Η αλλαγή ρητορικής σχετικά με το QE είναι το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής ανακοίνωσης του ΔΣ της ΕΚΤ, που αποφάσισε, όπως αναμενόταν τη διατήρηση στα ίδια, ιστορικά χαμηλά, των βασικών επιτοκίων.

Η κεντρική ευρωτράπεζα αναφέρει πλέον ότι μπορεί να επεκτείνει χρονικά, πέραν του Σεπτεμβρίου, τις αγορές στοιχείων ενεργητικού (QE) αν κριθεί αναγκαίο, αλλά δεν μιλά για αύξηση ποσού.

Αφαίρεσε δηλαδή από την ανακοίνωσή της τη διατύπωση (που υπήρχε σε όλες τις προηγούμενες) ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού» εάν οι προοπτικές επιδεινωθούν.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια παραμένουν αμετάβλητα. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Εξακολουθεί δε να εκτιμά ότι «θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού».