσύνη. «Μένουμε και ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα όσον αφορά την αρμοδιότητα της επιτροπής», έλεγε στους δημοσιογράφους ο Θ. Παπαθεοδώρου, σημειώνοντας ως προς την τελική στάση της ΔΗΣΥ: «Περιμένουμε τις απαντήσεις της πλειοψηφίας».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, δήλωσε μετά την αποχώρησή του από την επιτροπή ότι «δεν θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας παρελκυστικές τακτικές της πλειοψηφίας σχετικά με το θέμα της αναρμοδιότητας της επιτροπής». Ενώ στράφηκε και κατά ΝΔ – ΔΗΣΥ, σημειώνοντας ότι με την στάση τους διευκολύνουν την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπαίνουν σε μια συζήτηση περί ακυρότητας της επιτροπής, θέμα που έχει εγείρει με επιστολές του ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος θα κληθεί να τοποθετηθεί επ’ αυτού στην συνεδρίαση της προσεχούς Τρίτης 13 Μαρτίου. Πάντως, ο κ. Καραθανασόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να επανεξετάσει την στάση του στην περίπτωση που η επιτροπή μπει στην ουσία της υπόθεσης. «Εδώ είμαστε, θα το ξαναδούμε», είπε.
Αλλά και ο βουλευτής της ΔΗΣΥ κ. Παπαθεοδώρου επισήμανε στην επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έχει απόλυτη και πλήρη αρμοδιότητα διερεύνησης της υπόθεσης, τονίζοντας ότι μόνο η πλειοψηφία φαίνεται να το αμφισβητεί αυτό. Τα φερόμενα ως αδικήματα δεν μπορεί παρά να έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών όποτε η Βουλή είναι αρμόδια είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει αδίκημα γιατί πρωτίστως πρέπει να το εξετάσει, να ζητήσει τα στοιχεία να καλέσει μάρτυρες, φέρεται να είπε, επισημαίνοντας ότι δεν χωρούν πια δικονομικά προσχήματα για να μην ξεκινήσει τις επί της ουσίας εργασίες της η επιτροπή. Και ζήτησε να κληθούν οι ανώνυμοι μάρτυρες αλλά και ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κ. φρουζής και να ερευνηθούν όλα τα στοιχεία. Μόνο έτσι μπορεί να δουλέψει η επιτροπή ουσιαστικά. Κάθε άλλο είναι απόπειρα συγκάλυψης και άλλοθι για να αναλωθεί ο χρόνος σε ανύπαρκτα διαδικαστικά προβλήματα, είπε ο κ. Παπαθεοδώρου.