Την πρόθεσή του να διαφοροποιηθεί κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε σχέση με την «γραμμή» που αποφάσισε η ΔΗΣΥ και η οποία συνίσταται στο να ρίξουν οι βουλευτές της στην κάλπη δικό τους ψηφοδέλτιο (άρα άκυρο), έκανε γνωστή ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος. Η ΔΗΣΥ (μαζί με το Ποτάμι) έχει αποφασίσει να ρίξει δικό της ψηφοδέλτιο στο οποίο θα αναγράφεται «ΝΑΙ στη διερεύνηση των ευθυνών υπουργών για την παράλειψη τιμολόγησης φαρμάκων το 2015 σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές των βουλευτών» (αφορά μόνο το σκέλος των σχετικών αναφορών που υπέβαλαν βουλευτές του ΠαΣοΚ και όχι το έτερο σκέλος που εδράζεται σε ανώνυμη καταγγελία εις βάρος του Π. Πολάκη).
Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές από την πλευρά του ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση υπέρ της συγκρότησης της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει πλήρως την υπόθεση. «Το ερώτημα που τίθεται σε ψηφοφορία δεν είναι η αποδοχή του σκεπτικού της πρότασης των βουλευτών της ΝΔ, αλλά η κίνηση ή μη της διαδικασίας για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Στις 21 Φεβρουαρίου δεν υπήρχε πρόταση με περιγραφή πράξεων και εξατομίκευση κατηγοριών, όπως επιβάλλει το άρθρο 154 παρ. 3 του Κανονισμού. Σήμερα υπάρχει και ο κάθε βουλευτής μπορεί να ψηφίσει με το δικό του πληρέστερο και ορθότερο σκεπτικό», διευκρινίζει ο κ. Βενιζέλος.
Ενώ προσθέτει ότι: «Αυτή είναι άλλωστε η ορθή και σύμφωνη με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θέση που υποστηρίζουμε με σθένος και πλήρη τεκμηρίωση στην Επιτροπή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης που συγκροτήθηκε μετά την πρόταση που υπέβαλαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Υποστηρίζουμε ότι η Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα και την υποχρέωση πλήρους διερεύνησης που προβλέπουν το άρθρο 86 Συντ. και τα άρθρα 155 επ. του Κανονισμού και δεν μπορεί να κλείσει τις εργασίες της άρον άρον αρκούμενη – σύμφωνα με την πρόταση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ – σε μια δήθεν νομική διερεύνηση της αρμοδιότητάς της, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, την πάγια νομολογία, την πάγια κοινοβουλευτική πρακτική και ρητές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, όπως το άρθρο 263Β».
Εξηγεί δε ότι στις 21 Φεβρουαρίου 2018 «οι βουλευτές της ΔηΣυ ψήφισαν με δικό τους άκυρο ψηφοδέλτιο και οι βουλευτές της ΝΔ αρνήθηκαν ψήφο, επειδή μέσω της πρότασης των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ μεθοδευόταν ο αποκλεισμός της έρευνας επί της ουσίας». «Τώρα δεν υπάρχει τέτοια πρόταση, αλλά πρόταση πλήρους διερεύνησης επί της ουσίας, την οποία οφείλουμε να υπερψηφίσουμε κατ´ αποτέλεσμα, με το ειδικότερο και ακριβέστερο σκεπτικό που ανέπτυξαν οι ομιλητές της ΔηΣυ», τονίζει και καταλήγει: «Όταν κατά το Σύνταγμα απαιτείται για τη λήψη απόφασης η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, η άκυρη ψήφος, όπως και η δήλωση “παρών” λειτουργεί ως απορριπτική της πρότασης, δηλαδή ως ψήφος απαλλακτική για τις ευθύνες των τριών υπουργών της σημερινής κυβέρνησης».