Φωτισμένοι στο Τριανόν

Αν και η μεγάλη εθνική γιορτή των Ιρλανδών, η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, δεν γιορτάζεται συνήθως με κάποια μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα, ο κινηματογράφος Τριανόν (Κοδριγκτώνος και Πατησίων) το αποπειράται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής του να συνδυάζει την εβδομη τέχνη με τη μουσική.

Αν και η μεγάλη εθνική γιορτή των Ιρλανδών, η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, δεν γιορτάζεται συνήθως με κάποια μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα, ο κινηματογράφος Τριανόν (Κοδριγκτώνος και Πατησίων) το αποπειράται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής του να συνδυάζει την εβδομη τέχνη με τη μουσική.
Την Τρίτη 13 Μαρτίου το κελτικό ensemble Solastas, ειδικό σε ιρλανδικά παραδοσιακά τραγούδια, θα εμφανιστεί στο Τριανόν για να παίξει world music, κυρίως άγνωστα τραγούδια στην αγγλική και γαελική γλώσσα από χώρες όπως η Ιρλανδία και η Σκωτία. Οι Solastas, που σημαίνει «φωτισμένοι», θα παίζουν επίσης σαμανικούς σκοπούς από τη Λαπωνία, παραδοσιακή μουσική από τη Σουηδία, τα Απαλάχια Ορη, τη γυναικεία παράδοση του Χεράτ (Καμπούλ) και το Αφγανιστάν.
Σε ό,τι αφορά τo παραδοσιακό τραγούδι της Ιρλανδίας, το seannos σημαίνει «με τον αρχαίο τρόπο», χωρίς συνοδεία οργάνων. Εξάλλου έτσι τραγουδούσαν παλιά, πριν ακόμα τα όργανα ενσωματωθούν στο τραγούδι. Το είδος το χαρακτηρίζουν κυρίως τα πολύ δύσκολα γυρίσματα και ότι απαντάται στη δυτική πλευρά της Ιρλανδίας στα γαελικά και στα αγγλικά. Η εκδήλωση στο Τριανόν είναι μια πρωτοβουλία της Λαμπρινής Γιώτη, συνιδρυτικού μέλου των Solastas και επίσης εθνομουσικολόγου με ειδίκευση στο seannos.
Η γιορτή της Τρίτης όμως δεν θα σταματήσει στη μουσική. Στο τέλος της συναυλίας θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα η ταινία «Song of granite» που αφορά τη ζωή του παραδοσιακού seannos τραγουδιστή Joe Heaney. Ο Heaney, που είναι επίσης γνωστός ως Joe Éinniu ή Seosamh O hÉanai, γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1919 στην Κονεμάρα και πέθανε την 1η Μαΐου 1984 στο Σιάτλ. Μιλούσε τη γαελική γλώσσα και τραγουδούσε από 5 χρονών και άρχισε να εμφανίζεται σε συναυλίες στα 20. Είχε κερδίσει αρκετές φορές βραβεία στους εθνικούς διαγωνισμούς παραδοσιακού τραγουδιού. Το 1959 ηχογραφήθηκε αρκετό υλικό από τα τραγούδια του, αφηγήσεις και folklore από το BBC. Το 1965 πήγε στην Αμερική και για δυο χρόνια πριν πεθάνει δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο Σιάτλ.
Η ταινία, την οποία σκηνοθέτησε ο Pat Collins (συν-σεναριογράφος μαζί με τους Eoghan Mac Giolla Bhride και Sharon Wooley), διανεμήθηκε στις αίθουσες της Ιρλανδίας τον Νοέμβριο του 2017 και έγινε η επίσημη πρόταση της χώρας για το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2018. Μέχρι σήμερα έχει κερδίσει το βραβείο φωτογραφίας στο Galway Film Fleadh (Ιρλανδία), ήταν στην επίσημη επιλογή του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, ενώ η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας έγινε στο Φεστιβάλ SXSW 2017 στο Τέξας (η προβολή στο Τριανόν θα είναι μία και μοναδική προβολή και με ελληνικούς υποτίτλους).

«Το «Song of granite» παντρεύει με πολύ ιδιαίτερο τρόπο πραγματικά ντοκουμέντα από τη ζωή του τραγουδιστή αλλά και κινηματογραφικό υλικό με ηθοποιούς, συνδυάζοντάς τα με τη γλώσσα και τα τοπία της περιοχής Κονεμάρα, όπου έζησε και μεγάλωσε ο Joe Heaney»
αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.