Με την συμμετοχή 221 αστυνομικών αρχίζει τελικά το «Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Αστυνόμευσης» που έχει στόχο τον περιορισμό της εγκληματικότητας έως και την πρόληψη επιθέσεων αναρχικών ή ακόμη και αιματηρών ενεργειών από μέλη του ISIS στο κέντρο της Αθήνας.
Ομως η αρχή εφαρμογής του σχεδίου που προβλέπει τον χωρισμό του κέντρου της Αθήνας σε οκτώ τομείς πεζών περιπολιών και σε έξι περιοχές με περιπολίες ΔΙΑΣ, Ζήτα και οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ, συνδυάσθηκε με τις καταστροφικές επιθέσεις των αντιεξουσιαστών αλλά και με ληστρικές επιθέσεις στις περιοχές του Θησείου, του Φιλοπάππου κλπ.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ στην συγκεκριμένη περιοχή δρουν περίπου 9-10 ομάδες κακοποιών, κυρίως αλλοδαπών (Αφρικανών, Ασιατών, Αλβανών κλπ) που προχωρούν σε ληστείες καταμεσίς του δρόμου και οι οποίες επεκτείνουν την δράση τους. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε προ έξι ημερών στην εξάρθρωση μίας σπείρας τεσσάρων Αλγερινών που είχαν προχωρήσει περίπου σε 15 κλοπές και ληστείες στην περιοχή του Θησείου. Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα υπήρξαν νέες μαζικές επιθέσεις αλλοδαπών σε περαστικούς που οδήγησε και στο μαχαίρωμα ενός 19χρονου που μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Με την Αστυνομία να έχει πυκνώσει τις περιπολίες τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή και να προσπαθεί να δημιουργήσει «παγίδες» στους κακοποιούς που σκορπούν τον τρόμο.
Ακόμη υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ παραδέχονται ότι η αποτροπή και αποφυγή των «καταδρομικών επιθέσεων» των αντιεξουσιαστών σε εμπορικούς δρόμους της Αθήνας –όπως αυτές που συνέβησαν για την «υπόθεση Γιατζόγλου», σε Ερμού και Πατησίων- είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθεί μέσω περιπολιών ή άλλων επιλογών αστυνόμευσης. Κι αυτό λόγω των δυνατοτήτων αιφνιδιασμού που έχουν οι ομάδες αναρχικών που γνωρίζουν πώς να αποφεύγουν την επιτήρηση των αστυνομικών. Οσον αφορά τον προληπτικό σχεδιασμό για αποτροπή τυχόν απευκταίων επιθέσεων από μέλη του ISIS, στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι «υπάρχει απροθυμία από τον Δήμο της Αθήνας αλλά και από τμήμα του εμπορικού κόσμου για τοποθέτηση σε κεντρικούς πεζοδρόμους εμποδίων –και για θραύση ελαστικών – που δεν θα επιτρέπει επιθέσεις κατά του πλήθους με ΙΧ, φορτηγά κλπ».
Οπως αναφέρεται, το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ έχει στόχο τη «διακίνηση –χρήση ναρκωτικών, το παρεμπόριο, την επαιτεία, την εγκληματικότητα (κλοπές πορτοφολιών, ληστείες, διαρρήξεις οχημάτων κλπ) τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, την αποτροπή γκετοποίησης σημείων και περιοχών και την ενίσχυσης του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών».
Στο σχέδιο επισημαίνεται ότι σε κάθε έναν από τους οκτώ τομείς διαχωρισμού του κέντρου της Αθήνας θα αναπτύσσεται μία πεζή περιπολία ανά βάρδια οποία θα στελεχώνεται από δύο ένστολους Αστυνομικούς. Ομως σε περιοχές κυρίως στα πέριξ των οδών Ακαδημίας, Πανεπιστημίου, Σόλωνος, Χαρ. Τρικούπη κλπ, οι περιπολίες αυτές θα έχουν τρία άτομα. Ωστόσο εντυπωσιάζει το γεγονός ότι στον σχετικό σχεδιασμό προβλέπεται παρουσία περιπολούντων αστυνομικών στον πεζόδρομο της Ερμού και στους γύρω δρόμους, μόνο στην πρωινή βάρδια. Κάτι που προφανώς υποβοήθησε την βραδινή επιδρομή αναρχικών πριν από μία εβδομάδα. Επιπλέον δεν υπήρξε αντίδραση από αστυνομικούς που βρίσκονταν στην πλατεία Συνταγματος, με επίκληση την νεροποντή που υπήρχε σε εκείνο το σημείο.
Από την άλλη πλευρά προβλέπεται η σάρωση του κέντρου της Αθήνας από έξι περιπολίες των ομάδων ΔΙΑΣ και «Ζήτα» που θα κινούνται σε τρεις βάρδιες επί των οδών Πλ. Συντάγματος, Πανεπιστημίου, Πλ. Ομονοίας, Αγίου Κων/νου, Σωκράτους, Πειραιώς, Πλ. Ομονοίας, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σκουφά, Πλ. Φιλικής Εταιρείας, Κουμπάρη, Β. Σοφίας, Πλ. Συντάγματος. Ακόμη προβλέπονται ειδικές δράσεις επιπλέον περιπολούντων αστυνομικών στις οδούς Ερμού, Μητροπόλεως στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας, στην πλατεία Μοναστηρακίου αλλά και στο Πεδίο Αρεως. Οπου όμως και πάλι δεν θα υπάρχει παρουσία, τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Ακόμη προβλέπεται η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας ομάδας ποδηλατών αστυνομιών.